ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ{σελ 57}

Της  Άντζυ Σταθάτου

prwto_thema_05_07_2009_omhreio_-_copy.jpg Τις τελευταίες ημέρες η ομογένεια της Αμερικής βοά , με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου στις ΗΠΑ, μια επίσκεψη που άλλαξε τρεις φορές ημερομηνία και τώρα , λόγω γενικότερων καθυστερήσεων και κωλυσιεργίας,  κάποιοι διατηρούν αμφιβολίες για το αν τελικά γίνει! Πρόκειται για νέα σύννεφα που σκιάζουν τις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Φανάρι ? Για επίδειξη ισχύος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που καθυστερεί τις διαδικασίες ? Για εντολή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μείνει απροσπέλαστη ζώνη η Αμερική για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών? Ή μήπως για απλό καψόνι «για να μην ξεχνά κανείς το ποιος είναι ο άρχων της Αμερικής»?  

Κανείς δεν μπορεί να δώσει την απάντηση , καθώς η περίπτωση του κ. Ιερωνύμου καμία σχέση δεν έχει με αυτή του μακαριστού Χριστόδουλου , ο οποίος είχε προσκληθεί το 2005 στις ΗΠΑ , αλλά η επίσκεψη ουδέποτε έγινε λόγω των κακών σχέσεων της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Φανάρι. Τώρα όμως , ο κ. Ιερώνυμος , έχει συμφωνήσει να ακολουθήσει κατά γράμμα όσα προβλέπονται στην Πράξη του'28 και τον Τόμο του 1850  που διέπουν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών κι έχει προσυπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας Κωνσταντινούπολης- Αθήνας , αμέσως μετά την εκλογή του, δεχόμενος μάλιστα όλα τα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πολλάκις ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει διαλαλήσει προς πάσα κατεύθυνση τον σεβασμό και την αγάπη του προς τη Μητέρα Εκκλησία κι όλα αυτά,  παρά τις διαμαρτυρίες των συντηρητικών Ιεραρχών που τον κατηγόρησαν ότι «πήγε στην Πόλη Αρχιεπίσκοπος και γύρισε Μητροπολίτης».  Αν λοιπόν ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν ήταν αρεστός λόγω φιλοδοξίας αυτονόμησης , ποιο είναι το πρόβλημα με τον χαμηλών τόνων διαλλακτικό και «πιστό αδελφό» Ιερώνυμο?  

Όλα ξεκίνησαν στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη , όταν η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής  έλαβε την απόφαση να απονείμει το Ομήρειο Βραβείο στην Ελλαδική Εκκλησία.  Νωρίτερα,  στις 9 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Αλμυρούδης , είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Αρχίεσκοπο Ιερώνυμο, στον οποίο εξέφρασε  την  σκέψη να δοθεί το Ομήρειο βραβείο  στον ίδιο. Χαμηλών τόνων ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αρνήθηκε την προσωπική προβολή και αντιπρότεινε τη βράβευση της Ελλαδικής Εκκλησίας . Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα από την ομογενειακή Ομοσπονδία, όμως σύμφωνα με τους Εκκλησιαστικούς τύπους , την πρόσκληση πρέπει να την απευθύνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής , έτσι  ενημερώθηκε αμέσως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για τις προθέσεις της Χιακής ομοσπονδίας να βραβεύσει την Ελλαδική Εκκλησία τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2009 , δηλαδή πριν από περίπου τρεις μήνες. Αυτή ήταν η αρχική πρόθεση.

