Προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από σήμερα η Τουρκία. Η προεδρία στο Συμβούλιο ανατίθεται με αλφαβητική σειρά στην αγγλική και διαρκεί ένα μήνα. Η Τουρκία που είναι μη μόνιμο μέλος, παραλαμβάνει την προεδρία από την Ρωσία και θα την παραδώσει την 1η Ιουλίου στην Ουγκάντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε διεθνή θέματα που μπορεί να προκύψουν σε ένα μήνα.

Ο Νταβούτογλου είπε πως στο πλαίσιο αυτό θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και θα προεδρεύσει ο ίδιος σε ορισμένες εργασίες του διεθνούς οργανισμού.

Κατά την επίσκεψη αυτή θα οριστεί επίσης χρονοδιάγραμμα για τα προέχοντα ζητήματα.

Οι χώρες μέλη οφείλουν να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που παίρνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο διάστημα αυτό η ημερήσια διάταξη θα αποφασίζεται από την Τουρκία η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα θέματα που θεωρεί σημαντικά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει 15 μέλη εκ των οποίων η Αγγλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Αμερική και η Γαλλία είναι μόνιμα, ενώ τα υπόλοιπα 10 όπου συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία θεωρούνται μη μόνιμα και η παρουσία τους είναι διετής.

Η Τουρκία θα παραμείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.