Πέντε κορυφαίοι δημοσκόποι – πολιτικοί αναλυτές απαντούν στις ερωτήσεις του http://www.eklogika.gr/ και αναλύουν τις τάσεις, όπως διαμορφώνονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ποια εκτιμάται ότι μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Πόσα μικρότερα κόμματα είναι πιθανόν να εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή.

Ποια από τα «μικρά» κόμματα φλερτάρουν με το ενδεχόμενο εκλογής δύο η και τριών ευρωβουλευτών.

 

Ποιο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει καταλυτικές επιπτώσεις στις πολιτικές εξελίξεις.

Αναλύουν για το http://www.eklogika.gr/ οι: Χριστόφορος Βερναδάκης (VPRC), Λευτέρης Κουσούλης (Λέγειν&Πράττειν), Δημήτρης Μαύρος (MRB), Κώστας Παναγόπουλος (ALCO), Γιώργος Σεφερτζής (επικοινωνιολόγος).

Τα συμπεράσματα από τη σύνθεση των απαντήσεων

 To πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τη σύνθεση των αναλύσεων των επικοινωνιολόγων – πολιτικών αναλυτών, είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα ανατροπής της σειράς που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τα δύο μεγάλα κόμματα (με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι ξαφνικό, συγκλονιστικό και μη προβλέψιμο). Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κατακτά την πρώτη θέση και η ΝΔ τη δεύτερη.

Ποιο όμως θα είναι το εύρος της μεταξύ τους διαφοράς;

Όλοι συμφωνούν ότι:

Το προεκλογικό περιβάλλον παραμένει ρευστό και κινητικό και κατά συνέπεια κάθε λεπτομερέστερη πρόβλεψη η εκτίμηση είναι ιδιαιτέρως επισφαλής.

-Οι δύο βασικότεροι παράμετροι που θα επηρεάσουν και θα καθορίσουν τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ποσοστό της αποχής  και το ποσοστό της ψήφου διαμαρτυρίας που θα βρει διέξοδο προς τα μικρότερα κόμματα.

-Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό αποχής τόσο σαφέστερα και εμμέσως συνδεόμενα

εξ αντανακλάσεως με τις εθνικές εκλογές, θα είναι και τα πολιτικά συμπεράσματα.

-Όσο μικρότερο είναι το άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τόσο μικρότερη θα είναι και η μεταξύ τους διαφορά.

Το δεύτερο συμπέρασμα από τις απαντήσεις των δημοσκόπων είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε εκπροσώπηση έξι ελληνικών  κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι- Πράσινοι).

Δύο από τα μικρότερα κόμματα (ΚΚΕ και Οικολόγοι) δείχνουν ικανά να διεκδικήσουν την εκλογή δεύτερου ευρωβουλευτή (κρίσιμο κατώφλι το 9%) ενώ είναι μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο εκλογής τρίτου ευρωβουλευτή από κάποιο από τα αυτά.

Ο Συνασπισμός αν και χαρακτηρίζεται ως ο αδύναμος κρίκος της αναμέτρησης είναι ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της 7ης Ιουνίου, αφού θεωρείται ικανός να κατρακυλήσει περισσότερο αλλά και να αντιστρέψει την πτωτική πορεία του εξασφαλίζοντας δύο ευρωβουλευτές.

Μεγάλο ερωτηματικό θεωρείται και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος όσο περισσότερο ισχυροποιηθεί τόσο περισσότερο θα συντελέσει στη μείωση του ποσοστού της ΝΔ, σε αντίθεση με τους Οικολόγους οι οποίοι αντλούν ψήφους από το σύνολο των κομμάτων.

Το τρίτο συμπέρασμα έχει να κάνει με το αν υπάρχουν πιθανότητες το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου να επιφέρει καταλυτικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Αν και οι πέντε πολιτικοί αναλυτές απαντούν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι πλέον ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα μη προβλεπόμενο από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αποτέλεσμα. Δηλαδή σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαύρος, ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρή εσωκομματική αστάθεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ποσοστό νίκης 1%-2% θα επιφέρει έντονο προβληματισμό. Ο ίδιος τονίζει ότι ανάλογο σκηνικό εσωστρέφειας θα υπάρξει στη ΝΔ σε περίπτωση ήττας με ποσοστό μεγαλύτερο του 4,5%.

