Νέα Υόρκη.  Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο 

Μέχρι σήμερα, λίγες ημέρες πριν την καθιερωμένη πανηγυρικού χαρακτήρα λαμπρή τελετή στον Λευκό Οίκο  για την ανακήρυξη της εθνικής ανεξαρτησίας  των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία της 25η Μαρτίου του 1821, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει αν θα παρίσταται με εκπρόσωπο της όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα το 2010 για  πρώτη φορά η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον Έλληνα πρώην  Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ενώ τις προηγούμενες χρονιές η εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πάντα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

 

Οι πληροφορίες ανέφεραν μέχρι πρότινος ότι επρόκειτο  να έρθει ο Υπουργός  Εξωτερικών κ. Σ. Δήμας αλλά τελικά λόγων των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και εν όψει των εκλογών  τελικά δεν θα έρθει ενώ  δεν είναι σίγουρο αν θα μπορέσει να παραβρεθεί και ο  Υφυπουργός κ. Δόλης λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ.  Πάντως στις ΗΠΑ αναμένεται να έρθει λίγες ημέρες μετά,   ο Έλληνας  Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στις 3 Απριλίου όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Λ. Πανέτα στην Ουάσιγκτον και αντίστοιχα επαφές με την ελληνική κοινότητα στην ΝΥ την επομένη.  Μέχρι αυτή την ώρα, και σχεδόν 10 ημέρες πριν,  που βγαίνει το ρεπορτάζ στην δημοσιότητα η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν έχει σαφή εικόνα η σχετική ενημέρωση από το κέντρο αν και ποιος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην καθιερωμένη τελετή στον Λευκό Οίκο.

Η τελετή στον Λευκό Οίκο,  αναμένεται να πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα  παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.  Δημητρίου  και παραγόντων εκπροσώπων  της Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ αξιωματούχων και ομογενειακών οργανώσεων   στις 21 (ή στις 22 με πιο  πιθανή την 21η Μαρτίου) αλλά ακόμα δεν έχει καθοριστεί από το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του Αμερικανού προέδρου Barack Obama.   Στην τελετή αυτή θα παρίσταται και ο τελετάρχης της  παρέλασης στην 5η Λεωφόρο  25ης Μαρτίου Γερουσιαστής Μενέντεζ μαζί με πληθώρα Φιλελλήνων  Αμερικανών Γερουσιαστών και εκπροσώπων της Βουλής που κάθε φορά δραστηριοποιούνται υπέρ των ελληνικών δικαίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τελετή αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα του χθες της ιστορίας και του διαχρονικού  πολιτισμού  με την Ελλάδα του  σήμερα με πολλά σημεία στην ομιλία που θα παρέχουν φανερή –και σε ορισμένα σημεία – θερμή  υποστήριξη στις προσπάθειες του Ελληνικού λαού να βγει από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο αποφεύγοντας  ωστόσο να πάρει σαφή  θέση ή να παρέχει υποστήριξη σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό κρατώντας αποστάσεις  ασφαλείας από το σημερινό ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αναδεικνύοντας τον ρόλο του Ελληνικού λαού και των θυσιών του σε κυρίαρχο στοιχείο όσων αναμένεται να πει.

Αντιθέτως λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο και δεδομένου ότι θα ζητήσει εκ νέου και μάλιστα δημόσια  την υποστήριξη της Ελληνικής κ Κυπριακής κοινότητας  των ΗΠΑ   θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει αναφορές στο Κυπριακό στις παραδοσιακές σχέσεις με την Ελλάδα και την ΕλληνοΑμερικανική φιλία χωρίς να αποκλείονται και αναφορές –έκπληξη-  ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ζήτημα που ως γνωστόν η Αμερική θα ήθελε να έχει επιλυθεί προκειμένου να δει τα Σκόπια στην συμμαχία του ΝΑΤΟ.  Οι αναφορές αυτές στενοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου έχουν εισηγηθεί ότι καλό θα ήταν να γίνουν έστω και με ισορροπίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των  Ελληνικής  και Κυπριακής καταγωγής Αμερικανών ψηφοφόρων   μετά τις άκαρπες συναντήσεις την προηγούμενη χρονιά( τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2011 αντίστοιχα)  με τον αντιπρόεδρο Joe Biden  για  απόσπαση δέσμευσης εκ μέρους αξιωματούχων , – Φίλιππα Κρίστοφερ,  Πανίκο Παπανικολάου,  Νικόλαο Μούγιαρη, Αφοί Μανάτου κτλ-   της Ελληνικής και Κυπριακής κοινότητας   που κάθε φορά ηγούνται των διαπραγματεύσεων με την μια(τους Δημοκρατικούς)  ή την άλλη πλευρά (τους ρεμπουμπλικάνους) προκειμένου να δώσουν την δημόσια υποστήριξη τους στον εκάστοτε υποψήφιο πρόεδρο αναλόγως των δεσμεύσεων που θα παρέχουν  ως προς την προώθηση των εθνικών ζητημάτων (Κυπριακό, Σκοπιανό Αιγαίο κτλ).

Ως γνωστόν ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις  του στην Παμμακεδονική για το ζήτημα του Σκοπιανού προεκλογικά το 2008 και ανάλογες δεσμεύσεις προς την Ελληνική και Κυπριακή  πλευρά,  αντί αυτών αμέσως μετά την εκλογή του επισκέφτηκε την Τουρκία και έκανε ενώπιον της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης μια ανιστόρητα προκλητική ομιλία ενώ ως προς το ζήτημα του Κυπριακού και του Σκοπιανού η διοίκηση Obama δεν προσέφερε καμία απολύτως υποστήριξη.

Κατά τα’ άλλα προχωρούν  οι διεργασίες και  προετοιμασίες για την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Manhattan ανήμερα της Κυριακής 25ης Μαρτίου όπου φέτος, αναμένεται  να κατακλυστεί  εκτός από τους καθιερωμένους παρελαύνοντες  σχολεία, κοινότητες, και σχολεία και από χιλιάδες Έλληνες από όλη την Αμερική και να μετατραπεί σε μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ της Ελλάδος με κεντρικό σύνθημα των συμμετεχόντων ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.  Εκτενές ρεπορτάζ για τις προετοιμασίες της παρέλασης  σε επόμενη ανάρτηση ή στο GreekAmericanNewsAgency.com

protothema.gr