ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ                (5 έως 7 Ιουνίου 2009) 

 

Ένας θεσμός με διαχρονική προοπτική υλοποιείται και εφέτος για τρίτη χρονιά στα Μεστά της Χίου. Πρόκειται για το 18ο διεθνές συμπόσιο με τίτλο ‘εντυπώσεις από Ελλάδα' και την παράλληλη ομότιτλη έκθεση ζωγραφικής που μετουσιώνει εικαστικά την δυναμική της έκφρασης μιας σειράς καταξιωμένων δημιουργών από όλο τον κόσμο.

Τούτες τις ημέρες, τις ημέρες του συμποσίου τα Μεστά μετατρέπονται σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι. Όπου κι αν περιπλανηθεί κανείς στα γραφικά στενοσόκακα και τα καντούνια, στις ιδιόμορφες επίπεδες ταράτσες του οικισμού και την μινιμαλιστική πλατεία, θα συναντήσει τους ξένους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν, να σφυρηλατούν, να χαράζουν. Μια αξεπέραστη συμφωνία ηχοχρωματισμών.

Η έκθεση με τα πρωτότυπα έργα που θα φιλοτεχνηθούν στα Μεστά, θα πραγματοποιηθεί, όπως και κάθε χρόνο, στην πλατεία Ταξιαρχών και είναι ανοιχτή στο κοινό για δύο ημέρες από 5 έως 7 Ιουνίου 2009.Οι 12 καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν στα Μεστά από τις 20 Μαΐου έως και 7 Ιουνίου, χρονικό διάστημα που θα προετοιμάσουν τα έργα που θα εκτεθούν. Αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία η επίσκεψη στα Μεστά τούτη την εποχή, την εποχή της δημιουργίας ,όπως βέβαια και η επίσκεψη στην έκθεση ¨ εντυπώσεις από Ελλάδα  που πέρα από την σύνθεση των τεχνοτροπιών που εκφράζεται από την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία των συμμετασχόντων, δίνει την ευκαιρία της διαφορετικής προσέγγισης της σε μια θεματολογία, που εκ προοιμίου φαίνεται οικεία, μια και αναφέρεται στην Ελλάδα, ουσιαστικά όμως ,όπως και να έχει, αναπαράγει διαφορετικότητα στις προσεγγίσεις. .Και ίσως αυτή η προσέγγιση της διαφορετικότητας δίνει με έμφαση το καλλιτεχνικό διαμέτρημα του συγκεκριμένου θεσμού, ενός θεσμού με διεθνείς προεκτάσεις, στον οποίο έχει συμπεριληφθεί τα δύο τελευταία χρόνια και το νησί της Χίου

 

1ο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ . (13/6/20/6)

 

Σε συνεργασία με τον ‘Καλλιτεχνικό Οργανισμό Μορφές Έκφρασης και τον καταξιωμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη ,μουσικοπαιδαγωγό και χορογράφο Θωμά Κίνδυνοι, διοργανώνεται το πρώτο Θεατρικό εργαστήρι στα Μεστά. Το διδασκαλείο θα λειτουργεί 7 ώρες κάθε ημέρα και ντο κεντρικό θέμα θα είναι η μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας και πιο συγκεκριμένα η μελέτη της « Ηλέκτρας» του Σοφοκλή .Τα μαθήματα και η διδασκαλεία που θα γίνει, αφορούν θέματα αγωγής του λόγου και της φωνής ,τραγούδι και ειδικότερα ,πολυφωνικό τραγούδι Ηπείρου, υποκριτική, μελέτη και απόδοση κειμένου, χορό ,ινδικός χορός ,ιερές κινήσεις, ποντιακός χορός. Η διδασκαλία όλων των παραπάνω είναι πρωτοποριακή  με αναγωγές στις φόρμες του μεγάλου θεατράνθρωπου Δημήτρη Ροντήρη. Αναγωγές που στην πορεία εξέλιξε  ο Θωμάς Κινδύνης ,ο οποίος υπήρξε μαθητής και στην συνέχεια βοηθός του. Τον ινδικό χορό θα διδάξει η Κλεονίκη Καραχάλιου, και την εκγύμναση του σώματος με βάση τη Χάθα Γιόγκα, επιμελείται η Ιωαννα Στεφανουδάκη Όλα τα μαθήματα και οι ενότητες που έχουν επιλεγεί στοχεύουν στην προσέγγιση του κειμένου τόσο από πλευράς εκφοράς του λόγου, της κίνησης και της μουσικότητας

    Την τελευταία ημέρα θα γίνει παρουσίαση της δουλειάς που έγινε από την ομάδα τόσο στην διάρκεια του καλοκαιρινού διδασκαλείου, όσο και κατά τη διάρκεια της χειμερινής εκπαίδευσης που προηγήθηκε .Στο κοινό θα παρουσιαστούν από την ‘Ηλέκτρα¨, ο πρόλογος, κομμός, Α επεισόδιο και Α στάσιμο. Επίσης θα παρουσιαστεί και το δραματοποιημένο δημοτικό τραγούδι « της λυγερής και του χάρο»      

 

 

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Χίος-Χάραξη- Χαρακτική» (ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΣ)

(17/7/09-19/7/09)

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ JAZZ με την Δήμητρα Καλογεροπούλου (ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΣ)

(18/7/09)

 

 

