Αίσθηση προκάλεσε χθες δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ με τίτλο «Προς πώληση, το ένα τρίτο της ελληνικής γης». Επικαλούμενη δηλώσεις του συντονιστή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων Π. Πρωτοψάλτη σε επιχειρηματική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 150 επιχειρήσεων και επενδυτικών φορέων, η εφημερίδα αναφέρει πως ο κ. Πρωτοψάλτης δήλωσε πως το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ διευκρίνιζαν χθες πως σαφής αναφορά του κ. Πρωτοψάλτη έγινε για το 3% και σε καμία περίπτωση του ενός τρίτου της ελληνικής γης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε τις τουρκικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξουν εμπόδια για Τούρκους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς για την πώληση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως η Ελλάδα θα επιθυμούσε να δει την κρατική τουρκική εταιρεία Botas να συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Όπως αναφέρει η «Χουριέτ» ο επικεφαλής του Invest in Greece Α. Συγγρός στο ίδιο συνέδριο, δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει περισσότερα από 6.000 νησιά και τα δικαιώματα λειτουργίας για σχέδια σε ορισμένα από αυτά μάλλον θα παραχωρηθούν».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες για επενδύσεις στον τουρισμό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Δ. Παπανικολάου στάθηκε ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης: «Στην τρέχουσα συγκυρία είναι σχεδόν αδύνατο να λάβει κανείς δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές εταιρείες εάν συνεργαστούν με τουρκικές μπορούν να επωφεληθούν από τα δάνεια μέσω των τουρκικών τραπεζών, προκειμένου να προστατέψουν τις δραστηριότητές τους από την έλλειψη ρευστότητας», φέρεται να δήλωσε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