Του Βασίλειου Σταθάκου*

 

Με την ευκαιρία των εορτών και την ανατολή του του νέου χρόνου, απεθύνουμε θερμές ευχές για ειρήνη, αγάπη, και αλληλοκατανόηση, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να έχουν ένα ανθρωπιστικότερο μέλλον.

Στους Έλληνες δε σε κάθε γωνιά της γης, να μην ξεχάσουν και να διδάσκουν στις νέες γενιές ότι πρέπει πάση θυσία να παραμείνουμε αντάξιοι των μεγάλων αξιών, αλλά και των προσδοκιών που επιβάλλει η μεγάλη μας ιστορική καταγωγή.

Από δε το παρατήρητηριο της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας και των εν Αμερική δεδομένων, θεωρούμε σαν επίκαιρα θέματά μας και πολύ συνοπτικά είναι τα παρακάτω:

 

1.  Κατ' αρχήν μας πληγώνει η Διεθνής αρνητική επικαιρότητα και τύπου χλευασμός, εις βάρος προσπαθειών μας, που καταποντίζονται ή συνθλίβονται από τέτοιου είδους συμπεριφορές στο γίγνεσθαι της πατρίδος μας.

2.  Ο Ελληνισμός στις εξωελλαδικές εστίες του και ενδεικτικά στο χώρο της Αμερικής, έχει πλέον ανάγκη από μια ριζική αναδιοργάνωσή του με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, όπου μια ευρεία συμμετοχή αναδεικνύει τις εκάστοτε  ηγεσίες, ενώ τηρούνται πιστά και κατά γράμμα οι έννοιες των διαδικασιών, ώστε να πρωτεύουν «αι των αρίστων βουλαί», όπου με αναλογικότητα θα προβάλλονται οι εκάστοτε Διοικήσεις (πλειοψηφίες), με την αναγακία ελέγχουσα μειοψηφία για μια αδιάβλητη Διοίκηση υποσχόμενη την πλέον δυνατή αποτελεσματικότητα.  Από την πατρίδα να μας ενθαρρύνουν και να μας βοηθήσουν σε ένα τέτοιο αναγκαίο ζητούμενο. Ας εύρουν επιτέλους οι εν Ελλάδι πολιτικοί μας τον τρόπο και τον χρόνο να μελετήσουν την διαφορετικότητα των Ομογενών και να γίνει πλέον ένα νέο ξεκίνημα και όχι τα ίδια κάθε φορά κολακευτικά λόγια που μας έχουν κουράσει: Το δυναμικό της ομογένειας είναι μεγάλο και αστείρευτο, θέλει όμως νέα διοργάνωση που απαιτούν οι νέες πραγματικότητες, και όχι Συνταγματικές ανάπαυλες τύπου ΣΑΕ και συναθροίσεις κάθε τόσο στην Θεσσαλονίκη.

3.  Για το κατάντημα των δημοσιονομικών της Πατρίδος μας, μένουμε άφωνοι, όσον δε για τα πολυσυζητούμενα νέα οικονομικά μέτρα, απλά θα ήθελα να υπενθυμίσω στο οικονομικό επιτελείο της πατρίδος και στον Υπουργό Οικονομικών ότι αν υπάρχει μια τέτοια οικονομική στασιμότητα, το ξεκίνημα της οικονομικής ανάκαμψης δεν επιτυγχάνεται με φορολογικές δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις, αλλά με έναν επιπλέον ειδικό δανεισμό που κυρίως θα επενδυθεί στο ξεκίνημα της παραγωγικότητας με την προοδευτική μείωση της ανεργίας και σχετικά συναφή αποτέλσματα. Τι περιμένετε, όταν μπορώ να παρομοιάσω το όλο φοροπαραλήρημα σαν ένεση μορφίνης στους αδύναμους συμπολίτες μας που πολλοί είναι ήδη οικονομικά ημιθανείς;

4.  Σχετικά με τα φορολογικά σας μέτρα, ξεχωρίζει μια περίπτωση που λέγεται ότι για να διασφαλίζεται το αφορολόγητο ποσό των 11.000 ή 12.000 ευρώ, θα πρέπει ο δικαιούχος να σας προσκομίζει τις αποδείξεις εξόδων του και από έναν τέτοιο υπολογισμό να κανονίζετε αυθαίρετα τι ποσό αφορολόγητο έχει ο δικαιούχος. Κωμικοτραγικά σενάρια έρχονται στο προσκήνιο, όταν ο δικαιούχος χάνει τα νομικά του δικαιώματα. Και εδώ κ. Υπουργέ, τι θα λέγατε σε κάποιον τέτοιο δικαιούχο, εάν έμεινε νηστικός και δεν μπορούσε να σας προσκομίσει αποδείξεις εξόδων; Ότι το δίκαιο του πολίτη μοιάζει σαν πλάνη της πολιτείας;  Και εδώ κ. Υπουργέ επί των Οικονομικών, σας θέτω και το εξής ερώτημα μέσω της διαβούλευσης που επιχειρείται για τα μέτρα σας. Πέστε μας λοιπόν, τι θα κάνετε για μας τους ομογενείς, που επειδή δεν ζούμε κυρίως στην πατρίδα, είναι φυσικό να μην έχουμε σχετικές αποδείξεις εξόδων; Άρα θα μας αφαιρέσετε το δικαίωμα του αφορολόγητου.

Η ομογένεια είναι ταγμένη και αγωνίζεται για το λαό μας και τα δίκαια της φυλής μας, όμως βλέπουμε ότι τα δίκαια του Ελληνισμού καταπιέζονται, μπαίνοντας στην οδυνηρή υποχωρητικότητά μας. Οι διεθνοποιούμενες συζητήσεις για λύσεις αναδεικνύουν τον θύτη σε θύμα, και αυτό ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περίπτωση αναδεικνύοντας τον αδικητή, τον επιτιθέμενο σε δικαιούχο ισότιμο συνομιλητή, που πλέον δικαιούται «το ήμισυ του παντός». 

*ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