ΓΝΩΜΗ 

Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

Πανηγυρίζουν οι αφελείς για την εκλογή του Ομπάμα. Αυτό ήταν δυνατό να συμβεί, λένε, μόνο στη μεγάλη Δημοκρατία των ΗΠΑ. Είπαμε και άλλοτε ότι πράγματι εκεί λειτουργούν οι θεσμοί, μόνο όμως για το λαό τους. Και φυσικά για το εθνικό τους συμφέρον. Και χαιρετίσαμε την "αλλαγή" στις ΗΠΑ μόνο για ένα λόγο: για το ότι έπρεπε να φύγει ένας άνους, ένας θιασώτης της ωμής βίας, ο Μπους ο νεότερος και η θρησκόληπτη και επικίνδυνη παρέα του (Τσέινι, Γούλφοβιτς κλπ). Κατά τα λοιπά, δεν εξελέγη ένας "μαύρος", για την εκλογή του οποίου πανηγυρίζουν. Εξελέγη ένας ακραιφνής αμερικανός με ό,τι αυτό σημαίνει για την συνέχιση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ. Με άλλο, ίσως, ύφος, με νέο ήθος, με νέες μεθόδους και άλλες πρακτικές, με ανανέωση σχέσεων και συσχετισμών αλλά σταθερά για τον ίδιο στόχο. Μετά μάλιστα και την πτώση του ηθικού γοήτρου και εν μέρει της παγκόσμιας δυναμικής της υπερδύναμης, έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε. Να υπάρξει η τυπική αλλαγή. Την τυπική αυτή αλλαγή πρώτοι την είδαν οι Ρώσοι οι οποίοι, ταυτόχρονα με την εκλογή Ομπάμα, έκαναν τις δικές τους κινήσεις, ιδιαίτερου σημειολογικού χαρακτήρα.

Ένας μαύρος, λοιπόν, στο τιμόνι των ΗΠΑ, ένας άλλος αμερικανός. Ας μην είμαστε ρομαντικοί. Αν ο Ομπάμα δεν ήταν ταγμένος στην υπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, δεν θα εκλεγόταν. Τυχαίο ήταν ότι από την αρχή της διεκδίκησης, με αντίπαλο την κα Χίλαρυ, του χρίσματος στο δημοκρατικό κόμμα, όσο και κατά την διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος, με αντίπαλο τον Μακ Κέιν, συγκλεντρωσε τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, όχι μόνο έναντι των κατά περίπτωση αντιπάλων του αλλά και έναντι όλων των υποψήφιων προέδρων τα τελευταία πενήντα χρόνια; Από πού συγκεντρώθηκαν αυτά τα χρήματα; Από το πεντοδόλαρο της μαύρης εργάτριας της Αλαμπάμα ή από το πεντοδόλαρο του μαύρου οδοκαθαριστή του Σικάγου; Ας μην είμαστε αφελείς. Συγκεντρώθηκαν από τους ισχυρούς του συστήματος, από τα ισχυρά λόμπυ που πρωτοστάτησαν και για την εκλογή του. Από τις δυνάμεις εκείνες, που συνιστούν το πλέγμα του αμερικανικού συστήματος για την παγκόσμια κυριαρχία, από τις δυνάμεις του πετρελαίου και της πολεμικής βιομηχανίας. Κοντολογίς, εξελέγη ένας μαύρος με αμερικανικά κριτήρια. Όπως άλλοτε ορίζονταν και συνεχίζουν να διορίζονται από τις δυνάμεις του αμερικανικού συστήματος έγχρωμοι πάσης προέλευσης σε νευραλγικά και κρίσιμα πόστα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ (Κόλιν Πάουελ, Κοντολίζα Ράις κλπ), όπως και στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ (από τον Θαντ, τον Μπούτρος Γκάλι, τον Κόφι Ανάν, και άλλους). Και εκείνοι καλά κάνουν για την πατρίδα τους και τα συμφέροντά τους. Εμείς τι κάνουμε για την δική μας πατρίδα.  

 

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός είναι πρ. Αντ/ος της Βουλής και πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου “Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ”