Του Κώστα Βενιζέλου

Σκηνικό επιβολής διεθνούς διάσκεψης και για εσωτερικές πτυχές.ΤΟσενάριο για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης διαμορφώνεται με στόχο να επιβληθεί η διαδικασία αυτή πριν τον Δεκέμβριο στο Κυπριακό. Αυτές είναι οι πληροφορίες της Κυπριακής Κυβέρνησης, τις οποίες έθεσε υπόψη των πολιτικών ηγετών χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στη διάρκεια Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως σε κάποια φάση πριν από τον Δεκέμβριο θα καταρρεύσει η διαδικασία ή θα οδηγείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, θα αποδοθούν ευθύνες και ο γενικός γραμματέας θα προχωρήσει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψη. Η διάσκεψη θα ασχοληθεί και με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος στους αρχηγούς,θα προηγηθεί πρόσκληση του Γ.Γ. προς τον ίδιον και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο. Αυτή η συνάντηση θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά το πεδίο των διαβουλεύσεων για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιχειρείται όπως υπάρξει παράγραφος που θα παραπέμπει σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2010 και αναφορά για επαναξιολόγηση της διαδικασίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο και αρκούντως αρνητικό διαδραματίζει η Βρετανία, που αντιμετωπίζει την αντίδραση της Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας. Όπως αναφέρθηκε χθες στη σύσκεψη των αρχηγών το Φόρεϊν Όφις φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τη Λευκωσία πως λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης της Βρετανίας, δεν ισχύει το Μνημόνιο Συναντίληψης Μπράουν – Χριστόφια.

Σκηνικό επιβολής στο Κυπριακό
Στόχος του ΟΗΕ είναι η διεθνής διάσκεψη, θα ασχοληθεί και με εσωτερικές πτυχές

Το σενάριο που διαμορφώνεται από τους εν δυνάμει μεσολαβητές προωθεί ένα σκηνικό επιβολής στο Κυπριακό, προετοιμάζοντας τις συνθήκες για να αναδείξουν τη διεθνή διάσκεψη ως μονόδρομο στις προσπάθειες.
Όπως συναφώς προκύπτει από την ενημέρωση του Προέδρου προς τους ηγέτες των κομμάτων, στα πλαίσια της συνόδου του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες μετά το καλοκαίρι και πως διαμορφώνεται ένα σκηνικό «χωρίς επιστροφή».
Πρώτο, η Τουρκία δεν έχει στις προτεραιότητές της το Κυπριακό, επιδιώκει, ωστόσο, διαχείριση του χρόνου με συνέχιση της διαδικασίας. Εκτιμάται πως σε κάποια φάση πριν από τον Δεκέμβριο θα καταρρεύσει η διαδικασία ή θα οδηγείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, θα αποδοθούν ευθύνες και ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψη. Αυτό θα γίνει με παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η διάσκεψη θα ασχοληθεί και με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Δεύτερο, θα προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της Κυπριακής Κυβέρνησης, συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη, ενδεχομένως το Σεπτέμβριο. Αυτή η συνάντηση θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο. Θα είναι ουσιαστικά ο πρώτος σταθμός πριν τη διεθνή διάσκεψη. Τρίτο, στο πεδίο των διαβουλεύσεων για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιχειρείται όπως υπάρξει παράγραφος που θα παραπέμπει σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2010. Γίνεται επίκληση δήλωσης των Χριστόφια – Ταλάτ της 21ης Δεκεμβρίου στην οποία εκφράζεται η ελπίδα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010. Η Λευκωσία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανησυχία την προσπάθεια που καταβάλλεται για αναφορά στην πρόθεση του Γ.Γ. να υποβάλει έκθεση για το Κυπριακό τον Νοέμβριο.

Είναι προφανές ότι ενισχυτικό ρόλο στη μάχη που δίνει η Λευκωσία στη Νέα Υόρκη διαδραματίζουν η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα. Οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν τους Αγγλοαμερικανούς, οι οποίοι επιμένουν στα προσχέδια ψηφίσματος που διαμορφώνει το Φόρεϊν Όφις. Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως από πληροφορίες που έχει στα χέρια του, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου θα εγείρει θέμα κυριαρχίας.

Φ. ΟΦΙΣ: ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ
ΕΧΘΡΙΚΗ χαρακτηρίσθηκε, στη χθεσινή σύνοδο, η στάση της Βρετανίας στις διεργασίες για τη διαμόρφωση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το Φόρεϊν Όφις φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τη Λευκωσία πως λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης, δεν ισχύει το Μνημόνιο Συναντίληψης Μπράουν – Χριστόφια.

Τέθηκε το θέμα της διεύρυνσης συνομιλιών
ΑΠΟ ΔΗΣΥ
ΘΕΜΑ διεύρυνσης των διαπραγματεύσεων έθεσε χθες στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Η θέση, ωστόσο, αυτή δεν έτυχε θετικής υποδοχής από τα άλλα κόμματα.

Μετά τη σύνοδο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού δήλωσε πως υπήρξε μια πολύ καλή προσπάθεια, επιμετρώντας και την κρισιμότητα των στιγμών, να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Η θέση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρη και θεωρεί ότι υπάρχει μια προσπάθεια από μερίδα της διεθνούς κοινότητας να υπάρξουν σχεδιασμοί που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στο τι είναι δίκαιο και σωστό. Εχουν, συνέχισε, διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν είπε ότι οι στοχεύσεις της Τουρκίας είναι προφανείς και η ανοχή που επιδεικνύεται από τα ΗΕ και για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιμένει με την επανέναρξη των συνομιλιών να είναι όλα ξεκάθαρα, ώστε να υπάρξει συνέχεια της διαπραγμάτευσης “και τα μηνύματα που στέλλονται είναι προς πολλούς αποδέκτες’’.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου δήλωσε πως το μέλλον των συνομιλιών, είπε, είναι πλέον αβέβαιο. “Επιχειρείται και αλλοίωση της βάσης, επιχειρείται προφανέστατα η υιοθέτηση χρονοδιαγράμματος μέχρι το τέλος του 2010’’. Το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε, δεν γίνεται προσπάθεια να μπει μόνο στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το ΣΑ.

“Ο μεγάλος μας φόβος είναι ότι οδηγούμαστε σε μια διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου, όπου όχι απλώς θα υιοθετηθεί και θα επιβληθεί χρονοδιάγραμμα, αλλά και μια λεγόμενη διεθνής διάσκεψη που θα λειτουργήσει σαν μέγκενη για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ε/κ πλευρά για επιβολή άδικης και ετεροβαρούς λύσης’’.

Δεν περιείχε έκπληξη κατά το ΕΥΡΩΚΟ η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Αντίθετα, είπε ο Δημήτρης Συλλούρης, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του ΕΥΡΩΚΟ, όπως τις εκτιμούσαν στην αρχή του διαλόγου και όπως τις ανέλυσαν στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Το κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατέθεσε στο Ατυπο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την άποψή του για την εφαρμογή μιας στρατηγικής που θα μας απεγκλωβίσει από τον κίνδυνο μιας διεθνούς διάσκεψης, επιδιαιτησίας ή χρονοδιαγραμμάτων.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