ΕΡΕΥΝΑ Δέσποινα Συριοπούλου

Το Greek American News Agency ξεδιπλώνει σήμερα για πρώτη φορά σε πρώτη πανελλήνια δημοσίευση την πολύκροτη δικαστική υπόθεση με την κωδική ονομασία 07 CV 5435, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν επί δυο σχεδόν χρόνια, σε όλη την μυστική και άκρως απόρρητη αλληλογραφία που πηγαινοέρχονταν μεταξύ των Αμερικανικών υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εσωτερικής Ασφαλείας και όλων των μυστικών υπηρεσιών που ενεπλάκησαν σε αυτή την ανατριχιαστική υπόθεση που για μια 2ετια δικάζονταν σχεδόν και κλεισμένων των θυρών. Μια υπόθεση που τα αμερικανικά ΜΜΕ κάλυψαν με πέλο σιωπής λόγο του ειδικού νόμου που αφορά σε κάθε τι που σχετίζεται με την αποκάλυψη και ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών εδικά δε αυτών που αφορούν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που είχε στήσει το καθεστώς Bush.

07 CV 5435. Πρόκειται για τον αριθμό εισαγωγής της πρώτης μήνυσης στα αμερικανικά δικαστήρια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης που υπέβαλαν τρεις γνωστοί Αμερικανικοί Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί εναντίον της CIA και των προαναφερόμενων κρατικών υπηρεσιών. Στα έγγραφα που σήμερα μόνον το Greek American News Agency από τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιοποιερί στο σύνολο τους φαίνεται ολόκληρη η δικογραφία της πολύκροτης και πολυσχιδούς δικαστικής υπόθεσης που δικάζονταν χωρίς δικαίωμα ενημέρωσης για τα δρώμενα κατά την διάρκεια της δίκης.

Η δικαστική διαδικασία που κράτησε δυο ολόκληρα χρόνια έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα μόνο μικρό μέρος από τον τεράστιο όγκο μυστικής αλληλογραφίας, και απόρρητων εγγράφων που μεταξύ άλλων αποδεικνύουν (προς το παρόν) την εμπλοκή του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας στο μυστικό πρόγραμμα κρατουμένων της CIA . Ένα παράνομο «πρόγραμμα «διαχείρισης» υπόπτων που κρατούνταν παράνομα για τρομοκρατικές πράξεις, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία , χωρίς να έχουν περάσει από δίκη, χωρίς δικαίωμα υπηράσπισης και χωρίς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία καταπατούνταν βάναυσα και συστηματικά.

Η δίκη που έφερε στο φως της δημοσιότητας μια σειρά πληροφοριών και εγγραφών εκτός των άλλων αποδεικνύει την ύπαρξη μυστικών φυλακών στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Pagram, του Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Τα έγγραφα που σήμερα αποκαλύπτουμε στο σύνολο τους ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ύστερα από μια μακροχρόνια δικαστική διαδικασία που σε πρώτη φάση αφορούσε το δικαίωμα απόκτησης και δημοσιοποίησης όλων αυτών των εγγράφων. Τρεις ανθρωπιστικές οργανώσεις, η διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ, το Κέντρο για την προάσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων και το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την παγκόσμια Δικαιοσύνη (Amnesty International USA , & Centre for Human Rights and Global Justice ), κατάφεραν ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του υπουργείων Άμυνας , Εξωτερικών , Εσωτερικής Ασφαλείας , Δικαιοσύνης , καθώς και εναντίον της CIA, να αποκτήσουν όλο αυτό τον όγκο πληροφοριών. Από την πρώτη αξιολόγηση αυτού του πρώτου υλικού προκτύπτουν σαφείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών που αφορούν στις συνθήκες κράτησης, μεταφοράς, χρήσης «προγραμμάτων απόσπασης πληροφοριών» κοινώς βασανιστήρια- παραβιάστηκαν συστηματικά από τις ΗΠΑ όλο αυτό το διάστημα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και τα «ειδικά έκτακτα μέτρα» που είχε λάβει η κυβέρνηση Bush. Το υλικό που έχει ζητηθεί αφορά τα χρόνια από το 2004 και εντεύθεν.

