Μετά από 2μιση χρόνια καθυστέρησης, και αφού μεσολάβησε η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των τελευταίων αιώνων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων- με τα γνωστά γεγονότα του 2005- το κράτος του Ισραήλ  πριν  από λίγες ώρες αναγνώρισε ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων τον Θεόφιλο τον Γ' .  Ο Από Θαβωρίου Θεόφιλος εξελέγη στον Πατριαρχικό θρόνο ως 97ος Πατριάρχης στην Σιωνίτιδα Εκκλησία στις 22 Αυγούστου του 2005 και ενθρονίστηκε  στις  22 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Την είδηση της αναγνώρισης μετέφεραν επισήμως στην Ελληνική Κυβέρνηση οι Ισραηλινοί σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν που εξεδώθη από το γραφείο του Υφυπουργού Θεόδωρου Κασσίμη. Η αναγνώριση επήλθε μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και πιέσεις προς την κυβέρνηση του Ισραήλ και αφού έλαβαν τις διαβεβαιώσεις ότι οι αγοροπωλησίες που έγιναν επί Ειρηναίου καθώς και το  καθεστώς που είχε συμφωνηθεί  δεν θα ανατραπούν! Δηλαδή ανοίγει ένας νέος κύκλος επεισοδίων, αποκαλύψεων και εντάσεων. Εν τω μεταξύ ο πρώην πατριάρχης Ειρηναίος εξακολουθεί να είναι ταμπουρομένος  σε χώρο του πατριαρχείου αρνούμενος να παραδώσει τα κλειδιά της πατριαρχικής Οικίας και άλλων χώρων των οποίων κρατά τα κλειδιά. 

Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη επικοινώνησε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνικώς ο ισραηλινός Υπουργός κ. Ράφι Εϊτάν, πρόεδρος της τριμελούς εξ Υπουργών επιτροπής της ισραηλινής κυβέρνησης, για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο κ. Εϊτάν παρακάλεσε τον κ. Κασσίμη να ενημερώσει την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη ότι το Υπουργίκο Συμβούλιο του Ισραήλ στη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε την αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου Γ'.

Ο κ. Κασσίμης ευχαρίστησε τον κ. Εϊτάν και χαιρέτισε την απόφαση αυτή ως κίνηση σύμφωνη με τις δεσμεύσεις του Ισραήλ έναντι της Διεθνούς Κοινότητας και της Ελλάδος σε ό,τι αφορά το σεβασμό του προσκυνηματικού καθεστώτος και των από αιώνων προνομίων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Εξέφρασε περαιτέρω τη βεβαιότητα ότι έτσι ανοίγει πλέον ο δρόμος ώστε, με τη δημιουργική συμβολή όλων, το Πατριαρχείο να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα στην ιερή αποστολή της διαφύλαξης και ανάδειξης των ιερών προσκυνημάτων, ο δε Πατριάρχης Θεόφιλος και η Αγιοταφιτική Αδελφότητα να επιδοθούν απερίσπαστοι στο πολυεύθυνο έργο τους επ' αγαθώ της Χριστιανοσύνης και της Ειρήνης.