Από το Politicsgr

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real Fm σε μια σημαντική και ουσιαστική συνέντευξη, δήλωσε αισιόδοξος για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 και θα πάμε και ακόμα καλύτερα» εξηγώντας πως οι προβλέψεις για το 120% βασίζονται στο χειρότερο σενάριο: «Με πολύ αυστηρούς όρους, με σκληρές και απαισιόδοξες, επίτηδες, υποθέσεις, υπολογίστηκε από το Eurogroup ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το 2012 θα μπούμε σε «ενάρετη» τροχιά, αξιόπιστη και σιγά-σιγά θα έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Θα πετύχουμε τον στόχο του 120% και θα πάμε και χαμηλότερα. Δεν το λέω τυχαία. Όποια χειρότερη πρόβλεψη μπορούσαν να πάρουν, την πήραν. Δεν θα είναι δυνατόν να γίνει νέο κούρεμα.»

Ο υπουργός  τόνισε πως διανύουμε κρίσιμες μέρες, καθώς «μέχρι την Πέμπτη τα μεσάνυχτα θα κριθεί η επιτυχία ή όχι του PSI». Ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι ελληνικές τράπεζες «συναινούν σε όλα τα κεφάλαια του PSI» .

«Θα δώσουμε μια έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε πιθανή λύση όπως αυτή του PSI » δήλωσε.

«Πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να αφαιρέσουμε χρέος και όχι να προσθέσουμε» και αυτό σημαίνει πως «οι θυσίες πιάνουν τόπο».

Για το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων, δήλωσε έχουν 20δις που διαχειρίζεται η Τράπεζα Ελλάδος, και η οποία συμμετέχει στο PSI  με όλα τα ομόλογα που έχει.

Και αναρωτήθηκε: «Έχετε ένα χαρτοφυλάκιο μικρότερης αξίας απ΄ ότι σας δίνει το PSI.  Πώς γίνεται η διεθνής αγορά να τα βρίσκει δελεαστικά και στην Ελλάδα τα Ταμεία Δημοσιογράφων, Αστυνομικών και Δημοσίων Υπαλλήλων να αρνούνται. Τι μήνυμα στέλνουμε ως χώρα; Αν αποτύχει το PSI αυτά τα ομόλογα που αρνούνται να κουρευτούν θα αξίζουν ένα μεγάλο μηδενικό. Είναι προς το συμφέρον όλων η συμμετοχή.»

«Έχει συσταθεί ειδικά εταιρεία για ανταλλαγές σε ό,τι αφορά τα Ταμεία» ενημέρωσε και σημείωσε πως κάποια ταμεία δεν θα πρέπει να υπονομεύουν την προσπάθεια της ίδιας της πατρίδας μας. Χαρακτήρισε δε κομματικά τα κίνητρα που καθοδηγούν τα Ταμεία που αντιδρούν στο κούρεμα.

Για του μικρομολογιούχους /αποταμιευτές δεσμεύτηκε πολιτικά πως θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών. Αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει τώρα γιατί πρέπει οι ομολογιούχοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Για το θέμα του ειδικού τέλους τόνισε πως «δεν έχει δημοσιευτεί καμιά σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Δεν μπορώ να συζητώ επί δημοσιογραφικών πληροφοριών.»

Για την πιθανή μετάθεση των εκλογών, δήλωσε «Δεν έχω καμία ένδειξη/ενημέρωση για παράταση των εκλογών μέχρι το φθινόπωρο»

Για το Αγγλικό Δίκαιο, είπε « Έτσι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όμως το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης είναιελληνικό. Γι΄ αυτό μην ακούω άλλο αυτά τα φληναφήματα περί κατάσχεσης δασών ορυκτού πλούτου, μνημείων κ.λ.π. Όλα αυτά είναι ανυπόστατα.»

Για τα εσωκομματικά του Πασοκ και τα σενάρια παραίτησής του δήλωσε πως «δεν βοηθά τη χώρα μια συζήτηση του αναπαράγεται και στα ξένα Μέσα ότι ο ΥΠΟΙΚ είναι προσωρινός» … και δεν θέλησε να τοποθετηθεί επι των εσωκομματικών ζητημάτων.