Φίλη χώρα και σημαντικό παίκτη στο θέμα του Ιράν, χωρίς να φανεί στο ελάχιστο η οποιαδήποτε αίσθηση δυσαρέσκειας ή δυσφορίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας,  χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την Τουρκία μετά το τέλος της συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συζητήθηκαν το Αφγανιστάν, θέματα Μέσης Ανατολής, η Αρμενία, η τρομοκρατία, το ζήτημα της θεολογικής σχολής της χάλκης, το πατριαρχείο και το Κυπριακό.

Τονίζοντας το υψηλό επίπεδο των σχέσων των δύο χωρών, σε αμυντικό και σε οικονομικό επίπεδο, ο Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο θέμα του Ιράν, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον τούρκο πρωθυπουργό για την συμβολή της Τουρκίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν.   

Κοινός στόχος αποτελεί για τους δυο ηγέτες η πάταξη της τρομοκρατίας, ενώ για το θέμα της Αρμενίας ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον τούρκο πρωθυπουργό, αφού τον συνεχάρη για την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, να περάσει άμεσα από την τουρκική εθνοσυνέλευση, με τον κ. Ερντογάν να επισημαίνει τη σημασία της συμβολής της ομάδας Μινσκ (Ηνωμένες Πολιτείες τη Ρωσία και την Γαλλία). 

Στο θέμα των μειονοτήτων, ο Μπαράκ Ομπάμα επίσης συνεχάρη τον κ. Ερντογάν για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία, καλώντας τον να κάνει το ίδιο και για την θεολογική σχολή της Χάλκης, αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο οικουμενικό πατριαρχείο.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε, όπως χαρακηριστικά επεσήμαναν αναλυτές που παρακολουθούν τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, ότι περίμεναν ίσως μια πιο ουσιαστική πίεση προς τον Τούρκο πρωθυπουργό στο θέμα του Πατριαρχείου και της Θεολ Σχολ της Χάλκης.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, προκρίνοντας τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την συνεργασία για το Ιραν και άλλα θέματα που δεν δημοσιοποιήθηκαν,  αρκέστηκε σε μια την χαλαρή αναφορά. Οπότε επί της ουσίας στο θέμα των δικαιωμάτων του Οι. Πατρ.  Και της Χάλκης , και παρά τις συστάσεις ψηφίσματα  προς την Τουρκία τον περασμένο μήνα από την γερουσία στην διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέμειναν για άλλη μια φορά απλά υποσχέσεις…

Τέλος στην συνέντευξη τύπου δεν έγινε καμία αναφορά για το κυπριακό, ωστόσο ο τούρκος πρωθυπουργός φέρεται ζήτησε μεγάλυτερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα, υποστηρίζοντας την διαδικασία για συνολική διευθέτηση του ζητήματος και  θέτοντας χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Μάρτιο.

Δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο

Ομπάμα-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Διαφωνίες για Ιράν, Αφγανιστάν μεταξύ Ομπάμα και Ερντογάν

Διαμεσολαβητής στον Λευκό Οίκο ο Ταγίπ Ερντογάν

Δίνει πόντους στον Ερντογάν

ΗΠΑ – Τουρκία: Μια εύθραυστη συμμαχία;

Ομπάμα – Ερντογάν αύριο στον Λευκό Οίκο

Ομπάμα: «Σημαντικός παίκτης η Τουρκία»

Σημαντικό ρόλο προσδίδει ο Ομπάμα στην Τουρκία για τα πυρηνικά του

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα στείλει επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν

Στήριξη για το Αφγανιστάν αναμένει από την Τουρκία ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Ταγίπ Ερντογάν παζαρεύει με τον Ομπάμα

Ομπάμα: Σημαντικός παίκτης η Τουρκία στο θέμα του Ιράν

Κρίσιμο θεωρεί ο Ομπάμα το ρόλο της Τουρκίας στο θέμα του Ιράν

Συνάντηση Ομπάμα – Ερτντογάν

Μια σχέση σε δοκιμασία

Η επικύρωση του «αρραβώνα»

Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν-Ομπάμα

Συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν

Τεστ αντοχής για την προσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας

Συνάντηση Ερντογάν – Ομπάμα

Ο Ερντογάν αύριο στην Ουάσιγκτον

Στον Λευκό Οίκο Ομπάμα – Ερντογάν

Ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό ζητά ο Ερντογάν από τον Ομπάμα

Ευχαριστίες Ομπάμα για «εξαιρετική» συνεισφορά Τουρκίας

Κρίσιμη εβδομάδα για την Τουρκία

Καθοδόν προς τον Λευκό Οίκο

Ειδήσεις: Δηλώσεις Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με Ερντογάν