Ο κ. Δημήτριος όμως πρότεινε η εκδήλωση για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών να μετατεθεί για τον Οκτώβριο του 2009, οπότε και θα συνέπιπτε με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα  βρίσκεται στις ΗΠΑ, σε οικολογικό  συνέδριο στον ποταμό Μισσιπή από τις 17 Οκτωρβρίου , ενώ  στα τέλη Οκτωβρίου θα βρίσκεται και στη Νέα Υόρκη κι από τις 3  μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον για σειρά επαφών με την  υπουργό Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον ,  ενώ επιδιώκεται και συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Όμως και η περίπτωση αυτή αποκλείστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής το Μάρτιο που πέρασε, οπότε κι ενημέρωσε  τον πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας Γιώργο Αλμυρούδη ότι το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν επιτρέπει άλλες εκδηλώσεις , άρα η βράβευση της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει. Η στάση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στους Χιώτες. Βλέποντας όμως  την πρόθεση της ομοσπονδίας να τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών παρά τα «προβλήματα» , ο κ. Δημήτριος συμφώνησε τελικά  να έρθει ο κ. Ιερώνυμος στις ΗΠΑ , μετά την αναχώρηση του κ. Βαρθολομαίου , δηλαδή το Νοέμβριο του 2009. Υποσχέθηκε μάλιστα να εξηγήσει ο ίδιος τηλεφωνικά  στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας τους λόγους που επέβαλαν τη νέα αλλαγή ημερομηνίας της επίσκεψης.  Πλην όμως,  το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ!!

Στις 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε  επίσημα από την Χιακή Ομοσπονδία σε συνέντευξη τύπου η απονομή του Ομήρειου Βραβείου στην Ελλαδική Εκκλησία κι η ομογένεια άρχισε ήδη τις προετοιμασίες για την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Συνοδικής αντιπροσωπείας των Ιεραρχών που θα τον πλαισιώνουν. Η πρόσκληση από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής όμως , ακόμη να φανεί!  Στις 11 Ιουνίου  ο Γιώργος Αλμυρούδης στέλνει ξεκάθαρη επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο  Δημήτριο με κοινοποίηση στο Πατριαρχείο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο  και την Ελλαδική Εκκλησία , στην οποία  ζητά με βάση το πρωτόκολλο και τους ιερούς  κανόνες  να αποστείλει ο κ. Δημήτριος και δια αυτού το Οικουμενικό Πατριαρχείο ,  την πρόσκληση προς την Ελλαδική Εκκλησία. Και μετά σιωπή… Τι προκαλεί την καθυστέρηση και την κωλυσιεργία? Πρόκειται για αναγγελία νέας ψυχροπολεμικής περιόδου μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Φαναρίου ή μήπως για «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις»? Τι ρόλο παίζει σε αυτή την ιστορία ο father Καρλούτσος ? Το βέβαιο είναι πως από τη Νέα Υόρκη φαίνεται «ιερός» καπνός κι ακούγονται «αδελφικές απειλές».. Κι όπου υπάρχει καπνός , υπάρχει και φωτιά!

ΑΝΑΛΥΣΗ:Η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η μεγαλύτερη και μέχρι σήμερα ακόμα πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα, με ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ  της καλής,  έμπειρης και καταξιωμένης και στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ συναδέλφου Άντζυς Σταθάτου,  φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας,  στην έκδοση της Κυριακής 5 Ιουλίου(09), στο προσκήνιο κάποιες πτυχές που αφορούν στην απονομή του διεθνούς κύρους  Ομήρειου Βραβείου από την  Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής προς την Ελλαδική Εκκλησία.  Στο ρεπορτάζ της, η καλή  συνάδελφος, που έχει ξεχωρίσει μεταξύ επίσης των λίγων και διακεκριμένων συναδέλφων -μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού- στο δύσκολο και πολύ εξειδικευμένο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, για την ακρίβεια των πληροφοριών της και την εγκυρότητα των όσων τελικά μεταφέρει στους αναγνώστες που την τιμούν όπου και άν έχει υπογράψει τα ρεπορτάζ της, με βάση τις πληροφορίες της  διατυπώνει κάποια κρίσημα και εύλογα ερωτηματικά για τις σχέσεις των Δυο Εκκλησιών{Ελλαδικής και Κωνσταντινουπόλεως}.  