Η χαρακτική και το ρήμα χαράσσω ήταν ανέκαθεν ταυτισμένα με την έννοια της γραμμής, της χάραξης δηλαδή μιας εικόνας ή ενός κειμένου πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια (ξύλο, μέταλλο, πέτρα, πηλός κλπ) με την καταβολή του απαραίτητου μόχθου Μια σειρά μελετητές σε βάθος χρόνου μέσα από ενδελεχή ερευνά διαπίστωσαν την διαχρονική και άρρηκτη σχέση τούτης της τεχνικής με το νησί της Χίου. Αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν στο ότι :

 

  • Η πρακτική της χαρακτικής ως χειρονομία εφαρμόζεται στη Χίο αιώνες τώρα.
  • Οι τεχνικές της έχουν αρθρώσει λόγο σε όλες τις χρονικές περιόδους του νησιού.
  • Τα παράγωγα της δημιούργησαν εξαιρετικά έργα Χιακής Τέχνης.
  • Οι καλλιτεχνικές προεκτάσεις της μακραίωνης παρουσίας της χαρακτικής στη Χίο είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα φυτώριο σύγχρονης τέχνης, καταργώντας τα όρια της στενής σχέσης (πρακτική πολλαπλότητας) και δίνοντας νέες ιδέες στους καλλιτέχνες-χαράκτες ανά τον κόσμο.

 

Ήδη πραγματοποιήθηκε το πρώτο θεματικό συνέδριο με τίτλο «ΧΙΟΣ-ΧΑΡΑΞΗ-ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ» τον Μάρτιο στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. Το τριήμερο λοιπόν 17-19 Ιουλίου στα Μεστά πλέον, μια από τις γεννεσιουργές μήτρες της χαρακτικής στη Μεσόγειο πραγματοποιείται το δεύτερο μέρος του συνεδρίου. Στα πλαίσια του θα πραγματοποιηθούν δυο ημερίδες και ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο. Την Παρασκευή 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίσης και η συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, στην ατμοσφαιρική πλατεία του χωριού. Δίνοντας μια πολυμορφική διάσταση σε ένα ξεχωριστό όπως και να έχει γεγονός, ο Λουδοβίκος θα ταξιδέψει τους επισκέπτες του χωριού σε άλλες διαστάσεις πού πιο υπερβατικές. 

 

25 ΙΟΥΛΙΟΥ  ΣΥΝΑΥΛΙΑ JAZZ με την ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η διαχρονικότητα της Jazz. Το ύφος που εκ προοιμίου σε ταξιδεύει σε κόσμους ασύνορους, ήτανε αρχικά ερεθίσματα για αυτή την επιλογή που μοιάζει πολύ ιδιαίτερη και πολύ ξεχωριστή. Jazz στα Μεστά με την Δήμητρα Καλογεροπούλου μια πολύ ταλαντούχα νέα ερμηνεύτρια που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της ήδη με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία. Μια βραδιά αξέχαστη σε όσους θα την παρακολουθήσουν.

 

1/8-17/8 ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ  

 

Οι Αυγουστιάτικες ημέρες στα Μεστά έχουν μια άλλη διάσταση. Ένα ατελείωτο παραμύθι, ξετυλίγεται. Ένα παραμύθι που συμμετέχουν όλοι όσοι βρίσκονται εδώ. Κάτοικοι και επισκέπτες. Ένα χρονικό διάστημα γεμάτο πολυμορφικές εκδηλώσεις, γεμάτο ζωή και ζωντάνια. Ένα διάστημα αποενοχοποίησης της καθημερινότητας και της ρουτίνας.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τοπικό δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο των Μεστών και άλλους φορείς και περιλαμβάνουν: Καζάνισμα σούμας, διαγωνισμός ψαρέματος, κυνήγι θησαυρού, πανηγύρια κ.τ.λ. Όλα σε ρυθμούς απογειωτικούς.

 

Ξεκινήστε λοιπόν για Χίο εφέτος. Ψάξτε για άλλα εναλλακτικά τουριστικά μονοπάτια. Δώστε ηχοχρωματσιμούς στις αναζητήσεις σας.

 

Η Χίος είναι μοναδική και στην καθημερινότητα της     

 

ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008

 ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΟΥΜΑΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ!

ΧΙΟΣ – ΜΕΣΤΑ: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2008 Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στα Μεστά της Χίου με την "γιορ… 10.08.08

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΤΩΝ ΧΙΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥς ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2008  Συνεχίζοντας το μεγάλο οδοιπορικό αφιέρωμα  στα Μεστά της Χίου σήμε… 08.08.08

 ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΡΙΚΟΥΝΤΑ ΜΕΣΤΩΝ ΧΙΟΥ: ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΙΜΟ

ΧΙΟΣ ΜΕΣΤΑ : ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2008  Δεκάδες νέοι όλων των ηλικιών ξεχύθηκαν  στην άγρια παραλία της… 08.08.08

 ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ: ΕΔΩ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ…

ΧΙΟΣ-ΜΕΣΤΑ: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2008 Πλημύρισε το ιστορικό κέντρο των Μεστών Χίου από δεκάδες  παιδιά όλων… 07.08.08

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ: ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΧΙΟΣ – ΜΕΣΤΑ: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2008 Εκτός από τις μουσικές  νότες που ταξίδεψαν τους 40αριδες και 60αριδε 05.08.08