Στις 30 χώρες με αξιοσημείωτες παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών κατατάσσει την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εφετινή έκθεσή του. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει αφενός νομική αναγνώρισή του ως Πατριαρχείου και αφετέρου αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του.

Αναλυτική αναφορά γίνεται στις ανεπίλυτες διεκδικήσεις του Πατριαρχείου για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων που έχουν δημευθεί και για την άρση προϋπόθεσης τουρκικής υπηκοότητας για τη συμμετοχή στην Ιερά Σύνοδο, που απειλεί την επιβίωσή του. Αναλυτικά παρατίθενται οι μεγάλες καταστροφές σε τρία ελληνορθόδοξα νεκροταφεία και επισημαίνεται η δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο.

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, επισημαίνονται τα προβλήματα σε σχέση με την αδειοδότηση κατασκευής ή λειτουργίας χώρων λατρείας. Γίνεται αναφορά στο ειδικό καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης και απορρέει από τη Συνθήκη της Λωζάννης, σε σχέση με τους μουσουλμάνους μετανάστες, που συγκεντρώνονται κυρίως στην Αθήνα. Ως θετικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική πολιτεία αναφέρονται η πρόσληψη 240 ιμάμηδων, ο νόμος για ποσόστωση 0,5% στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων από μουσουλμάνους και η νέα νομοθεσία για τα βακούφια στη Θράκη. Ως βασικότερη ολιγωρία καταγράφεται η καθυστέρηση κατασκευής στην Αθήνα ισλαμικού τεμένους και κοιμητηρίου.

Μνεία γίνεται εξάλλου σε κρούσματα αντισημιτισμού, ιδιαίτερα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ενώ ως κοινωνικές εκφάνσεις αντισημιτισμού καταγράφονται η αθώωση του συγγραφέα Κ. Πλεύρη για το βιβλίο του, η διατύπωση αντισημιτικών απόψεων από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και γελοιογραφίες στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Ριζοσπάστης».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