Αντιστοίχως, όπως λέει ο κ. Παναγόπουλος, ανάλογα προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που το ποσοστό του καταγραφεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα κάτι που  θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον Συνασπισμό αλλά για το σύνολο της ελληνικής Αριστεράς.

Ο κ. Κουσούλης θεωρεί ότι υψηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ με ταυτόχρονη μεγάλη διαφορά του από τη ΝΔ θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, αν και επισημαίνει ότι μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κατορθώσει να παγιώσει την ορμή που χρειάζεται για μια σταθερά νέα τροπή των πολιτικών πραγμάτων.

Εκπροσώπηση και των 4 μικρών κομμάτων στην Ευρωβουλή με ταυτόχρονο αθροιστικό αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάτω από 56% θα οδηγήσει σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον πολυφωνίας και αποδυνάμωσης του δικομματισμού, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βερναδάκης.

Το ποσοστό της αποχής θα κρίνει και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, όπως εξηγεί ο κ. Σεφερτζής, αφού ακόμη και μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα «αποδραματοποιηθεί» σε περίπτωση εκτεταμένης αποχής.

Ο κ. Παναγόπουλος, ο κ. Μαύρος και ο κ. Σεφερτζής συμφωνούν ότι μεγάλη σημασία για τις εξελίξεις και το πολιτικό μας σύστημα έχουν το ποσοστό της αποχής (κρίσιμο όριο θεωρούν το 37-40%) άλλα και το άθροισμα του δικομματισμού, ιδιαιτέρως αν πέσει κάτω του 65%.

                                   Οι ερωτήσεις του eklogika.gr

                    και οι απαντήσεις των πέντε πολιτικών αναλυτών*

*Χριστόφορος Βερναδάκης:  Πολιτικός επιστήμονας, Πρόεδρος της εταιρίας                           δημοσκοπήσεων VPRC

*Λευτέρης Κουσούλης:  Πολιτικός επιστήμονας, Διευθυντής της εταιρίας στρατηγικής επικοινωνίας «Λέγειν &Πράττειν»

*Δημήτρης Μαύρος:  Οικονομολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος  της εταιρίας ερευνών MRB και Πρόεδρος του ομίλου PRC

*Κώστας Παναγόπουλος:  Πολιτικός αναλυτής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων ALCO

*Γιώργος Σεφερτζής:  Επικοινωνιολόγος – Πολιτικός αναλυτής

    1. Οι τάσεις, όπως εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα δείχνουν αυξανόμενη η μειούμενη τη διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και υπό ποιες προϋποθέσεις  αυτή η τάση θα μπορούσε να ανατραπεί;

Χριστόφορος Βερναδάκης (VPRC)

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η πορεία των κομμάτων όσο προχωράμε προς την 7η Ιουνίου αρχίζει να ξεδιαλύνει, με σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ. Κάνοντας μία σύγκριση στις 2 τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις της VPRC, για το Διαδικτυακό κανάλι TVXS (22/5) και για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (17/5), προκύπτει μείωση του ποσοστού της ΝΔ κατά 0,5% (από 32,5% στην πρώτη, σε 32% στην δεύτερη) και αντίστοιχη αύξηση του ΠΑΣΟΚ( από 37% στη πρώτη, σε 37,5% στη δεύτερη). Η ανατροπή θα μπορούσε να προκύψει και από την στροφή προς τα μικρότερα κόμματα ή ακόμα και από την τελική κρίση των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου που αγγίζει τις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες όπου αυτό θα αποσαφηνίσει και το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου.

Λευτέρης Κουσούλης (Λέγειν&Πράττειν)

Η διαφορά που καταγράφεται – σταθερά καταγράφεται – πιστεύω θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές. Επειδή οι συνθήκες που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορούν να ανατραπούν, συνεπώς ούτε και αυτός ο συσχετισμός μπορεί ν' αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ θα προηγηθεί, η ΝΔ θα ακολουθήσει. Οι μεταβολές που έχουν ήδη συντελεστεί στο εκλογικό σώμα καθιστούν αδύνατη κάθε ουσιαστική πολιτική ανάκαμψη της ΝΔ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προαναγγείλει το τέλος ενός κύκλου εξουσίας.

