Του Εμμανουήλ Ζερβού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

«Κάποιος να πάει φυλακή», είναι το πάγιο αίτημα της ενεργούς κοινωνίας των πολιτών, πολύ πριν η Ελλάδα οδηγηθεί στο σημερινό αδιέξοδο. «Κάποιος να πάει φυλακή», φέρεται να έχει ζητήσει από τους υπουργούς και τους συνεργάτες του ο Γιώργος Παπανδρέου, επιδιώκοντας να βρει διέξοδο στη γενική κατακραυγή του κόσμου σε βάρος του πολιτικού κόσμου, επομένως και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Κάποιος πήγε φυλακή, αλλά… στη Μεγάλη Βρετανία, τη χώρα που παρά τις πλείστες ιδιαιτερότητες και παθογένειές της, σέβεται την παράδοση κοινοβουλευτισμού που κουβαλά εδώ και αιώνες.

Ο 61χρονος Ντέιβιντ Τσέιτορ ήταν βουλευτής των Εργατικών του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν. Είδε ωστόσο την καριέρα του να τερματίζεται πρόωρα, από τη στιγμή που το όνομά του ενεπλάκη στο γνωστό σκάνδαλο με τα ψευδή βουλευτικά έξοδα, μαζί με άλλους συναδέλφους του.

Ο Τσέιτορ παραστράτησε για 21.500 ευρώ, και είδε τη βρετανική Δικαιοσύνη να μην κάνει εκπτώσεις για την περίπτωσή του. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, και ήδη βρίσκεται στη φυλακή. Χωρίς, ούτε εκείνος αλλά ούτε και οι συνήγοροί του να διανοηθούν καν να ψελίσουν το παραμικρό περί «πρότερου έντιμου βίου», όπως θα συνέβαινε στην Ελλάδα.

Αυτά βέβαια συμβαίνουν στη «φλεγματική» Βρετανία. Γιατί στη «θερμόαιμη» Ελλάδα, περισσεύουν οι… παραγραφές σκανδάλων.