Το ρεπορτάζ  της συναδέφλου εστιάζεται στην  επικείμενη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ελλαδικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ,  προφανώς προεξάρχοντος του Προκαθημένου της,  Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στην τελετή απονομής του Ομήρειου προς την Ελλαδική Εκκλησία. Η ιστορικού χαρακτήρα τελετή έχει προσδιοριστεί για το δεύτερο 15ημερο του προσεχούς Νοεμβρίου(09) -αν και εφόσον όλα κυλίσουν ομαλά- αν δεχτούμε τους προβληματισμούς και τα όντως  κρίσιμα και βάσιμα  ερωτηματικά που διατυπώνει, είναι η αλήθεια  πολύ προσεγμένα, με λεπτότητα και ακρίβεια στις λέξεις που χρησιμοποιεί, κρίσιμα ερωτηματικά η Α. Σταθάτου.  Πριν δώσουμε το λόγο στην πένα και τις πληροφορίες  της κ. Α.Σταθάτου αξίζει να δούμε την πορεία του όλου θέματος, τονίζοντας με την σειρά μας ότι πρόκειται πράγματι για μια ιστορική απόφαση, όπως ορθώς πρόσφατα  έγραψε η επίσης καλή και διακεκριμένη συνάδλεφος κ. Ιουστίνη Φραγκούλη  . Με λόγο μεστό και ουσιαστικό, η κ. Ι. Φραγκούλη, γνψστή στην ομογένεια και αλλού, από την  διεισδυτική ενασχόληση  και με τα εκκλησιαστικά πράγματα της ομογένειας, για την συγγραφή του βιβλίου "η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου" που είναι μια ιστορική μονογραφία για την ποιμαντορία του πρώην Αρχ. Αμερικής κ. Σπυρίδωνα. Η Ιουστίνη Φραγκούλη, γόνος και η ίδια εκκλησιαστικής οικογένειας, και με γνώσεις στο εκκλησιαστικό ορθόοδοξο γίγνεσθαι,   προφανώς διερμηνεύοντας και το κοινό αίσθημα του Ελληνισμού των ΗΠΑ, το οποίο γνωρίζει άριστα μετά την μακρόχρονη πορεία και βιωτή της καλύπτοντας τις αγωνίες και τα προβλήματα του απ΄άκρη σ άκρη αυτής της Ηπείρου, διατύπωσε τις ομολογουμένως ορθές σκέψεις  και προτάσεις της για αυτή την επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχ. Αθηνών κ Πάσης Ελλάδος μετά της Συνοδικής Αντιπροσωπείας Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας. Επίσκεψη  που τόσο φαίνεται να θέλει διακαώς ο Ελληνισμός των ΗΠΑ.

Σκέψεις και προτάσεις  που εν τω μεταξύ άρχισαν να ζυμώνονται στο εσωτερικό του Ελληνισμού των ΗΠΑ σε κάθε επίπεδο για την επικείμενη επίσκεψη, όπως όλοι νομίζουμε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, και αν  στο μεταξύ βεβαίως πράγμα που όλοι απευχόμαστε- δεν επιβεβαιωθούν οι σκέψεις, οι φόβοι αλλά και τα ερωτηματικά που σήμερα διατυπώνονται στο πράγματι έγκυρο ρεπορτάζ της κ. Α. Σταθάτου, επίσημη(;) επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχ. Αθηνών κ Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Συνοδικής αντιπροσωπείας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ελλαδική Εκκκλησία παρόλο που δεν το συνηθίζει, πράγματι για να τιμήσει τον Ελληνισμό της Αμερικής αποδέχτηκε το Ομήρειο  Βραβείο, αφού είναι θεσμός που εν τοις πράγμασι εκπροσωπεί, όπως έχει αποδείξει η 30χρονη πορεία του, ολόκληρο τον Ελληνισμό των ΗΠΑ. Η απόφαση  αποδοχής του Ομήρειου Βραβείου, εκ μέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας  πράξη γεμάτη συμβολισμούς υπέρ του Ελληνισμού και των αγώνων του για την διατήρηση, της εθνικής και  Ελληνορθόδοξης θρησκευτικής υπόστασης του για την συνέχεια και επιβίωσή του στην πολυπολιτισμική, πολυεθνική  και παγκοσμιοποιημένη Αμερική.     

