Η πολιτική ελίτ της Νιγηρίας και στρατιώτες έχουν επωφεληθεί από μια ευρείας κλίμακας κλοπή πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα, η οποία μπορεί να στοιχίζει στη χώρα έως και το ένα δέκατο της παραγωγής της, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η Νιγηρία είναι η όγδοη παγκοσμίως χώρα εξαγωγής αργού πετρελαίου. Ωστόσο μια ευμεγέθης αναλογία της παραγωγής της αφαιρείται από ανθρώπους που τρυπούν παράνομα τους αγωγούς ή πραγματοποιούν πειρατεία σε σκάφη με φορτία πετρελαίου.

«Η κλοπή πετρελαίου, στην οποία αναφέρονται στη Νιγηρία ευρέως ως παράνομη αποθήκευση, αντιπροσωπεύει μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και το περιβάλλον», αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Νοεμβρίου του 2009, το οποίο είχε στείλει η τότε Αμερικανίδα γενική πρόξενος Ντόνα Μ. Μπλερ και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον WikiLeaks.

«Καμία άλλη, μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν χάνει τόσο πολύ εισόδημα από παράνομη αποθήκευση πετρελαίου όσο η Νιγηρία, σε μεγάλο βαθμό επειδή η πολιτική ελίτ, μαχητές και κοινότητες επωφελούνται από επιχειρήσεις αυτού του είδους», προσέθετε η Μπλερ στο τηλεγράφημα.

Η χορήγηση αμνηστίας στους μαχητές στο Δέλτα του Νίγηρα το 2009 έφερε σε έναν βαθμό ασφάλεια και βοήθησε να μειωθούν οι επιθέσεις στους αγωγούς, επιτρέποντας στη Νιγηρία να αποκαταστήσει την παραγωγή της σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο η παράνομη αποθήκευση πετρελαίου πιστεύεται ότι είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη, ενώ λίγα είναι γνωστά για τα δίκτυα που κλέβουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν με πλοία και εμπορεύονται το πετρέλαιο.

«Οι Νιγηριανοί αξιωματούχοι ζητούν επανειλημμένως αμερικανική βοήθεια για την πρόληψη της (παράνομης) αποθήκευσης. Η πραγματικότητα είναι ωστόσο ότι στο μεγαλύτερο μέρος της η πετρελαϊκή αποθήκευση δεν συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο που υπόκειται εύκολα σε μια διεθνή αποτροπή, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό μια νιγηριανή εξέλιξη που απαιτεί εγχώρια λύση», καταλήγει το τηλεγράφημα.

Πηγή