protothema.gr

 

Την παραίτησή τους έθεσαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη διάθεση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου οι τέσσερις υπουργοί του ΛΑΟΣ, επειτα από τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Πρόκειται για τον υπουργό Υποδομών κ. Μάκη Βορίδη, τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπλ. υπουργό Άμυνας κ. Γιώργο Γεωργίου και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστέριο Ροντούλη.

Επιβεβαιώθηκαν πάντως οι πληροφορίες που ήθελαν τους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη διατεθειμένους να ψηφίσουν τα μέτρα. Οι υπουργοί έστειλαν μάλιστα επιστολές στον κ. Παπαδήμο, στις οποίες εξηγούν τους λόγους για τους οποίους υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ότι “δεν έχει θέση στην κυβέρνηση όποιος δεν ψηφίζει τα μέτρα”.

Νωρίτερα, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωνε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν ψηφίζω τα μέτρα». «Είπα στον κύριο Παπαδήμο ότι αν θέλει μπορεί να κρατήσει τους υπουργούς του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση».

Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε πως έχει ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ.


Η εξέλιξη προφανώς θα κυριαρχήσει στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να είναι πλέον βέβαιος.

Επιστολή Ροντούλη


Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης, μετά την απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη να αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση.

Η επιστολή αναφέρει: «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, θεωρώ την παραμονή μου στην Κυβέρνηση ασύμβατη με την διαμορφωθείσα πραγματικότητα. Συνεπώς, νιώθω υποχρεωμένος να προσχωρήσω στην υποβολή της παραίτησής μου, διατηρώντας στο ακέραιο την εκτίμηση και το σεβασμό στο πρόσωπό σας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, γεγονός που μου έδωσε την δυνατότητα, έστω και για βραχύ χρονικό διάστημα, να αγωνιστώ για την ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας από την θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ιδιαιτέρως δε μάλιστα για τον σκληρό εργαζόμενο κόσμο της κτηνοτροφίας».

 

xenogiannakopoulouΠαραίτηση Ξενογιαννακοπούλου

Νέα βόμβα και, προφανώς, η πιο ηχηρή μέχρι τώρα, για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπέβαλε την παραίτησή της, γνωστοποιώντας την απόφασή της με επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Αφορμή είναι τα νέα επώδυνα μέτρα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Ξενογιαννακοπούλου και λόγω του χαρτοφυλακίου της αλλά και λόγω της προηγούμενης θητείας της στην Ευρωβουλή είναι σαφές ότι έχει πολύ καλή γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Παρατίθεται κατωτέρω το κείμενο της επιστολής παραίτησης της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου προς τον Πρωθυπουργό:

«Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζω και αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τις δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις που διεξάγετε σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τη χώρα μας.
Ως Υπουργός υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας θητεύσει τα τελευταία 25 χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης και πιστεύοντας σταθερά στην ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας, αισθάνομαι απογοήτευση και διάψευση από τη διγλωσσία και την ιδεοληψία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη κρίση και στις επιλογές που επιχειρεί, μέσω της Τρόικα, να επιβάλλει στη Βουλή και τον Ελληνικό λαό.
Στην πραγματικότητα η εμμονή αυτή παραβιάζει ευθέως την ίδια τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει ως βασικές αρχές την κοινωνική συνοχή, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, κάτι που εξάλλου αναφέρει και η νέα Συνθήκη της Δημοσιονομικής Ένωσης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.
Δυστυχώς, η Τρόικα και οι θεσμοί που εκπροσωπεί δεν λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, γιατί πέραν των όποιων αδυναμιών και καθυστερήσεων έχουν υπάρξει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, επιχειρούν να επιβάλλουν μέτρα που τελικά θα αυξήσουν δραματικά την ύφεση και θα ωθήσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία σε απόγνωση.
Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση του PSI και τη μείωση του χρέους αποτελεί χειροπιαστή ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας μας, εφόσον όμως η διαδικασία αυτή συνοδευθεί, πέραν της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολιτικές που αντιμετωπίζουν την ύφεση και αναθερμαίνουν την οικονομία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Η προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται στη μείωση των μισθών και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση και στόχος του νέου προγράμματος η «βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.
Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας και με αίσθημα ευθύνης σας υποβάλλω την παραίτηση μου από την θέση της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, επειδή δεν μπορώ να συνυπογράψω τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας.
Με τιμή,
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου»


Όλα ανοικτά
Το κλίμα για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά και την χτεσινή παραίτηση του υφυπουργού κ. Γιάννη Κουτσούκου (διαβάστε εδώ σχετικά) και τις σημερινές παραιτήσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ (διαβάστε εδώ) εκ των οποίων οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης φέρονται ως αποφρασισμένοι να ψηφίσουν, πάντως, τα μέτρα.

