ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΟΥΛΙΑ*

Κύριε Πρόεδρε, ξεκινήσατε με καθαρές προεκλογικές δεσμεύσεις στο Κυπριακό, τις επιβεβαιώσατε στο Δημοκρατικό Κόμμα σε δέσμη 18 σημείων για να πάρετε την υποστήριξή μας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και κατά ρηματικό τρόπο στις 28 Φεβρουαρίου 2008 ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων, κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας και την εναρκτήρια ομιλία σας δεσμευτήκατε ενώπιον της Βουλής και ενώπιον του Κυπριακού Λαού ότι θα επιδιώξετε να λύσετε το Κυπριακό πρόβλημα με διεκδικητική πολιτική, και βάσει των πιο κάτω αρχών.
Να είναι λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης.
Λύση που να επανενώνει το έδαφος, τους θεσμούς, το λαό και την οικονομία.
Λύση βασισμένη στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, και στις διεθνείς συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λύση που να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, και να διασφαλίζει την επιστροφή των προσφύγων.
Λύση που να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.
Λύση με αφετηρία τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, που σύνηψε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ταλάτ.
Όλα τα πιο πάνω ήταν ορθές δεσμεύσεις και τοποθετήσεις ενώπιον Θεού και ανθρώπων, και βάσει αυτών ο Κυπριακός Λαός σας εμπιστεύτηκε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και τώρα τα έργα σας
έναντι των λόγων σας

Πράξη Πρώτη
Διορίσατε την κ. Ανδρούλα Βασιλείου επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ένθερμη ανανίστρια).

Πράξη Δεύτερη
Καταργήσατε σε μία συνάντηση με Ταλάτ τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου (ισχυρότατο όπλο στα χέρια σας και πάγια επιδίωξη της Τουρκίας να την καταργήσει).

Πράξη Τρίτη
Διορίσατε στις τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας κατά συντριπτική πλειοψηφία όλους τους δεδηλωμένους και ένθερμους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν (φαντάζομαι θυμάστε τον ΜΙΖΕΡΟ ΝΟΤΟ ΤΟΥ Τάκη Χατζηδημητρίου).

Πράξη τέταρτη
Ανοίξατε το οδόφραγμα Λήδρας, ξεχνώντας Λιμνίτη και Αθηένου, μετατρέποντας το άνοιγμα του οδοφράγματος κυριολεκτικά σε πανηγυρική φιέστα με επίσημη παρουσία του Κράτους, παρά τις επίσημες δηλώσεις του Κ. Εκπροσώπου προηγουμένως, ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.

Πράξη Πέμπτη
Δηλώνεται ότι η πλευρά μας και δη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχθηκε την παραμονή 50.000 εποίκων, πράγμα που ουδέποτε έγινε και ουδέποτε δέχθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Πράξη έκτη
Δεχθήκατε τον όρο συναιτερικό κράτος, που ήταν πάγια τουρκική επιδίωξη. Συνεταιρισμοί γίνονται στις εμπορικές πράξεις και στις επιχειρήσεις, και σίγουρα δεν υπάρχουν συνεταιρικά κράτη πουθενά στον κόσμο (είναι καθαρό εφεύρημα της Τουρκίας, για να εφαρμόσει την επεκτατική της πολιτική και τουρκοποίηση της Κύπρου).

Πράξη έβδομη
Καταργήσατε την Κυπριακή Δημοκρατία από Κράτος, σε Συνιστών Ελληνοκυπριακό Κράτος και Συνιστών Τουρκοκυπριακό Κράτος (η κατοπινή διόρθωση μετά από 86 λεπτά σε τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία ουδόλως αίρει την κατολίσθηση ούτε αλλάζει τίποτε, απλώς καταδεικνύει προσπάθεια συγκάλυψης της κατολίσθησης)

Πράξη όγδοη
Συζήτηση στρατιωτικών θεμάτων με Τουρκοκυπρίους και όχι με τον πραγματικό δράστη, την κατοχική Τουρκία. Που μέχρι σήμερα ήταν πάγια θέση της πλευράς μας, ότι τα θέματα αυτά έπρεπε να συζητιούνται με την κατοχική Τουρκία και μόνο.
Κι όλα αυτά πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες. Όταν θα αρχίσετε συνομιλίες, τι άλλο θα γίνει;

Κύριε Πρόεδρε,

για άλλα δεσμευτήκατε και άλλα πράττετε, βρίσκεστε σε πλήρη διάσταση λόγων και έργων, βαίνετε ακάθεκτος σε εφαρμογή ενός χειρότερου σχεδίου Ανάν, παραγνωρίζοντας πλήρως την απόφαση του Κυπριακού Λαού, που το απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία.

Υ.Γ. 1. Οι αγαθές σας προθέσεις δεν αλλάζουν την Τουρκία. Οι τραγικές υποχωρήσεις και το χάιδεμα της Τουρκίας λιπαίνουν την τουρκική αδιαλλαξία και επεκτατική της πολιτική.
Υ.Γ. 2. Φαίνεται πλέον καθαρά, κ. Πρόεδρε, ότι μπήκε σε εφαρμογή η γνωστή σας ρήση χλιαρό ΟΧΙ να τσιμεντώσουμε το ΝΑΙ.
Υ.Γ. 3. Κύριε Πρόεδρε, σας θυμίζω και τη γνωστή δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου, «την Κύπρο την κάναμε δώρο στην Τουρκία διά του Σχεδίου Ανάν» .
* Βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