Κύμα καύσωνα πλήττει μετά την κεντρική Αμερική την Νέα Υόρκη, με το θερμόμετρο να έχει αγγίξει τους 40 βαθμούς, και σε ορισμένες περιοχές τους 43, ενώ ο συνδυασμός υγρασίας και ζέστης, δημιουργεί την αίσθηση 43-47 βαθμών.

Η προειδοποίηση από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία καλύπτει τις πολιτείες της ανατολικής ακτής, από το Maine μέχρι την Νότια Καρολίνα, το Illinois, την Indiana, το Kentucky, το Missouri και το Kansas.

 

Σύμφωνα με τον Christopher Vaccaro, της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, «το κύμα καύσωνα είναι εξαιρετικό, όχι μόνο για τη δύναμή του, αλλά και για το εύρος και τη διάρκειά του. Περισσότεροι από 1.400 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έχουν σπάσει μόνο μέσα στον Ιούλιο, και ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί την Παρασκευή, καθώς 132 εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα ζουν ή υπό την προειδοποίηση υψηλής ζέστης.

“Η γραμμή που συνδέει την Washington, την Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια, την Νέα Υόρκη και ίσως την Βοστόνη πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά» σύμφωνα με τον Tom Kines, μετεωρολόγο του AccuWeather. Πρόσθεσε δε ότι «δεν είναι μόνο η ζέστη, είναι και η υγρασία που κάνει τα πράγματα χειρότερα, δίνοντας την αίσθηση 3-4 βαθμών πάνω από την υπάρχουσα πραγματική θερμοκρασία.

Ο καιρός περιγράφεται από την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία ως επικίνδυνα ζεστός και με υγρασία, ενώ σχετική προειδοποίηση για την επικινδυνότητα της κατάστασης από την υπερβολική ζέστη ισχύει μέχρι απόψε τις 10 το βράδυ.

Στην Νέα Υόρκη, η Con Edison Inc., η εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ανέφερε ότι αναμένει blackouts την Παρασκευή, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν σε πολλές περιοχές τους 40 και πάνω βαθμούς, ενώ αναμένει η κατανάλωση το απόγευμα της Παρασκευής να σημειώνει ρεκόρ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 13,141 megawatts τον Αύγουστο του 2006, σύμφωνα με τον Chris Olert, εκπρόσωπο τύπου της εταιρίας, ο οποίος τόνισε ότι οι διακοπές προκαλούνται από βλάβες και όχι από έλλειψη ενέργειας.

Ο John Miksad, αντιπρόεδρος της Con Ed  δήλωσε ότι «η εταιρεία έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση, χωρίς σημαντικές αδυναμίες στο σύστημα διανομής της».

Ωστόσο, μικρές διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν κυρίως στην περιοχή του Brooklyn.

Αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν τα σημεία της πόλης όπου υπάρχουν χώροι με air condition, οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί καθημερινά., ενώ το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος μετέτρεψε τους πυροσβεστικούς κρουνούς σε όλη την πόλη σε σιντριβάνια, τοποθετώντας μάλιστα και ειδικά δοχεία για νερό για τα κατοικίδια. Τέλος ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης  Andrew M. Cuomo έδωσε εντολή στην υπηρεσία για τα Πάρκα που έχουν πισίνες να αυξήσουν τις ώρες που είναι ανοιχτά για το κοινό.

Να σημειώσουμε ότι το υψηλότερο ιστορικό θερμοκρασίας για την Νέα Υόρκη είναι 106 F (41c) βαθμούς. Στης 2και 10 το μεσημέρι στο Central Park στην Νέα Υόρκη, το θερμόμετρο έδειχνε 102 F (40 c), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ στις 22 Ιουλίου του 1957 (στους 101 F- 38,3 c), και πλησιάζοντας τους 106 F (41c), το υψηλότερο ιστορικό από το 1936.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έχει ως εξής: 

Προειδοποίηση για υπερβολική ζέστη εκδίδεται ότι ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας αναμένεται να δημιουργήσουν θερμοκρασίες  40 βαθμών και άνω.  Λάβετε επιπλέον προφυλάξεις, εάν εργάζεστε ή βρίσκεστε έξω. Αν είναι εφικτό, αλλάξτε τις δραστηριότητες σας  για νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Μάθετε τα συμπτώματα της ηλίασης και της θερμοπληξίας. Φοράτε ελαφρά ρούχα και φαρδιά. Πίνεται άφθονο νερό.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά την διάρκεια εξωτερικής εργασίας, οι υπηρεσίες υγείας και επαγγελματικής ασφάλειας  συστήνουν συχνά διαλλείματα σε μέρος με σκιά ή σε χώρους με κλιματιστικό. Όποιος δεν νιώσει καλά εξαιτίας της ζέστης, θα πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό και με σκιά μέρος. Η θερμοπληξία αποτελεί επείγον περιστατικό. Τηλεφωνήστε στο  9 1 1.