Δημήτρης Μαύρος (MRB)

Οι τάσεις της διαφοράς, όσον αφορά στα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έτσι όπως καταγράφονται από την πλειοψηφία των Εταιριών ερευνών δεν εμφανίζει εμφανώς συγκεκριμένη κατεύθυνση μείωσης ή αύξησης. Παρατηρούνται ακόμα και σήμερα δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές ανατροπές των αποτελεσμάτων των στοιχείων της ίδιας εταιρίας δημοσκοπήσεων. Σημαντικός παράγων για τη σταθεροποίηση του όποιου αποτελέσματος είναι ο βαθμός συμμετοχής του εκλογικού σώματος στη ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πολιτικό ζητούμενο στις παρούσες εκλογές δεν είναι μόνο η διαφορά, αλλά 3 μεγέθη. Συγκεκριμένα :

  • Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα
  • Το άθροισμα των ποσοστών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που αντανακλαστικά προσδιορίζει και τη δύναμη των μικρότερων κομμάτων.
  • Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές επί του οποίου θα υπολογισθούν τα επιμέρους ποσοστά των κομμάτων. Μεγάλη αποχή δύσκολα νομιμοποιεί τα οποιαδήποτε ποσοστά των πολιτικών δρώντων.

Κώστας Παναγόπουλος (ALCO)

Οι τάσεις, τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν μία σταθερή διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ, στην περιοχή των 4 ποσοστιαίων μονάδων.  Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό και κινητικό, όπου σημαντική παράμετρος που μπορεί να κρίνει πολλά είναι ο βαθμός συμμετοχής και η διαφοροποίηση του ανάμεσα στους ψηφοφόρους κάθε κόμματος, ασφαλώς το εύρος της διαφοράς μπορεί να μεγαλώσει ή να μικρύνει. Αυτό που φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανατραπεί είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Σεφερτζής (πολιτικός αναλυτής)

Η κυρίαρχη προς στιγμή τάση που καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις είναι αυτή που προοιωνίζεται μία «αντισυστημική» συμπεριφορά και στάση του εκλογικού σώματος. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνω τη στάση όσων τελικώς επιλέξουν την αποχή από τη συμμετοχή για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τους τρόπους με τους οποίους πορεύεται και λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα. Στην ίδια, ασφαλώς, κατηγορία συμπεριλαμβάνεται το 30% του εκλογικού σώματος, που εμφανίζεται σήμερα να εκφράζει την επιθυμία του να ενισχυθούν τα μικρότερα κόμματα που αμφισβητούν το δικομματισμό. Ασφαλώς, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αντίστοιχο θα είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων που τελικά θα υπερψηφίσουν κάποιο από αυτά τα μικρότερα κόμματα. Όχι μόνο γιατί κάποιοι από αυτούς τους ψηφοφόρους θα παρακολουθήσουν τα ρεύματα που ενδεχομένως δημιουργήσει η πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και γιατί ένα ποσοστό εξ αυτών των ψηφοφόρων είναι ύποπτο επί αποχή.

Όσο, λοιπόν, παραμένει άδηλη η τελική εκλογική συμπεριφορά της κρισιμότατης αυτής μάζας των ψηφοφόρων, τόσο επισφαλέστερη γίνεται η πρόβλεψη για την διαμόρφωση της τελικής διαφοράς μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Με τα σημερινά, ωστόσο, δεδομένα, η πιθανότερη, κατά τη γνώμη μου, εξέλιξη είναι η συγκέντρωση χαμηλών αθροισμάτων από πλευράς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και περιορισμό της μεταξύ τους διαφοράς σε μη δραματικά επίπεδα. Και μεγάλες, όμως, κι αν είναι τελικά οι μεταξύ τους διαφορές, η εκτίμηση της πολιτικής τους σημασίας θα αποτελεί ευθεία συνάρτηση της σημασίας αλλά και της προέλευσης των ποσοστών της αποχής.

Εάν μεν η αποχή δεν υπερβεί το 30% και η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι ίση ή μεγαλύτερη της απαιτούμενης για τη δημιουργία πλειοψηφιών αυτοδυναμίας, τότε, ασφαλώς, η πολιτική ερμηνεία της εκλογικής συμπεριφοράς της κοινής γνώμης θα μπορεί να είναι περισσότερο σαφής.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η ρευστότητα θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζει τις πολιτικές εξελίξεις, πολύ δε περισσότερο αν ο μεγάλος κερδισμένος των Ευρωεκλογών θα είναι το έκτο κόμμα που θα μπει στο Ευρωκοινοβούλιο υπό την πράσινη σημαία των Οικολόγων.

Η δυναμική που οι τελευταίοι αυτοί φαίνεται να αποκτούν δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις κάλπες, ίσως αποδειχθεί καταλυτική για την σημερινή αρχιτεκτονική του πολιτικού μας συστήματος.