Το Greek American News Agency  από τις 4 Οκτωβρίου 2008 ήταν το ΜΜΕ που  έγραψε, σε πανελληνία πρώτη,  ότι η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής, ένας εκ των πλέον σοβαρών Ομογενειακών οργανισμών με ιστορική 35αετη πορεία που μέχρι σήμερα τίμησε την ιστορία του με την συνέπεια λόγων και έργων, αποφάσισε να απονέμει το διεθνούς κύρους Ομήρειο Βραβείο στην Ελλαδική Εκκλησία.  Πράγματι στις 29 Οκτωβρίου Η Ελλαδική Εκκλησία με επίσημη επιστολή της αποδέχεται την τιμή εις ένδειξη τιμής και αναγνώρισης προς  τον Ελληνισμό της Αμερικής, τον οποίο επαινεί για όσα έχει πετύχει στην μακρόχρονη, σχεδόν 200ετή πορεία στην Νέα Γη.   

Λίγο αργότερα, στις 17 Μαρτίου η Χιακή Ομοσπονδία, με κάθε επισημότητα ανακοίνωσε την ιστορικού χαρακτήρα απόφαση της να απονέμει όντως το Ομήρειο Βραβείο στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος.   Δυο μηνές αργότερα, στις 18 Μαϊου(09) η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Γιώργου Αλμυρούδη και του προέδρου της επιτροπής απονομής του Ομήρειου Βραβείου κ. Αλέκου Ντούλη είχαν συγκαλέσει  επίσημη συνάντηση παραγόντων προκειμένου να ενημερώσουν για την απόφαση τους αυτή και στο πλαίσιο της συναλληλίας και καλώς εννοούμενης συνεργασίας των μεγάλων ομογενειακών φορεών, και εκεί  να συζητήσουν τα της υποδοχής του Μακαριωτάτου και της συνοδικής αντιπροσωπείας της Ελλαδικής Εκκλησίας.  Στις 12 Ιουνίου ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Αλμυρούδης, μετά την συνάντηση του με τον Μακαριώτατο Αρχ. Αθηνών κ. Ιερώνυμο  προβαίνει σε κάποιες δηλώσεις που όντως φαίνεται να έχουν όχι μόνο μεγάλη σημασία, αλλά όπως σήμερα προκύπτει και από το ρεπορτάζ της εφημερίδος ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αποδεικνύεται πως έχουν βάση τα όσα τότε είχε σημειώσει  με έμφαση και νόημα ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Αλμυρούδης.   

Εμείς, να ευχηθούμε το σημερινό ρεπορτάζ να μείνει μόνο στα σοβαρά ερωτηματικά που ορθώς διατυπώνονται από την καλή και αξιόπιστη συνάδελφο κ. Ά. Σταθάτου και όλα να πάνε περίσσοτερο καλά από όσο περιμένουμε όλοι και να ζήσουμε ιστορικές στιγμές  στις ΗΠΑ. Το  κυριώτερο όμως για την ενότητα και την γαλήνη, κάτι που επίσης με νόημα επικαλέστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Μακαριώτατος Αρχ. Αθηνών κ. Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος  κατά την επίσημη επίσκεψη του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, είναι να μην επαληθεύθούν όχι τόσο αυτά που εμφανώς υποννούνται  με τα πολύ προσεγμένα -επαναλαμβάνουμε  με ακρίβεια και λεπτότητα- ερωτηματικά που διατυπώνονται, αλλά αυτά που είναι δυνατόν  να επέλθουν ως επακόλουθα των όσων εμφανώς υπαινίσσεται στο ρεπορτάζ της η κ. Α. Σταθάτου, αν πίσω από αυτά τα ερωτηματικά υποκρύπτονται πράγματι άλλες προθέσεις και διαθέσεις…

