Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγουν εδώ και δύο εβδομάδες μυστικές διαπραγματεύσεις με σκοπό να γίνουν αμοιβαία βήματα από πλευράς Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας για μερικό άνοιγμα τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία και άνοιγμα του αεροδρομίου Ερτζάν στα κατεχόμενα, ώστε να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να ανοίξουν ένα ή περισσότερα τουρκικά λιμάνια και ταυτόχρονα να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν όπου θα πραγματοποιούνται πτήσεις από μερικές χώρες της ΕΕ. Ρόλο συντονιστή έχει αναλάβει ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της ΕΕ, Στέφαν Φούλε. Η Milliyet τονίζει ότι η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να κάνει μία χειρονομία καλής θέλησης, αλλά η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να προβεί σε μονομερές βήμα, με αποτέλεσμα να επικεντρωθούν οι συνομιλίες στη φόρμουλα των αμοιβαίων βημάτων.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι «η προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξουν βήματα που θα δείχνουν ότι εφαρμόζεται ντε φάκτο το Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και το απευθείας εμπόριο με την “ΤΔΒΚ”».

Σε ό,τι αφορά τα βήματα για τα λιμάνια και το αεροδρόμιο του Ερτζάν, η εφημερίδα αναφέρει ότι «με τη φόρμουλα αυτή αφενός θα ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και αφετέρου θα διασφαλιστεί η εξέλιξη δίχως να φανεί ότι η Τουρκία υποχωρεί από τη στάση της στο θέμα του απευθείας εμπορίου».
Το δημοσίευμα της Milliyet προσθέτει ότι «σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση συνθηκών για τις διαπραγματεύσεις έπαιξε το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου στο θέμα της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εάν ληφθούν υπόψη τα οκτώ κεφάλαια που έχουν παγώσει εξαιτίας του πρόσθετου πρωτοκόλλου και τα κεφάλαια που μπλοκάρουν η Νότια Κύπρος (έτσι αναφέρει η εφημερίδα την Κυπριακή Δημοκρατία) και η Γαλλία, απομένουν μόνο τρία κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν. Προκειμένου να ανοίξουν τα κεφάλαια, η εξουσία και η αντιπολίτευση θα πρέπει να εργαστούν μαζί και έντονα στην Εθνοσυνέλευση. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε ατμόσφαιρα εκλογών, μειώνει την πιθανότητα να ανοίξουν με ευκολία τα εν λόγω κεφάλαια».
Η εφημερίδα τονίζει τέλος ότι «σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικρατεί ανησυχία για το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να επιδείξει διαφορετική και μεγαλύτερη σε σχέση με τα παρελθόντα έτη αντίδραση στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου» κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το χειρότερο σενάριο είναι εξαιτίας του Πρωτοκόλλου, μία ή περισσότερες χώρες να μπλοκάρουν τελείως τη διαδικασία».