Άννα Καραγιαννοπούλου
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – Ουάσιγκτον
 
   
Με δυόμισι εβδομάδες να απομένουν ως τις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές, πολλοί ψηφοφόροι προσέρχονται ήδη στις κάλπες, είτε αυτοπροσώπως σε κάποιο εκλογικό κέντρο, είτε μέσω ταχυδρομείου. Η διαδικασία αυτή επιτρέπεται υπό όρους στις περισσότερες Αμερικανικές πολιτείες.

Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψηφοφόρων στέκονται ήδη στην ουρά για να ψηφίσουν και όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ρίχνουν την ψήφο τους νωρίς. Μάλιστα στο Οχάιο πολλοί κατασκηνώνουν έξω από εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν νωρίς το πρωί και μετά να πάνε στη δουλειά τους.

 


 
   

Ένας απο αυτούς λέει: «Στηνόμαστε στην ουρά νωρίς για τα βιβλία του Χάρρυ Πόττερ και για βιντεοπαιχνίδια. Μπορούμε λοιπόν να στηθούμε στην ουρά και για τη δημοκρατία για να ψηφίσουμε στις εκλογές».

Στην Τζώρτζια οι αρχές εξεπλάγησαν από τον μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που θέλησαν να ψηφίσουν νωρίς φέτος και προβλέπουν ότι με δεδομένη την αθρώα προκαταρκτική προσέλευση, ο αριθμός των Αμερικανών που θα ρίξει την ψήφο του στις 4 Νοεμβρίου θα είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της χώρας. «Πρόκειται για προσέλευση ρεκόρ. Μας παρακολουθεί όλη η ανθρωπότητα» επισημαίνει άλλος ένας ψηφοφορος που αποφάσισε να προσέλθει νωρίς στις κάλπες.

Η προσέλευση στις κάλπες πριν την ημέρα των εκλογών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Τοπικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι φέτος το 33% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα ψηφίσουν νωρίς. Το ίδιο ποσοστό ήταν 22% στις προεδρικές εκλογές του 2004.

Ο καθηγητής Ντέννις Τζόνσον του Πανεπιστημίου Τζώρτζ Γουάσιγκτον, δηλώνει μάλιστα ότι και οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν προσαρμόσει την στρατηγική τους σ' αυτό το νέο φαινόμενο της αθρώας πρόωρης προσέλευσης στις κάλπες . «Χρειάζονται ένα πειστικό μήνυμα», επισημαίνει ο κ. Τζόνσον «χρειάζονται επιχειρήματα για την οικονομία και ανησυχούν για την δυναμική του αγώνα. Δεν είναι πλέον υπόθεση μόνο μιας μέρας, δηλαδή της ημέρας των εκλογών».

Πάντως δεν έχουν λήψει και τα παρατράγουδα. Η καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους έχει προκαλέσει και καταγγελίες για νοθεία. Μια απ' τις οργανώσεις που διερευνώνται είναι η ACORN.

Στο Λας Βέγκας η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της οργάνωσης στα πλαίσια διερεύνησης καταγγελιών για διπλή καταγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Η οργάνωση καταγγέλλει πολιτικά κίνητρα για τη διερεύνηση.

Ο Τζακ Μπίτι εργάζεται εθελονικά στην ACORN: «Ξέρουν ότι οι νέοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν μάλλον τον Μπαράκ Ομπάμα.Γι' αυτό οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να διαγράψουν αυτούς τους ψηφοφόρους».

Πάντως το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά 90 περιπτώσεις νοθείας και εκφοβισμού ψηφοφόρων ιδιαίτερα σε πολιτείες όπου το αποτέλεσμα θα κριθεί …στο νήμα.

Οι αρχές ελπίζουν ότι η σταθερή ροή στις κάλπες προκαταρκτικά των εκλογών θα μειώσει τα προβλήματα την ημέρα των εκλογών, όπου αναμένεται ότι η προσέλευση των Αμερικανών να ψηφίσουν θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.