   2. Τα τέσσερα «μικρά» κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι – Πράσινοι) δείχνουν ικανά να μπουν στην Ευρωβουλή. Συμφωνείτε ότι είναι πολύ πιθανό να εκπροσωπηθούμε στο Ευρωκοινοβούλιο από έξι κόμματα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Χριστόφορος Βερναδάκης (VPRC)

Με βάση την σημερινή εικόνα των εκλογικών τάσεων εν όψει των ευρωεκλογών, η χώρα είναι πολύ πιθανό να εκπροσωπηθεί από 6 κόμματα στην ευρωβουλή καθώς το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης, με μετακίνηση του εκλογικού του σώματος προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα μικρότερα κόμματα, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό τους που ξεπερνά σήμερα το 4,5%, ποσοστό που εξασφαλίζει την είσοδο τους στην Ευρωβουλή.

Λευτέρης Κουσούλης (Λέγειν&Πράττειν)

Τα «μικρά» κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβούλιο θα εκλέξουν και ευρωβουλευτή ή ευρωβουλευτές. Η δυναμική που παρουσιάζουν σήμερα οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα βρει μια κάποια επιβεβαίωση στην κάλπη. Η πρόβλεψη για εκλογή εκ μέρους τους ευρωβουλευτή είναι μη ασφαλής. Θα μάθουμε την Κυριακή το βράδυ.

Δημήτρης Μαύρος (MRB)

Τα 4 μικρότερα κόμματα σαφώς εμφανίζουν σοβαρή υποψηφιότητα δυναμικής εισόδου στην ευρωβουλή εφόσον τα ποσοστά τους ξεπεράσουν ικανά το 3% και αυτό είναι ορατό με τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά στοιχεία.

Γιώργος Σεφερτζής (πολιτικός αναλυτής)

Όλα μέχρι σήμερα δείχνουν ότι, πλην απροόπτου, η εθνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή θα έχει τη μορφή μιας εξακομματικής σύνθεσης. Εκείνο που παραμένει προς το παρόν σχετικά βέβαιο είναι η δοσολογία με την οποία θα σχηματιστεί αυτή η σύνθεση.

Εάν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ διατηρήσουν τη δυναμική που σήμερα εμφανίζουν και με την οποία κινούνται προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης ποσοστών που θα υπερβούν το 6%, η ανατροπή στη σειρά κατάταξης των μικρότερων κομμάτων θα πάρει ασφαλώς διαστάσεις ανατρεπτικές των σημερινών ισορροπιών. Ιδιαίτερα εάν ο περισσότερο αδύναμος κρίκος των μικρότερων κομμάτων, που φαίνεται να είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρει να διατηρηθεί σε απόσταση αναπνοής από το προπορευόμενο ΚΚΕ. Εξίσου οιονεί ανατρεπτική μπορεί να αποβεί η εξέλιξη σε περίπτωση που ο ΛΑΟΣ πετύχει στην κάλπη ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που σήμερα εμφανίζονται στις δημοσκοπικές καταγραφές.

Μόνο σε περίπτωση που το ποσοστό της αποχής αποδειχθεί εξίσου καταστροφικό για τη Ν.Δ. και τα μικρότερα κόμματα, η εθνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή μπορεί να παραμείνει πεντακομματική, αν και πάλι στην περίπτωση αυτή οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ μοιάζουν να είναι πιο σίγουροι ότι θα αποτελέσουν μία από τις συνιστώσες της. Σε καμία πάντως περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το τελευταίο 48ωρο θα είναι εκείνο κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποφασιστεί η τύχη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

———————————————————————

Το http://www.eklogika.gr/ φιλοξενεί επίσης τρία debate:

-Λευτέρης Ζαγορίτης –  Γιάννης Ραγκούσης

-Αρης Σπηλιωτόπουλος – Άννα Διαμαντοπούλου

-Κυριάκος Μητσοτάκης – Πάνος Μπεγλίτης

Ακόμη:

Άρθρα των Γεράσιμου Γιακουμάτου,, Γιάννη Μαγκριώτη, Μπάμπη Αγγουράκη, Δημήτρη Παπαδημούλη, Μαρίας Δαμανάκη, Γιώργου Κασσιμάτη, Γιάννη Μπουτάρη, Γιώργου Σεφερτζή, Δημήτρη Κατσαντώνη