Διαθέσεις και προθέσεις εκ μέρους της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως , που αφενός δεν αιτιολογούνται και αφετέρου, αφού σήμερα έχει στο πλευρό της την Ελλαδική Εκκλησία και αυτό χάρη στην ισχυρή προσωπικότητα του Αρχ. Ιερωνύμου, ο οποίος από την ημέρα της εκλογής του μερίμνησε, ώστε όλα τα τραύματα και οι πληγές του παρελθόντος να κλείσουν οριστικά. Το αν έκλεισαν και ακόμα καλύτερα αν  ιάθηκαν πλήρως οι πληγές αυτές που τόσο καταταλαιπώρησαν τις δυο αδελφές Εκκλησίες  θα φανεί λίαν συντόμως από  τις εδώ και πέρα κινήσεις,  ενέργειες και τελικές αποφάσεις  του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο και δίνει εντολές στον  Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο,  έξαρχο και πρόεδρο της επαρχιακής τοπικής συνόδου  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αρχ. Αμερικής  η οποία νομοκανονικά, πνευματικά και διοικητικά  αποτελεί  κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, άρα είναι Εκείνο που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε ότι αφορά την επαρχία αυτή του Οικουμενικού Θρόνου στην άλλη πλευρά του ατλαντικού. 

Σίγουρα το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ούτε απαρατήρητο θα περάσει, ούτε ασχολίαστο στις τάξεις και των δυο Εκκλησιών, και κατά τα φαινόμενα μάλλον θα δρομολογήσει εξελίξεις. Μακάρι  για το καλό και την ενότητα των Ορθοδόξων  Εκκλησιών να είναι μόνον θετικές. 

almyroydhs_giorgos.pngΌσο για την Χιακή Ομοσπονδία και τον σημερινό πρόεδρο, ευεργέτη και αληθινό  ηγέτης της, κ.  Γιώργο Αλμυρούδη και τους άξιους συνεργάτες του, η μακρόχρονη προσωπική πορεία του,  όχι μόνο στα κοινά της Ομογένειας και η καταξιωμένη  επαγγελματική  θετική εξέλιξη του, με την συνεχόμενη ανοδική πορεία και επιτυχία του και στα κοινά της νήσου Χίου, έχει αποδείξει ότι είναι από τους ανθρώπους που ξέρει να τιμά όχι μόνο τον λόγο του, αλλά και  τις αποφάσεις  που λαμβάνονται διασυλλογικά. Πολλώ μάλλον δε, όταν αυτές οι αποφάσεις στην πορεία  αποδεικνύονται ιστορικές όχι μόνο για την τύχη της Χιακής Ομοσπονδίας, του ιστορικού οργανισμού του οποίου σήμερα προϊσταται,  αλλά για ολόκληρη την Ομογένεια των ΗΠΑ. Για την Χιακή το αιτούμενο  είναι να τηρηθεί η  απόφαση της για την απονομή του Ομήρειου Βραβείου στην Ελλαδική Εκκλησία. Πράξη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορεί και πρέπει  να πραγματοποιηθεί, ανεξάρτητα από τα όσα σήμερα γράφονται και αποκαλύπτονται. Αυτό που για τον ιστορικό οργανισμό κρίνεται, είναι η συνέπεια στην ιστορία του θεσμού(του Ομήρειου Βραβείου) και του  οργανισμού ως προς  την αξιοπιστία του προς την Ομογένεια και τον Ελληνισμό, και όχι η ενδιάμεση σχέση που ξεκινά από την Νέα Υόρκη και  την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, συνεχίζει προς την Κωνταντινούπολη και το Φανάρι  με οριστικό σταθμό την Αθήνα και το Συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη όπου εδρεύει η Ελλαδική Εκκλησία. Προς αποφυγή πολλών  προβλημάτων αν αυτά τελικώς υπάρχουν,  και  κάθε άλλης  πράξης  ή ενέργειας που θα τραυμάτιζε το κύρος της Χιακής Ομοσπονδίας , κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει εκεί{στην Μονή Πετράκη στο Συνοδικό Μέγαρο παρουσία σύσσωμης της Ιεραρχίας τον προσεχή Οκτώβριο} η τελετή της απονομής με κάθε επισημότητα αν τελικώς -πράγμα που όλοι απευχόμαστε- δεν υπάρξει επίσημη πρόσκληση προς τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας,  από την Αρχ. Αμερικής κ.Δημήτριο και δια αυτού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, κ. Ιερώνυμο. Άλλωστε ιστορικό προηγούμενο υπάρχει όταν ο οργανισμός απένειμε το Ομήρειο Βραβείο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Εθνάρχη αείμνηστο Κωσταντίνο Καραμανλή (το 1991)  όπου για λόγους τάξης και εθνικού πρωτοκόλλου αφού δεν είχε επίσημη πρόσκληση από τον ομόλογο του τότε Αμερικανό πρόεδρο  να επισκεφθεί τις  ΗΠΑ αποφασίσθηκε από κοινού η απονομή να γίνει στο προεδρικό Μέγαρο  στην Αθήνα όπερ και εγένετο. Αυτή όμως η απόφαση θα είναι η τελευταία πράξη που θα διασφαλίζει το κύρος και την ιστορική υπόσταση της Χιακής Ομοσπονδίας και ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με το πως αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα η Ιερά Αρχ. Αμερικής και δια αυτής το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τυχόν δε, αναβολή εκ μέρους της Ιεράς Αρχ. Αμερικής(βλ Οικουμενικό Πατριαρχείο) για απώτατο ή απώτερο μέλλον αυτό θα σημαίνει πολλά…

