Την διεξαγωγή συνεδρίου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων αποφάσισε στην  συνεδριάση του της Δευτέρας 6 Απριλίου (09)το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ. Την σχετική πρόταση απέστειλε με επιστολή του ο επίτιμος πρόεδρος του οργανισμού  κ. Βασίλειος Σταθάκος ο οποίος μεταξύ των άλλων στην εισαγωγή της  επιστολής του προς το Δ.Σ.  αναφέρει και τα εξής:

 

"Αγαπητοί, η σκοπιμότητα καθιέρωσης ενός συνεδρίου σαν  κύριο μέλημα των γιορταστικών εκδηλώσεων της εθνικής μας  παλιγγενεσίας θα εμπλουτίσει από κάθε άποψη τις γιορτές μας ενώ θα αποτελεί και το θεμελιώδες εργαλείο ευρείας μελέτης και νέας προσαρμογής μας για το καθημερινό και μελλοντικό μας γίγνεσθαι.  Σας αποστέλλω κάποιες θεματικές προτάσεις προς συζήτηση από επίλεκτους ομογενείς αλλά και από την Ελλάδα που πρόκειται να παραστούν με την ευκαιρία της εορτής από την 188η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας".

 

 

Στις θεματικές που προτείνει ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Σταθάκος περιλαμβάνονται τα εξής θέματα: 

–          Προτάσεις για ριζική αναδιοργάνωση  των εθνικοτοπικών ομοσπονδιών

–          Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων

–          Τα εθνικά θέματα και η υποστήριξη τους

–          Η Ελληνική Παιδεία και η Ελληνομάθεια στην Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και η εξέταση του προβλήματος  σε όλες τις διαστάσεις του

–          Πολιτογράφιση των Ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους  των πολιτειών των ΗΠΑ

–          Και ενημέρωση για θέματα που αφορούν τους Ομογενείς με βάση τους ισχύοντες νόμους της Ελλάδος ( κτηματολόγιο, στρατολογικά  ζητήματα, περιουσικά, ελληνική φιλοξενεία, κτλ)

Τέλος σε κάθε συνέδριο ο κ. Σταθάκος  προτείνει να γίνεται αναδρομή του χθές με ανάλυση του σήμερα και  προτάσεις  προοπτικής με σχέδιο και μακροπροθέσμη  στρατητιγική αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων που ανά περίοδο απασχολούν την Ομογένεια και την Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.   Ο επίτιμος πρόεδρος στις αρχές Μαρτίου σε Πανομογενειακή συνέλευση κατέθεσε  πάλι γραπτώς προτάσεις έχει κάνει και για την καλύτερη διεξαγωγή της εθνικής παρέλασης στην 5η λεωφόρο αλλά ουδείς έφερε προς συζήτηση στο Δ.Σ.  

 

Στις προτάσεις του ο κ. Σταθάκος ουσιαστικά επαναφέρει την πρόταση του που είχε κάνει τον Αύγουστο του 2007  το διήμερο συνέδριο να καθιερωθεί ως μόνιμο μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η διεξαγωγή   του συνέδριου ως μόνιμος θεσμός  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ, είχε ψηφιστεί  ως πρόταση πακέτο που είχε φέρει ο τότε γενικός γραμματέας κ. Δημήτριος Δημητρίου κατόπιν αποφάσεως του  τότε Δ.Σ. στη  γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ  της  31ης Μαϊου 2007 όταν συζητιόταν η διοργάνωση του πρώτου  πολυθεματικού συνεδρίου με θέμα "ο Ελληνισμός της Αμερικής τον 21ο αιώνα".  

Ακολούθησε η διοργάνωση του πρώτου μέρους του  4ημερου συνεδρίου τον Ιούνιο του 2007 (23,24, 30.06 και 1η .07 2007)  και    εν συνεχεία οργανώθηκε το  δεύτερο συνέδριο στις 5  Απίριλιου του 2008 υπό την οργανωτική επίπβλεψη του καθηγητή (συστημικής δυναμικής στο πανεπιστήμιο του Fordaham) κ.Νικόλαου Γεωργαντζά με τα γνωστά γεγονότα που  αμαύρωσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου έχει πολύ μεγάλο και έντονο παρασκήνιο το οποίο θα δουμε εν εκτάσει σε επόμενο αποκαλυτπικό ρεπορτάζ.

Το ερώτημα που βεβαίως τίθεται και κατά την συνεδρίαση αρκετοί-και κυρίως οι νεότεροι – έθεσαν είναι αν θα πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια οπότε βασική προϋπόθεση είναι η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η γνώση του αντικειμένου,    ο χρόνος προετοιμασίας, οι θεματικές, το οργανόγραμμα της προετοιμασίας μιας τέτοιας προσπάθειας, οι προσκλήσεις για τους συμμετέχοντες, και φυσικά σοβαρότητα και όχι προχειρότητα όπως μας έχουν σηνηθίσει μέχρι σήμερα  οι  παλαιότεροι της ομοσπονδίας.   Αυτό που  επίσης ειπώθηκε από νέους ανθρώπους είναι και αυτή η υπόθεση   να μην αποτελέσει βατήρα και βήμα  για ακόμα μια ευκαιρία αυτοπροβολής μερικών του Δ.Σ.  που εστιάζουν αποκλειστικά και μόνον  στην προσωπική τους αυτοπροβολή και αυτούς είναι που στιγματίζει η ομογένεια με την αποστασιοποιήηση  και την παντελή αδιαφορία της ως προς τα ομογενειακά δρώμενα.   Είναι αουτοί που έχουν απομακρύνει την μεγάλη πλειοψηφία της Ομογένειας .  Η πρόταση κατ αρχήν ψηφίστηκε  με διασταγμό και αρκετές εντάσεις από τα γνωστά βαρίδια της Ομοσπονδίας. ο κ. Δημητρίου και η κ.Μελέμη καθώς και άλλοι ζήτησαν  η όλη διοργάνωση να γίνει με σοβαρότητα και μεγάλη προσοχή.  Περισσότερες λεπτομέριες και για αυτό το θέμα φυσικά  δεν έγιναν γνωστές  σε κανέναν αφού για ακόμα μια φορά εδώ και  9  μήνες από εκλογής και αυτού του. Δ.Σ δεν εκδίδεται κατά σύστημα  σχεδόν ποτέ δελτίου τύπου ενημέρωσης για τα όσα λέγονται και αποφασίζονται εν κρυπτώ πίσω από τις ερμητικά κλειστές παρανόμως πόρτες  των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του…  κατά τ άλλα Nonprofit Ελληνοαμερικάνικου οργανισμού.   Τα μοναδικά δελτία τύπου που έχουν εκδοθεί είναι αυτά με προσωπική  ευθύνη του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Πέτρου Γαλάτουλα και αφορούν στην πλειοψηφία τους τις εκδηλώσεις της πολιτιστικής επιτροπής της οποίας πρόϊσταται ο ίδιος…

Κατά τ άλλα η συνεδρίαση ασχολήθηκε με ζητήματα της παρελάσεως και  με το ποιος θα πάρει το ετήσιο βραβείο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Και στο θέμα αυτό υπήρξε ο γνωστός  μεγάλος χαμός. Αντεγκλήσεις. Εντάσεις. Ενστάσεις. Και πολλά άλλα που θα δούμε σε   σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε επόμενη σύνδεση σας.