Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Αφού ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι έχουν σημαντικές συγκλίσεις με τον ΔΗΣΥ, γιατί δεν στηρίζουν υποψηφιότητα Αναστασιάδη;

Αντιπροσωπίες του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΔΗΚΟ συναντώνται και μετά τη συνάντηση ανακοινώνεται ότι τα δύο κόμματα πέτυχαν σημαντικές συγκλίσεις στα διάφορα θέματα που συζήτησαν.

Ακολουθεί συνάντηση αντιπροσωπιών του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ. Και βγαίνει ο Γιαννάκης Ομήρου και δηλώνει ότι «η ΕΔΕΚ δεν έχει σε αρκετά σημεία, διαφορετικές απόψεις από τις απόψεις του ΔΗΣΥ».

Στη συνέχεια συναντώνται αντιπροσωπίες του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Οικολόγων. Και βγαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης και δηλώνει (χωρίς να τον διαψεύδει η Ιωάννα Παναγιώτου) ότι επήλθαν «συμπτώσεις θέσεων σε σημαντικό αριθμό θεμάτων».

Κατόπιν τούτου, διερωτόμαστε: Γιατί δεν υποστηρίζουν από τον πρώτο γύρο την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, να τελειώνουμε;

 

*Αφού ο Μάριος Καρογιάν δηλώνει πως το ΔΗΚΟ θέλει εκλογές πρώτου γύρου,
*Αφού ο Γιαννάκης Ομήρου τονίζει πως η ΕΔΕΚ δεν έχει διαφορετικές απόψεις από εκείνες του ΔΗΣΥ σε αρκετά σημεία,
*Και αφού η Ιωάννα Παναγιώτου και ο Γιώργος Περδίκης δεν διαψεύδουν τον Νίκο Αναστασιάδη ότι υπάρχει σύμπτωση θέσεων σε σημαντικό αριθμό θεμάτων,
*Τότε, προς τι οι περαιτέρω διαβουλεύσεις και αναζητήσεις;

 

Βρέθηκαν οι πολυπόθητες ευρείες συγκλίσεις που θα μας δώσουν Πρόεδρο-Εθνάρχη, ο οποίος μπορεί να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να εφαρμόσει κοινή γραμμή στο εθνικό θέμα.

Ας σοβαρευτούν, επιτέλους, τα κόμματα και ας μάθουν να μιλούν προς τον λαό με ξεκάθαρη γλώσσα, και χωρίς φιλοφρονητικές διαχύσεις. Ας μη «μας πιάνουν στο μεζέ», κατά το κυπριακώς λεγόμενο.

Ο Δημήτρης Συλλούρης ήταν ο πιο ειλικρινής και ξεκάθαρος.

«Αν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα μπορούσε να ήταν ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου στις προεδρικές εκλογές, θα το λέγαμε», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη. «Εμείς θεωρούμε ότι ο ενδιάμεσος χώρος έχει τη δυνατότητα να δώσει την τρίτη λύση, έναν τρίτο υποψήφιο, ο οποίος να ανταποκρίνεται απόλυτα και στις ανησυχίες μας και στα προγράμματά μας και στους σκοπούς μας», δήλωσε ευθαρσώς ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Σίγουρα επιβαλλόμενο είναι να γίνονται επαφές και διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, για την εξεύρεση κοινών συγκλίσεων. Αλλά και επιβαλλόμενο είναι να βγαίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων έξω και να λέγουν προς τον λαό την αλήθεια, την ωμή αλήθεια και όχι να «γλείφει» ο ένας τον άλλον και να δίνουν μηνύματα στον κόσμο που έχουν ως σκοπό να κερδίσουν επικοινωνιακούς πόντους.

Είπαμε και σε προχθεσινό άρθρο μας: Τα βασικά σημεία πάνω στα οποία καλούνται ευθαρσώς, έντιμα και ανεπιφύλακτα να τοποθετηθούν τα κόμματα, είναι:

 

1. Αν υποστηρίζουν ως λύση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
2. Αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν ως μόνη διαδικασία τον διακοινοτικό διάλογο.
3. Αν μπορούν να συνάψουν συμμαχίες στη βάση καταδίκης και απεμπόλησης του σχεδίου Ανάν ή παραλλαγής του.
4. Αν μπορούν να απαγκιστρωθούν από την υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και διακηρύξουν ότι πολιτική πλέον του κράτους είναι η μη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένταξη της κατοχικής χώρας στην Ε.Ε.

 

 

Νέα στρατηγική σημαίνει: 

1. Απόρριψη της διζωνικής ομοσπονδίας.
2. Απόρριψη του διακοινοτικού διαλόγου, εφόσον η Τουρκία δεν δώσει έμπρακτα δείγματα ότι εγκαταλείπει τη φιλοσοφία της λύσης δύο κρατών.
3. Επίσημη διακήρυξη ότι δεν γίνεται αποδεκτή η όλη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν.
4. Τερματισμό της στήριξης στην τουρκική ενταξιακή πορεία, ενόσω η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

 

Αν αυτά τα τέσσερα, τουλάχιστον, κρίσιμα σημεία δεν καταστούν προεκλογική δέσμευση των υποψηφίων Προέδρων ή των πολιτικών συμμαχιών που θα υπάρξουν, τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραπλανούν τον λαό, όταν μιλούν για χάραξη νέας στρατηγικής. Στην ουσία δεν είναι νέα στρατηγική που επιδιώκουν, αλλά λίφτιγνκ στην πολιτική Χριστόφια.

πηγή