Μπορεί προς στιγμή, μια τέτοια επιλογή εκ μέρους του Φαναρίου,  να αποσωβήσει μια άμμεση  πιθανή κρίση ωστόσο θα έχει ανοίξει μια  νέα μακρά περίοδο αμφισβήτησης, καχυποψίας και μοναχικών πεισμάτων γεγονός άσχημο. Τραυματίζοντας το Σώμα της Εκκλησίας διανοίγοντας μια  πληγή διαρκείας που θα κατατρώγει το εσωτερικό των δυο Εκκλησιών. Επί πλέον, θα έχει αποδείξει εν τοις πράγμασι τα όσα σήμερα διατυπώνονται ως απλά έστω κρίσημα ερωτηματικά. Σηματοδοτώντας  μια νέα περίοδο τεταμένων σχέσεων και έντασης αφού στην Ελλαδική Εκκλησία θα δυναμώσουν  και πάλι εκείνες οι φωνές -και εντός της Ιεραρχίας-που είναι εντάντιες ως προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατηγορώντας υπερβολικά πολλές φορές και αναίτια για υπερσυγκεντρωτισμό που παραπέμπει σε Βατικάνεια αντίληψη και άλλα πολλά και υπερβολικά που  αφενός δεν στέκουν, και αφετέρου δημιουργούν και άλλες εστίες εσωτερικών προστριβών στους κόλπους της Ορθοδοξίας. Εντάσεις και προστριβές που  ουδείς μπορεί να γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσουν και ποιες άλλες νέες πληγές μπορεί να ανοίξουν… Αντιθέτως αν όλα κυλίσουν ομαλά διαλύονται τα όποια νέφη στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών και η καχυποψία παραχωρεί την θέση της στην  αμοιβαία εμπιστοσύνη και συναλληλία.           

Οι Εκκλησίες μεταξύ τους είναι βέβαιο  ότι στο τέλος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε βάθος χρόνου,  θα τα βρουν γιατί δρουν και ενεργούν έξω από τον χωροχρόνο της εκκοσμικευμένης αντίληψης περί χρόνου, των ανθρώπων. Μετρούν διαφορετικά το χρόνο και τον "καιρό", ακριβώς γιατί η Εκκλησία δεν είναι τα πρόσωπα(των  εκάστοτε Εκκλησιαστικών ηγετών) αλλά η Θεόσδοτη Αποστολή  και ο Σωτηριολογικός βαθιά Χριστοκεντρικός χαρακτήρας της.   Και αυτό που δεν θα μπορούσε να γίνει σήμερα-γιατί πιθανόν υπερισχύουν οι ανθρώπινες αδυναμίες – γίνεται κάποια άλλη στιγμή όταν ο «καιρός»(στην Εκκλησία είναι ο χρόνος που δεν προσμετράται με τα 24ωρα αλλά με την διαχρονικότητα της Εκκλησίας μέσα στο χώρο και το χρόνο) και ο Θεός το επιτρέψει… Με  άλλους, Πηδαλιούχους στο τιμόνι Της σοφότερους, θεόπνευστους, ικανότερους και πνευματικότερους σώφρονες και εχέφρονες εκκλησιαστικούς ηγέτες. Ηγέτες "πλήρους πνεύματος  Πίστεως και Πνεύματος Αγίου". Αυτό έχει αποδείξει η μακραίωνη ιστορία της Θεοϊδρυτου  Καθολικής και Αποστολικής Οροδόξου Εκκλησίας της Ανατολής.    

