ΜΙΑσημαντική εξέλιξη έχει σημειωθεί με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ στο θέμα της έρευνας και διάσωσης. Εδώ και αρκετό καιρό διεξάγονταν διαπραγματεύσεις των δυο χωρών, οι οποίες είχαν αίσιο αποτέλεσμα προ ημερών. Η συμφωνία μονογραφήθηκε και όπως συνάγεται και από επίσημες τοποθετήσεις αναμένεται πως θα υπογραφτεί κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, που χρονικά τοποθετείται στις 16 Φεβρουαρίου.


Η συμφωνία είναι αρκούντως σημαντική καθώς οριοθετεί την περιοχή έρευνας και διάσωσης και ρυθμίζει τη συνεργασία των δυο χωρών στον σημαντικό αυτόν τομέα. Γίνεται αντιληπτό ότι σε μια τέτοια συμφωνία πάντα προβλέπονται κοινές ασκήσεις, συνεννόηση των επιτελείων, ανταλλαγή πληροφοριών κ.λπ. Για την ΚυπριακήΔημοκρατία τέτοιου περιεχομένου και μορφής συμφωνίες με χώρες της περιοχής είναι σημαντικές και εξυπηρετούν τα ευρύτερα συμφέροντά μας. Καταρχήν, αποτελούν μια ασπίδα προστασίας, αλλά και επιβεβαιώνουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των χωρών. Είναι δε και πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει από πλευράς Τουρκίας έντονη προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως υπήρξαν από πλευράς Τουρκίας, με την έναρξη των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό φυσικού αερίου, στο οικόπεδο 12, πολλές προκλήσεις. Προκλήσεις που καταγράφτηκαν από αέρος και θαλάσσης. 

Είναι σαφέςπως έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα με το Ισραήλ. Βρισκόμαστε στην ίδια γειτονιά, επηρεαζόμαστε από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Το ζητούμενο, πάντα, είναι να αξιοποιούνται στο έπακρο τα κοινά συμφέροντα και να μετατρέπονται σε πολιτική πράξη και κέρδος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί διέξοδο για το Ισραήλ προς την Ευρώπη αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις, σε μια περίοδο δύσκολη για την περιοχή. Το Ισραήλ από την πλευρά του μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας καθώς συνιστά μια δύναμη ισχύος, την οποία είναι πρόδηλο ότι την υπολογίζει η Τουρκία. Μπορεί, όμως, να προσφέρει βοήθεια και προς την κατεύθυνση της πολιτικής και διπλωματικής παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ισχυρό εβραϊκό λόμπι έχει προσβάσεις στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων και επηρεάζει αποφάσεις. Τούτο μπορεί να ενισχύσει δικές μας παράλληλες προσπάθειες στις ΗΠΑ.