Οι παραπάνω οργανώσεις βάσει του νόμου για την ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών για την άμεση δημοσιοποίηση εγγράφων και αρχείων από τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, διεκδίκησαν δικαστικά με μήνυση που υπέβαλαν όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις παράνομες και μυστικές κρατήσεις ατόμων που για μια 4ετια κάλυπτε απόλυτο πέπλο μυστικότητας αλλά και άχλη μυστηρίου για όσα διδραματίζοταν πίσω από τις ερμητικά ηλεκτροφόρες πόρτες όλων αυτών των αυτοσχέδιων τόπων βασανιστηρίων που είχε στήσει το καθεστώς Bush στο πλαίσιο του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας» που μονομερώς είχε κηρύξει ο αμερικανός πρόεδρος Bush.

Η μήνυση από τις τρεις οργανώσεις κατατέθηκε στις 7 Ιουνίου 2007, ζητώντας την δημοσιοποίηση των εγγράφων που σχετίζονται με την αξιολόγηση (κρατουμένων), τις εξουσιοδοτήσεις για την μυστική κράτηση και μεταφορά τους, την πολιτική και τις διαδικασίες για την εφαρμογή των προγραμμάτων της CIA , την ταυτότητα των ατόμων που κρατούνται και μεταφέρονται, τις τοποθεσίες κράτησης ή μεταφοράς, τις δραστηριότητες των ιδιωτικών και μη κυβερνητικών φορέων (εταιρείες), καθώς επίσης και όλα τα στοιχεία για τους τραυματισμούς και την θεραπεία των ατόμων που κρατούνται ή μεταφέρονται. Οι περισσότερες σελίδες της δικογραφίας αναλώνονται σε περιπτώσεις ατόμων που παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης και την χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Εκτός από την αρδική κεντρική μήνυση εναντίον όλων αυτών των φορέων που προαναφέραμε χρειάστηκε όπως θα δείτες να κατατεθούν και επί μέρους μηνύσεις εναντίον της CIA αλλά και εναντίον προσώπων που εμπλέκονταν στην όλη υπόθεση.

Πρόκειται για μια πολυπλοκη δικαστική διαδικασία που με το άνοιγμα αυτών των πρώτων φακέλων ανοίγει ένα άτυπο ξεχωριστό ειδικό δικαστήριο που αναμένεται να στηθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχοντας μπροστά έναν πολύχρονο πολυμέτωπο δικαστικό αγώνα όχι μόνο για την δικαίωση όλων όσων έπεσαν θύματα αυτού του τραγικού συστήματος καταβαράθρωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπιεας άρα και των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν, αλλά και για την ηθική και πολιτική δικαίωση τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλο αυτό το υλικό είναι ο πρόλογος σε όλο αυτή την τραγωδία που ξεκινά να αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα με όσα θα προκύπτουν από την αποκοδικωποιήση αυτού του πρώτου υλικού.

Τα έγγραφα των οποίων η σε βάθος και δυεισδυτική μελέτη αποκαλύπτει πολύ περισσότερα από την φαινομενικά γραφειοκρατική διαδικασία των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στα έγγραφα αυτά που θα δείτε υπάρχουν email απόρρητα σήματα, κυβερνητικές εντολές και οδηγίες, φύλλα πτήσεων και πολύ ακόμα υλικό που ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί.

Πολλά από αυτά παρόλο που παραδόθηκαν με κυβερνητική εντολή χαρακτηρίστηκαν εθνικά άκρως απόρρητα για αυτό και όπως θα δείτε έχουν καυφθεί.

«Ο δρόμος μέχρι την τελική αποκάλυψη της αλήθειας είναι μακρύς και δύσβατος» όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε μέλος μιας εκ των τριών ΜΚΟ που υπέβαλαν τις μηνύσεις. «Θα αποκαλυφούν ακόμα περισσότερα από την μελέτη και αποκοδικωποίηση αυτών των εγγράφων, το ερώτημα είναι αν κάποτε θα αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν σε αυτά τα κολαστήρια που είχαν στηθεί»;

