Του Μάνου Οικονομίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Ο ανασχηματισμός του «μεγάλου συμβιβασμού» στον οποίο προχώρησε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, περιλαμβάνει την πρόσθετη παράμετρο της… διακριτικής μεταχείρισης των κορυφαίων εκείνων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν στη shortlist με τους υποψηφίους να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην «επόμενη ημέρα» του Κινήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή, που φαίνεται πως θα αναλάβει να συζητά, να χαράσσει και να αποφασίζει την κεντρική πολιτική του νέου σχήματος, συμμετέχουν τα «πολλά ΠΑΣΟΚ»:

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήδη από το 2007 άνοιξε πρώτος το θέμα της διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Άννα Διαμαντοπούλου, πολιτικοί κληρονόμοι της «εκσυγχρονιστικής» τάσης, η οποία παραμένει ορφανή μετά την αποστρατεία του Κώστα Σημίτη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που από «υπαρχηγός» του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2007, δείχνει σήμερα αποφασισμένος να… περπατήσει μόνος. Ο Χρήστος Παπουτσής, μάλλον ο αυθεντικότερος εκφραστής του διαχρονικού (και κοινωνικού) ΠΑΣΟΚ.

 

Όλοι οι παραπάνω, είχαν ακόμη ένα κοινό στοιχείο στη «διακριτική» μεταχείρισή τους από τον Γιώργο Παπανδρέου. Με εξαίρεση τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η μετακίνηση του οποίου στο υπουργείο Οικονομικών άλλωστε, ήταν το «Ιερό Δισκοπότηρο» των πρωθυπουργικών σχεδιασμών, όλοι οι υπόλοιποι παρέμειναν στα πόστα τους.

Ο Χρυσοχοϊδης στο Ανάπτυξης, η Διαμαντοπούλου στο Παιδείας, ο Λοβέρδος στο Υγείας, ο Παπουτσής στο Προστασίας του Πολίτη. Η εξέλιξη αυτή τους επιτρέπει να εδραιώσουν την επιρροή τους στους «μηχανισμούς» των παραπάνω υπουργείων, και να εγγράψουν χρήσιμες υποθήκες, για μελλοντική αξιοποίηση.

Το είπαμε και νωρίτερα: Ήταν ο ανασχηματισμός του «μεγάλου συμβιβασμού». Για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.