Η (τυχόν) επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχ. Ιερωνύμου και της Συνοδικής Αρχιερατικής αντιπροσωπείας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της  Ελλάδος στην Αμερική, θα σημάνει  πράγματι ιστορικές στιγμές όχι μόνο για  την Χιακή Ομοσπονδία και τον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά το σηματικότερο όλων είναι ότι θα διώξει ολότερα και θα καθαρίσει τον ουρανό από  τα «σύννεφα» που σήμερα -πάντα κατά το ρεπορτάζ της καλής και άξιας συναδέλφου- άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα μεταξύ Αθηνών και Φαναρίου. Η επικείμενη επίσκεψη  του Μακαριτάτου Αρχ. Αθηνών κ Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εκτός των άλλων θα επαναβεβαιώσει τις καλές προσωπικές και αδελφικές  σχέσεις όχι μόνο των  δυο προκαθημένων των δυο Εκκλησιών, Βαρθολομαίου και Ιερωνύμου,  αλλά κυρίως   τις άριστες και καλά θεμελιωμένες σε γερές βάσεις  αδελφικές(;) σχέσεις των δυο Εκκλησιών, Κωνσταντινουπόλεως και Ελλάδος.

Η ενότητα, αυτό είναι και το ζητούμενο και διαρκώς επαναβεβαιούμενο ειδικά στην σημερινή βαθύτερη και εσώτερη κατάσταση της Ορθοδοξίας η οποία  δέεται  πάντοτε υπέρ της ενότητας αλλά χρόνια τώρα  κατατρέχεται  από ρήξεις , έριδες, και εσωτερικές προστριβές όπως αυτές που υπάρχουν, χρόνια τώρα,  μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας. Ρήξεις που κινδυνεύουν  να συμπαρασύρουν ολόκληρο το οικοδόμηα της διοικούσας  Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε μια περίοδο νέων μεγάλων  κρίσεων. Κρίσεων που δρουν καταλυτικά ως να υπάρχει ένα εσωτερικό Σχίσμα.  Μένει να επιβεβαιωθεί αν όλα πάνε καλά από τις συνομιλές των δυο Πατριαρχών -και αυτό όλοι ευχίμεθα- που άρχισαν στο Φανάρι κατά την πρώτη, ελπίζουμε αληθινά,  ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλου. Πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος  όχι τυχαία του πρότεινε χείρα φιλίας και συνεργασίας, μακάρι να ανταποδώσει και κ. Κύριλλος  το ίδιο χέρι φιλίας και συνεργασίας. Μακάρι. Το άμμεσο μέλλον θα δείξει…     

Ο Θεός να δώσει το σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδος ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της  εξαίρετου καλής συναδέλφου κ. Α. Σταθάτου να είναι προάγγελος μόνο  καλών ειδήσεων, γιατί η Ορθοδοξία δεν αντέχει άλλα εσωτερικά τραύματα. Αρκετά είναι ήδη αυτά που έχει στο Σώμα Της και πληγώνουν την Καθολικότητα και  Ενότητα  των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το "παιχνίδι" και το κυρφτό που παίζεται όλους αυτούς τους μήνες δεν είναι το ποιος από τους δυο, Ιερώνυμος ή Δημήτριος  θα στείλει πρώτος,  επιστολή πρόσκληση ο Αρχ. Δημήτριος προς την Ελλαδική Εκκλησία στην μια περίπτωση, ενημέρωση άδεια στην δεύτερη περίπτωση, Ελλαδική Εκκλησία προς  Αρχ. Αμερικής και προς Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά η ουσία των ερωτημάτων που σήμερα εύλογα  τίθενται από την  συνάδελφο κ. Α. Σταθάτου που φαίνεται να ξέρει άριστα το ρεπορτάζ της  προφανώς έχοντας  πολύ καλές πηγές και προσβάσεις που  της επιβεβαιώνουν αυτά και άλλα πολλά  που ενδεχομένως να γνωρίζει διρευνώντας το όλο ζήτημα που όντως παραπέμπει σε ένα ακόμα ιερό θρίλερ…

