Νέα εισφορά, ύψους 2 εκατ. ευρώ, για το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους της Κύπρου (ΔΕΑ) έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η προηγούμενη εισφορά έγινε το 2007 και ανερχόταν σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια ομιλιών τους σε εκδήλωση, με την ευκαιρία της εισφοράς της ΕΕ, ΟΙ ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπογράμμισαν πως το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό και δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

Εξέφρασαν δε τη συμπάθεια και το σεβασμό τους προς τις οικογένειες των αγνοουμένων που περιμένουν να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τα μέλη της ΔΕΑ, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο Τάγιε Μπρουκ Ζεριχούν, διπλωμάτες, εκπρόσωποι των συγγενών των αγνοουμένων και επιστήμονες από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά που υλοποιούν το πρόγραμμα εκταφών, ταυτοποιήσεων και επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων.

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως το πρόβλημα των αγνοουμένων αγγίζει σχεδόν κάθε οικογένεια στην Κύπρο και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει, εκτός πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων.

Συνεχάρη επίσης τη ΔΕΑ και τα τρία μέλη της, καθώς και τους βοηθούς τους για τη σκληρή και αποτελεσματική εργασία τους, αλλά και τους νεαρούς επιστήμονες από τις δύο κοινότητες που εργάζονται από κοινού.

Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε ακόμη τη διεθνή κοινότητα για το ενδιαφέρον και τη στήριξή της και ειδικότερα τα Ηνωμένα Εθνη, τον Ερυθρό Σταυρό, το Συμβούλιο της Ευρώπης την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τις χώρες που έχουν συμβάλει ξεχωριστά η καθεμιά στην υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΑ.
Αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή της Κύπρου στην υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΑ, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστεί και εάν χρειαστεί θα αυξηθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως η ΔΕΑ κάνει εξαιρετική δουλειά και πως η επούλωση των πληγών των οικογενειών των αγνοουμένων πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