Οι τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις μετά από ένα μακροχρόνιο αγώνα και δύσκολη προσπάθεια ενημέρωσης για τα όσα είχαν διαπιστώσει και πάσχιζαν να αποδείξουν κατάφεραν τελικά χθες 12 Φεβρουαρίου(09) να πάρουν στα χέρια τους όλο αυτό το απόρρητο υλικό το οποίο παρουσίασαν σε συνέντευξη. Βάσει πληροφοριών από άλλες πηγές ενημέρωσης, οι τρεις ανθρωπιστικές οργανώσεις παρέλαβαν 1000 περίπου από τα 12.500 έγγραφα στο σύνολο, τα οποία ναι μεν έχουν την ένδειξη ότι είναι «καθ΄οδον», ωστόσο όμως κρατούνται από τις κρατικές υπηρεσίες. Στα έγγραφα αυτά η διαβάθμιση των οποίων είναι άκρως άπορρητη διακινούνταν μεταξύ της CIA, του Υπουργείου Δικαιοσύνης του υπουργείου Εξωτερικών, Εσωτερικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Πάντως στο Κογκρέσο υπάρχουν φωνές που θέλουν να γίνει έλεγχος των ενεργειών της κυβέρνησης Bush που αφορούν στο ευαίσθητο αυτό τομέα που αφορά σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη μυστική επιχείριση που είχε στηθεί σε όλο τον κόσμο λίγο μετά το 2001 και κράτησε μέχρι και λίγο πριν την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου Obama. Ο επικεφαλής της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας δημοκρατικός Patrick Leahy, πιέζει για την σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της αλήθειας σε βάθος, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις μυστικές κυρίως ενέργειες της κυβέρνησης Bush και να ενημερώνει και τα δυο σώματα του Κογκρέσου .

Ο ίδιος γερουσιαστής αποκαλεί την πρότασή του «μέση οδό» μεταξύ όσων ασκούν κριτική εναντίον της κυβέρνησης Bush, ζητώντας να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη αξιωματούχοι που παραβιάσαν όχι απλά το αμερικανικό σύνταγμα αλλά και διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες που έχουν υπογραψει οι ΗΠΑ, και αυτών που θέλουν να επικεντρωθούν στο μέλλον και όχι να αναλώνονται, σκάβοντας στο παρελθόν.

Αξίζει κανείς να διαβάσει με προσοχή το αρχικό κείμενο της μήνυσης που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2007 για να καταλάβει το βάθος της υπόθεσης αλλά και τις κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιώματων που συστηματικά προέβαινε η κυβέρνηση Bush.

Από τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αυτό που αβιάστα προκύπτει είναι ότι τώρα αρχίζει ένας μαραθώνιος για την αξιολόγηση τους, ενώ πολλά και από αυτά που παραδόθηκαν στους τρεις ΜΚΟ με ειδικές αποφάσεις χαρακτηρίστικαν ως άκρως εθνικά απόρρητα για αυτό και, όπως θα διαπιστώσετε, αρκετά από αυτά είναι καλυμμένα με μαύρο ή γκρί και έτσι αχρηστεύονται…

Υπάρχουν όμως και έγγραφρα που η αξιολόγηση και ο χαρακτηρισμός τους ως εθνικά απόρρητα από νομικούς και δικαστές θεωρήθηκε υπερβολικός για αυτό και η δίκη συνεχίζεται ώστε και σε αυτά που έχουν μαύρο ή γκρι block κάποια στιγμή να ανοίξουν. Στον όγκο της δικογραφίας περιλαμβάνονται emails, μυστικά σήματα, κυβερνητικά έγγραφα και οδηγίες, φύλλα πτήσης ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών με τις οποίες η CIA και το Αμερικανικό υπουργείο Αμυνας σύναψε συμφωνίες μεταφοράς κρατουμένων με μυστικές πτήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη όλων αυτών των στοιχείων δημιουργεί τρόμο και δέος μπροστά σε αυτά που κρύβουν οι υπόλοιπες 12.550 σελίδες της δικογραφίας που διεκδικούν οι τρεις μεγάλες ΜΚΟ αφού εκεί μέσα θα φανεί όλο το ανατριχιαστικό πλέγμα που είχε δημιουργηθεί κατά αρχήν για την κάλυψη και συγκάλυψη όλων αυτών των πράξεων που γίνονταν είτε με εντολή του Λευκού Οίκου είτε με την ανοχή του.

Η αποκάλυωη αυτού του υλικού ανοίγει το δρόμο για την πολιτική και δικαστική διερυεύνηση της πιο σκοτεινής υπόθεσης που κάλυπτε απόλυτο πέλο σιωπής και μηστηρίου για όσα εν κρυπτώδιαδραματίζονταν πίσω από τις ερημητικά κλειστές βαριές ηλεκτροφόρες πόρτες που έκρυβαν τους ανθρώπους με τις προτακλί φόρμες..

