Εκατομμύρια Έλληνες ψηφίζουν στις κρίσιμες εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει μέχρι τέλους ότι εάν το βράδυ της Κυριακής οι αυτοδιοικητικές κάλπες δεν βγάλουν «ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών», είναι αποφασισμένος να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές.

Όπως όλα δείχνουν, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει εάν το αποτέλεσμα τον οδηγεί στην απόφαση να απευθυνθεί εκ νέου στον ελληνικό λαό.

Βράδυ Κυριακής οι αποφάσεις

Όπως όλα δείχνουν, το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός «δεν θα αφήσει εκκρεμότητες» και θα ξεκαθαρίσει εάν το αποτέλεσμα τον οδηγεί στην απόφαση να απευθυνθεί εκ νέου στον ελληνικό λαό. Ανακοινώσεις τέτοιου τύπου αναμένονται αργά το βράδυ, ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα υπάρχουν exit poll. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα θα υπάρχει γύρω στις 9:30 το βράδυ, όταν συγκεντρωθεί το 10% από τα εκλογικά κέντρα. Εντούτοις, ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα σε κρίσιμες περιφέρειες ή δήμους.

Παράλληλα, δεν είναι σαφές το πώς τα κομματικά επιτελεία, και ιδιαίτερα η Ιπποκράτους, θα αξιολογήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι ότι το βράδυ της Κυριακής θα μετρηθούν οι ψήφοι που λαμβάνουν οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες της χώρας και θα συγκριθούν με τις αντίστοιχες της ΝΔ.

Τα δύο σενάρια

Πάντως, δύο είναι τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις:

1. Το πρώτο είναι το γνωστό, αυτό που συναρτάται µε το δίληµµα των εκλογών  και που η κυβέρνηση προβάλλει τις τελευταίες ηµέρες, σηκώνοντας έστω και µε καθυστέρηση το γάντι που της πέταξε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου η αντιπολίτευση.

Το εκλογικό αποτέλεσµα δεν είναι καλό για την κυβέρνηση, η άθροιση των ποσοστών που θα πάρουν οι υποψήφιοί της στις 13 περιφέρειες υπολείπεται κατά πολύ του 43,9% που έλαβε κατά τις περσινές εθνικές εκλογές, άρα υπάρχει έστω και έµµεσα αίρεση της λαϊκής εντολής. Αρα κρίνεται αναγκαία η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες για να επαναβεβαιωθεί είτε η λαϊκή εντολή είτε η αίρεση.

Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν στις 12 Δεκεµβρίου. Δεύτερη παράµετρος αυτού του σεναρίου, η οποία όµως έκλεισε ουσιαστικά πριν καν ανοίξει µετά την αντίδραση γνωστών συνταγµατολόγων, αναβολή του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών που είναι προγραµµατισµένες για τις 14 Νοεµβρίου, και στήσιµο διπλής κάλπης στις 12 Δεκεµβρίου.

2. Το δεύτερο σενάριο είναι να πάει καλά το ΠΑΣΟΚ στις αυριανές εκλογές. Οι υποψήφιοί του να προηγηθούν ή να συγκεντρώσουν ποσοστά κοντά στα ποσοστά των εθνικών εκλογών, το κόµµα να πάρει από τον πρώτο γύρο περιφέρειες (ήδη φαίνεται ότι κερδίζει µε σχετική άνεση τρεις τουλάχιστον – Κρήτη, Δωδεκάνησα, Δυτική Ελλάδα) και από την άλλη πλευρά να υπάρξει καθαρή ήττα των υποψηφίων της αντιµνηµονιακής πολιτικής.

Υποπαράµετρος αυτών των στοιχείων θα είναι το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του να έχει ορατή και αδιαµφισβήτητη διαφορά από τη Νέα Δηµοκρατία. Ποια µπορεί να είναι αυτή η διαφορά ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι ικανοποιηµένο; Τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν την περασµένη εβδοµάδα ότι πρέπει να είναι αυτή που αποτυπώνεται στις δηµοσκοπήσεις των τελευταίων ηµερών από 5 έως 8 ποσοστιαίες µονάδες.

the insider