Πάντως στις 8 Ιουλίου(09) ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες μας νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας κ. Γιώργο Αλμυρούδη, οπότε κοντός ψαλμός αλληλούία…εκτός αν συνεχιστεί το ίδιο κρυφτό… Οπότε τότε  αναγκαστικά και μοιραία τον πρώτο λόγο στις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις έχει και πάλι η Χιακή Ομοσπονδία ως φορέας διοργάνωσης,  ο οποίος   εκ των πραγμάτων θα κληθεί να λάβει τις δικές του ιστορικές  αποφάσεις, υπερπηδώντας και προσπερώντας αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά προσχήματα,  επί πλέον δε γιατί  αυτή(η Χιακή Ομοσπονδία)  είναι που έχει κάνει μια προετοιμασία υποδοχής με κόστος όχι -αμελητέο-τόσο οικονομικής σημασίας όσο πολιτικής εντιμότητας και συνέπειας λόγων και έργων ως προς την ιστορία της. Θα δείξει.

Η επικείμενη και από πολλούς πολυαναμενόμενη και προσδοκούμενη επίσκεψη, του κ. Ιερωνύμου, αρχηγού και Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας  και της Συνοδικής αντιπροσωπείας των Αρχιερέων, που ελπίζουμε και ευχόμεθα θα τον συνοδεύει τον προσεχή Νοέμβριο στις ΗΠΑ, το μόνο βέβαιο είναι ότι τελικώς αν πραγματοποιηθεί, θα ανοίξει μια νέα -ελπίζουμε και ευχόμαστε- λαμπρή σελίδα στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών, Ελλάδος και Κωνσταντινουπόλεως, εξαφανίζοντας κάθε γκρίζα σκιά που τώρα διαφαίνεται…

Όλα τούτα και πολλά άλλα μπορεί να διαβλέψει μόνον ένας αληθινός και ικανότατος  ηγέτης όπως έχει αποδειχτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος παραμερίζοντας πιθανές  υστερόβουλες υποβολημιαίες  εκ δόλου  υποκινούμενες από κέντρα, φράξιες και παρεούλες ή και πρόσωπα  που ούτε ο ίδιος γνωρίζει,  κακόβουλες εισηγήσεις και προτροπές και πορτάσσοντας μονο το συμφέρον και την ενότητα της Εκκλησίας. Και  μόνο υπό την σαφή προϋπόθεση ότι  το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα σταθμίσει τις εξελίξεις, και τα μελλούμενα(….) θα μετρήσει  ζυγίζοντας  με την διορατικότητα του ηγέτη που δεν εμφορείται από καχυποψία  αλλά την σιγουριά της ηγέτιδος πνευματικής  δύναμης που  έτσι και αλλιώς προηγείται ως Πρώτη μεταξύ Πρώτων και Ίση μεταξύ Ίσων άρα δεν έχει να φοβάται τίποτα απολύτως!' Ετσι, το Πωτόθρονο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θα  επιβεβαιώσει τον ιστορικό και συντονιστικό του ρόλο. Θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων διώχνοντας με τις αποφάσεις και τις πράξεις του  τα «σύννεφα» -πάντα κατά το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ- που φαίνεται να μαζεύονται στον Ουρανό των σχέσεων Αθηνών και Φαναρίου. Μένει να το δούμε. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα. Ίδωμεν.

Για το Greek American News Agency

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 

 

*ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ περί ΒΡΑΒΕΥΣΗς ΤΟΥ ΑΡΧ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΕΝΩ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΡΘΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

 

8 ΙΟΥΛΙΟΥ 09 12 μ.μ 

synanthsh_almyroudh_arx_amerikhs_dhmhtriou.png