Σε όλο αυτό το υλικό που αφορά κυρίως την αρχική μύνηση εναντίον ουσιαστικά όλου του Αμερικανικού συστήματος που είχε στηθεί με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων με τις οποίες χρειάστηκε να ασχοληθεί το αμερικανικό δικαστήριο προκειμένου να ανοίξουν οι επτασφράγιστοι μυστικοί φάκελοι με αυτό το υλικό που μόνο ανατριχίλα προκαλεί…

Τα όσα ακούγαμε και όσα γράφονταν περιστασιακά όλα αυτά τα χρόνια ωχριά μπορστά σε αυτά που αποκαλύπτει η μελέτη όλων αυτών των ντοκουμέντων ενώ αυτό που όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή την 2χρονη διακστική διαδικασία είναι ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου. Ένας δρόμος με πολλές κακοτοπιές αλλά και μυστικά περάσματα η διάβαση του οποίου θα πάρει πολλά χρόνια και ακόμα περισσότερα μέχρι την τελική αποκάλυψη της φρικτής αλήθειας.

Τα όσα αποκαλύπτουν οι φάκελοι αυτοί με τις χίλλιες σελλίδες που σήμερα σε πρώτη πανελλήνια είναι βέβαιο ότι προκαλούν πονοκέφαλο και σε άλλες κυβερνήσεις που έδωσαν γη και ύδωρ στην κυβέρνηση Bush προκειμένου να τα έχουν καλά μαζί με το μέχρι πρότινος ισχυρό άνδρα του Λευκού Οίκου. Οι θηριωδίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι ίσως οι μελανότερες σελίδες των τελευταίων χρόνων που διέπραξαν άνθρωποι; σε ανθρώπους…

Οι πολιτικές ευθύνες όχι μόνο της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και όλων εκείνων των χωρών που συνεργάστηκαν με το καθεστώς Bush δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για μια νέα δίκη που θα αφορά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως τόνισαν αρκετοί από τους παράγοντες που έχουν εμπλακεί στην δικαστική διερεύνηση.

Θα πρέπει να πούμε πως ουσιαστικά πρόκειται για μια πύρειο νίκη των οργανώσεων αυτών, αφού μέχρι να φτάσουμε στην απόδοση δικαιοσύνης για όλα αυτά που προκύπτουν και στοιχειοθετούνται έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα.

Τέλος έτσι για την ιστορία να πούμε ότι από χτες που έσκασε η είδηση στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασε μάλλον στα πολύ «ψιλά». Τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα δεν έδωσαν τον απαιτούμενο χώρο για τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και επιβεβαίωσαν τελικά «φωνές»που εδώ και πολύ καιρό μιλούσαν για τα όσα συμβαίνουν με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ CIA

DOCUMENT 1 DOCUMENT 2 DOCUMENT 3 DOCUMENT 4 DOCUMENT 5 DOCUMENT 6

DOCUMENT 7 DOCUMENT 8 DOCUMENT 9 DOCUMENT 10 DOCUMENT 11 DOCUMENT 12

DOCUMENT 13 DOCUMENT 14 DOCUMENT 15 DOCUMENT 16 DOCUMENT 17

DOCUMENT 18 DOCUMENT 19 DOCUMENT 20 DOCUMENT 21 DOCUMENT 22

DOCUMENT 23 DOCUMENT 24 DOCUMENT 25 DOCUMENT 26 DOCUMENT 27 DOCUMENT 28

DOCUMENT 29 DOCUMENT 30 DOCUMENT 31 DOCUMENT 33 DOCUMENT 34 DOCUMENT 35

DOCUMENT 36 DOCUMENT 37 DOCUMENT 38 DOCUMENT 39 DOCUMENT 40 DOCUMENT 41

DOCUMENT 42 DOCUMENT 43 DOCUMENT 44 DOCUMENT 45 DOCUMENTS 46 DOCUMENT 47

DOCUMENT 48 DOCUMENT 49 DOCUMENT 50 DOCUMENT 51 DOCUMENT 52 DOCUMENT 53

DOCUMENT 54 DOCUMENT 55 DOCUMENT 56 DOCUMENT 57 DOCUMENT 58 DOCUMENT 59

DOCUMENT 60 DOCUMENT 61 DOCUMENT 62 DOCUMENT 63 DOCUMENT 64 DOCUMENT 65

DOCUMENT 66 DOCUMENT 67 DOCUMENT 68 DOCUMENT 69 DOCUMENT 70 DOCUMENT 71

DOCUMENT 72 DOCUMENT 73 DOCUMENT 74 DOCUMENT 75 DOCUMENT 76 DOCUMENT 77

DOCUMENT 78 DOCUMENT 79 DOCUMENT 80

 

Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…