Με όλα αυτά τα δεδομένα καλείται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και προφανώς ο ανασχηματισμός – τουλάχιστον – είναι επί θύραις, την ώρα που η πίεση της Ευρώπης για την ψήφιση των μέτρων έχει ενταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η όποια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα -είτε ανασχηματισμός, είτε αντικατάσταση των υπουργών που αποχώρησαν- θα γίνει μετά την ψήφιση του PSI, την Δευτέρα.

Ανασχηματισμό ζήτησε μάλιστα με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας.
Διαβάστε σχετικά άρθρα

Βροχή παραιτήσεων στην κυβέρνηση

Αναταράξεις στην κυβέρνηση – Εφυγαν οι υπουργοί του ΛΑΟΣ – Εκτός …

Παραιτούνται από την κυβέρνηση οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης

Βορίδης – Γεωργιάδης: Παραιτούνται αλλά ψηφίζουν τα μέτρα

Ο Αστέριος Ροντούλης

Παραιτήθηκαν τρεις υπουργοί του ΛΑΟΣ

Παραιτήθηκε ο Αστέριος Ροντούλης

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Ροντούλης, Βορίδης και Γεωργιάδης

“Φυλλορροεί” η κυβέρνηση Παπαδήμου

Ο Παπαδήμος συσκέπτεται στο Μαξίμου και ανακοινώνει ανασχηματισμό …

Παραιτήθηκε επισήμως κι ο τελευταίος υπουργός του ΛΑ.Ο.Σ. Γεώργιος …

Παραιτούνται αλλά ψηφίζουν το μνημόνιο Βορίδης και Γεωργιάδης

Βορίδης-Γεωργιάδης: Παραιτούνται αλλά θα ψηφίσουν

Ραγδαίες εξελίξεις – Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Βορίδης …

Καταρρέει η κυβέρνηση – Κρίση, παραιτήσεις και διαρροές

Ολα δείχνουν ανασχηματισμό ίσως και εντός της ημέρας

Ανεμομαζώματα- Ανεμοσκορπίσματα στο ΛΑΟΣ

Παραιτούνται οι υπουργοί του ΛΑΟΣ – Πρώτος ξεκίνησε ο Αστέριος …

Την παραίτησή του από την θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης …

Παραιτήθηκαν Ροντούλης, Γεωργιάδης και Βορίδη – Οι επιστολές …

Παραιτήθηκε ο Ροντούλης μαζί με τους υπουργούς του ΛΑΟΣ

Παραιτήθηκαν Βορίδης-Γεωργιάδης αλλά θα ψηφίσουν τα μέτρα

Αποστάσεις Βορίδη από τις θέσεις Καρατζαφέρη

Πάμε για ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Άρχισαν οι παραιτήσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ

Έρχεται ανασχηματισμός!

Παραιτήθηκε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης

Παραιτείται ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης;

Παραίτηση Ροντούλη

Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

“Βροχή” παραιτήσεων στην κυβέρνηση

Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο. Έρχεται ανασχηματισμός μετά τις …

«Όχι στη βαλκανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας»

Παραίτηση και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

Σκέφτεται παραίτηση η Μαριλίζα

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Ανάτπυξης Άδωνις Γεωργιάδης

Παραίτηση Ξενογιαννακοπούλου  

Δεν ψηφίζουν Μαγκούφης, Μάντατζη και Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να μην ψηφίσει τη σύμβαση

Γ. Μιχελογιαννάκης: Καταψηφίζω τα νέα μέτρα

Μιχελογιαννάκης: Να γιατί δεν θα ψηφίσω την νέα δανειακή σύμβαση

Δεν θα ψηφίσει ούτε ο Μιχελογιαννάκης

Δεν θα ψηφίσει το νέο Μνημόνιο ο βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης

Πάνω από 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζουν Πάνω από 20 βουλευτές … 

Δεν ψηφίζει τα νέα μέτρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης

Μ. Αποστολάκη: Δεν θα ψηφίσω το νέο μνημόνιο

Δεν ψηφίζει το νέο μνημόνιο η Μιλένα Αποστολάκη

Μιλένα Αποστολάκη: «Δεν ψηφίσω ούτε τα νέα μέτρα»

Μιλένα Αποστολάκη: “Δεν θα ψηφίσω τα μέτρα”