Αρνητικά αντέδρασε ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην υπογραφή των συμφωνιών που υπέγραψε στη Μόσχα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι αυτές δεν βοηθούν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ταλάτ δήλωσε χθες από την Άγκυρα όπου έφτασε για επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία, ότι τέτοιες συμφωνίες είναι ανύπαρκτες για την τ/κ πλευρά. "Σε πλατφόρμες στις οποίες εμείς δεν συμμετέχουμε, δεν βοηθά τη διαδικασία η υπογραφή συμφωνιών με χώρες που δεν γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις", είπε τονίζοντας ότι εφόσον οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να τα συζητάνε όλα εκεί. "Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια από πουθενά αλλού", υπέδειξε και υποστήριξε ότι "για μας τέτοιες συμφωνίες δεν υπάρχουν και δεν μας δεσμεύουν.

Έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο εκείνων χωρών και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στη λύση του Κυπριακού". Μάλιστα σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη "τέτοιες λάθος συμπεριφορές διαβρώνουν τις αρχές και τις αξίες που έθεσαν οι Τ/Κ και Ε/Κ".

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Τουρκία αλλά και τα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι "η προσέγγιση της ε/κ πλευράς να προσπαθεί να αρνηθεί τις αρχές που συμφωνήθηκαν από τους δύο αρχηγούς, είναι λανθασμένη". Είπε ακόμα ότι "η διεθνής αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων και η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ που απολαμβάνουν αποτελούν εμπόδια για τη λύση επειδή προκαλούν ανισορροπία", κατά την έκφραση του. "Ο Χριστόφιας που έδωσε την εντύπωση ότι θέλει λύση αλλά την ίδια ώρα έχω αμφιβολίες κατά πόσον θα συνεχίσει τη διαδικασία των συνομιλιών", κατέληξε ο Τ/κ ηγέτης.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση φέρεται να εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα. 

Από τα κατεχόμενα, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων, Τουργκάϊ Αβτζί χαρακτήρισε την υπογραφή της κοινής διακήρυξης με τη Ρωσία "απαράδεκτη κίνηση". Υποστήριξε ότι η "ε/κ πλευρά άρχισε την προπαγάνδα της με τη Βρετανία και τη συνεχίζει με την Ρωσία".