Tου Όμηρου Φωτιάδη

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικήςσυστάθηκε με τον νόμο υπ΄ αριθμ. 3132 / 9.4.2003 [ΦΕΚ τ.Α΄ φ. 84 / 11.4.2003], σε εφαρμογή της πρόνοιας της παρ. 4 του άρθρου 82 του Συντάγματος.

 «Πρόκειται για ένα όργανο, συμβουλευτικό της κυβέρνησης, επεξεργαζόμενο θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, δίδεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση επί των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερησίας διάταξης.»

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, δίνει τόσο μεγάλη σημασία στο διακομματικό αυτό όργανο, το οποίο πιστεύουμε ενέχει σημαντικό θεσμικό και λειτουργικό ρόλο, στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Πατρίδος μας, που έχει να ενημερώσει την ανάλογη ενότητα, στην ιστοσελίδα του, από την Συνεδρία της 4.9.2008, ενώ δηλώσεις της κυρίας Υπουργού των Εξωτερικών στην ίδια ενότητα, από τις 17.01.2008…

(http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Policy/National+Council+On+Foreign+Policy/)

Ουδεμία δε ενημέρωση υπάρχει για την σημαντική σύγκληση του ΕΣΕΠ στις 13.01.2009 με αντικείμενο τα Ελληνοτουρκικά, την Μέση Ανατολή και την Ελληνική Προεδρεία του ΟΑΣΕ…

Στην ενότητα για την Τουρκία, στις υποενότητες, «Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας», (δεν μας λέει που αναφέρεται η προοπτική…Δηλαδή εάν προσέθεταν το ΕΕ θα τους ήτανε κόπος?» τελευταία ημερομηνιακή καταγραφή είναι το 2005….

Στην ενότητα «Διμερείς οικονομο-εμπορικές σχέσεις» (πολύ ωραίος όρος αυτός… οικονομοεμπορικές!!!) η τελευταία ενημέρωση έγινε τον Μάρτιο του 2007, μετά φαίνεται πως οι «εμπορο-οικονομικές σχέσεις» Ελλάδος-Τουρκίας σταμάτησαν!!!

Στην ενότητα «Βαλκάνια» υποενότητα «Διμερείς Σχέσεις», περιγράφονται οι σχέσεις μας με τις Βαλκανικές χώρες κλπ. Το Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχει πουθενά!!! Η Ελλάδα διατηρεί Διπλωματική Αντιπροσωπεία στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, ως «Γραφείο Συνδέσμου» (με ποιόν…?). Στην ανάλογη ενότητα με τις Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού, το τέως Προξενείο μας στην Πρίστινα που μετονομάστηκε σε «Γραφείο Συνδέσμου», όπως και στα Σκόπια, φαίνεται πως ανήκει στην Πρεσβεία μας στο Βελιγράδι…Εάν μπει όμως κάποιος στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας μας (http://www.greekemb.co.yu/index_el.html ), δεν θα  βρει πουθενά το «Γραφείο Συνδέσμου στην Πρίστινα»… Ενώ υπάρχουν τα υπόλοιπα γραφεία και Προξενεία! Παρατηρήστε την κατάληξη της ηλεκτρονικής δ/νσης της Πρεσβείας μας στο Βελιγράδι..(co.yu) το οποίο παραπέμπει στην Γιουγκοσλαβία, η οποία ως γνωστό έχει κάτι χρόνια που διαλύθηκε, οι Σέρβοι και λοιποί την ξέχασαν, ο Μιλόσεβιτς πέθανε, μόνο η Ελλάδα επιμένει στην ύπαρξή της!!! Κατόπιν εάν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Προξενείου μας στο Νίς της Σερβίας,(  http://www.greekcon.org.yu/) της Γιουγκοσλαβίας για τους Διπλωμάτες μας εκεί, θα δει στο λογότυπο, ένα σχέδιο που δεν ξέρω τι εξυπηρετεί και θυμίζει σχέδια σκακιέρας…Στις ανακοινώσεις δε της ιστοσελίδας, η ποιο πρόσφατη που «τρέχει» μάλιστα, είναι από τις 27. 12. 2006! Στην ενότητα αυτή «Ανακοινώσεις» υπάρχει από επάνω η Ελληνική Σημαία που κυματίζει. Εάν κάνεις «κλικ» πάνω στην σημαία μας, θα σε βγάλει στην ιστοσελίδα του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού και το μυστήριο λύθηκε!

Για την συνέχεια του κειμένου του Όμηρου Φωτιάδη πατήστε ΕΔΩ