Οι «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Συρία σε βάρος των διαδηλωτών «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται σήμερα σε έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η έκθεση αυτή, στην οποία γίνεται λόγος για «ένα σύνολο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες συνιστούν μια γενικευμένη ή συστηματική επίθεση εναντίον του άμαχου πληθυσμού», καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να εξετάσει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία».

Η 12σέλιδη έκθεση συντάχθηκε από μια αποστολή δεκατριών ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα που έλαβε τη σχετική εντολή από την Υπάτη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

 

Η Πιλάι πρόκειται να μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.

Τα μέλη της αποστολής ερεύνησαν από τις 15 Μαρτίου ως τις 15 Ιουλίου στις παρυφές της Συρίας, καθώς «δεν είχαν τη συνεργασία της συριακής κυβέρνησης» ώστε να έχουν πρόσβαση στη χώρα.

«Σοβαρά ενοχλημένη» από το γεγονός αυτό, η αποστολή αναγκάσθηκε να εργαστεί σε τέσσερις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, όπου έλαβε «αξιόπιστες πληροφορίες» από διάφορες πηγές, ανάμεσα στις οποίες χιλιάδες Σύροι που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους μέσα στις εβδομάδες που προηγήθηκαν της έρευνας.

Τα μέλη της αποστολής είδαν περίπου πενήντα βίντεο και πολυάριθμες φωτογραφίες «που συνδέονται με προφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τα οποία έλαβαν από ιδιωτικές πηγές ή από μέσα ενημέρωσης, επισημαίνεται στην έκθεση.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για «βασανιστήρια και άλλες απάνθρωπες και εξευτελιστικές κακοποιήσεις αμάχων από τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό, που παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Συρίας βάσει της σύμβασης κατά των βασανιστηρίων».

Αναφέρεται επίσης πως οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός «είναι προφανές πως πυροβολούν για να σκοτώνουν, καθώς τα περισσότερα τραύματα από σφαίρες στα θύματα εντοπίζονται στο κεφάλι, το στήθος και γενικά το άνω τμήμα του σώματος».

«Τόσο οι ένοπλες δυνάμεις όσο και οι δυνάμεις ασφαλείας» της Συρίας «εμπλέκονται στην καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων» επισημαίνεται στην έκθεση στην οποία προστίθεται πως οι δυνάμεις αυτές «ανοίγουν συχνά πυρ αδιακρίτως εναντίον των αμάχων, χωρίς προειδοποίηση και από μικρή απόσταση».

«Πολυάριθμες γυναίκες και πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί» και «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν έξω από το πλαίσιο των διαδηλώσεων», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

Μια ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στη Συρία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Γενεύη, κατόπιν αιτήματος της ΕΕ, των αραβικών χωρών και των ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr