Αθήνα. ProtoThema.GR / Παναγιώτης Γκρουμούτης

Ζοφερές προβλέψεις και καταστροφολογικά σενάρια για την πορεία της ευρωπαϊκής αν όχι κι αυτής ακόμα της παγκόσμιας οικονομίας στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, φοβούνται οι αναλυτές και οι ειδήμονες κραταιών οικονομιών, ελάχιστες ώρες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής που θεωρητικά επαναβεβαίωσε τη δέσμευση όλων να «κρατήσουν» την χώρα μας εντός της νομισματικής ένωσης.

Την Πέμπτη νέες αναλύσεις και σενάρια σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κάνουν το γύρο του κόσμου με την Citigroup, τον τραπεζοπιστωτικό όμιλο που πρώτος εισήγαγε τον όρο “Grexit”, να προβλέπει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε επτά μήνες από σήμερα (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη «βλέπει» από την πλευρά του ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι ο οποίος με νέες του δηλώσεις την Πέμπτη έκανε λόγο για «μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες»(διαβάστε περισσότερα εδώ)

«Θα πρόκειται για μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δημοσιογράφους, αρνούμενος πάντως να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις προοπτικές ενός τέτοιου σεναρίου.

Παρά τις περί του αντιθέτου «επίσημες» διαβεβαιώσεις, παράγοντες της ρωσικής, της κινεζικής, αλλά και της βρετανικής οικονομίας εμφανίζονται να ανησυχούν για ένα πιθανό «ελληνικό ατύχημα».

Μόσχα, Πεκίνο και Λονδίνο εμφανίζονται να «αγωνιούν» για την τύχη της Ελλάδας και οι «σοφοί» των κυβερνήσεών τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που θεωρούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, να πλήξει καίρια τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των κρατών τους. Κρατών και οικονομιών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αγαθών, στην περίπτωση της Κίνας και ενέργειας, στην περίπτωση της Ρωσίας.

Το πόσο σημαντική για την διασφάλιση των οικονομικών τους συμφερόντων θεωρούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την συνοχή της Ευρωζώνης οι ιθύνοντες Κίνας και Ρωσίας αποτυπώνεται στις δηλώσεις στελεχών τους.

Ενδεικτική η τοποθέτηση του επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας Μιχαήλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να υπογραμμίσει πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια κρίση και μια «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου.

Εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τη Ρωσία και ειδικότερα για τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπος ακόμα και με κοινωνικές αναταραχές και αυξημένη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του. Κι αυτό γιατί η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά της έσοδα κι αν αυτά υποχωρήσουν δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για ανάπτυξη και για κοινωνικές παροχές, ενώ πιθανότητα θα έβλεπε και αθρόα εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα.

Το κακό στην περίπτωση της Ρωσίας είναι το ότι οι ειδικοί αναλυτές της θεωρούν ως πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – σε ποσοστό μάλιστα άνω του 50% – και παράλληλα προβλέπουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σύντομα και άλλες χώρες σε έξοδο από την νομισματική ένωση.

Την ίδια ώρα στην Κίνα η τύχη της Ελλάδας προκαλεί … εφιάλτες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Murtaza Syed, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κίνα, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να μην απειλεί άμεσα την Κίνα, πλην όμως εμμέσως συνιστά μείζον πρόβλημα καθώς εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, άρα και σε «μεγάλο αναπτυξιακό σοκ την Ευρώπη».

Με δεδομένο ότι η Ευρώπη αποτελεί σημαντικό «πελάτη» για τις κινεζικές εξαγωγές – με μερίδιο άνω του 18% – μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας…

Αλλά και στη Βρετανία κυριαρχεί η ανησυχία για την συνοχή της ζώνης του ευρώ και για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξαναγκαστεί σε έξοδο.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ευθέως πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε «απρόβλεπτη και ανεπανόρθωτη ζημιά», τόσο στην βρετανική οικονομία, όσο και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή. Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους ηγέτες, στρέφοντας τα βέλη του ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση του Βερολίνου, λέγοντας πως μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη υπήρξε «αξιοθρήνητα αποσπασματική» και πρέπει άμεσα να αλλάξει για να σταματήσει να υπονομεύει την προσπάθεια για ανάκαμψη από το τωρινό τέλμα…

euro-smallΣτις 11: 29 μ.μ. το νέο δημοσίευμα του Παναγιώτη Γκρουμούτη με τίτλο “Credit Suisse: «Αν βγει από το ευρώ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει»” κάνει λόγο για τα εξής:

Στην πρόβλεψη πως ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη είναι να προχωρήσει σε μια σημαντική διαγραφή του χρέους της, αλλά και στην εκτίμηση πως οι κάλπες του Ιουνίου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις τύχες της χώρας, προχώρησε ο κύριος Robert Parker της Credit Suisse.

Το στέλεχος της μεγάλης ελβετικής τράπεζας «προειδοποιεί» πως εάν το αποτέλεσμα των εκλογών δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε υπάρχει 30% πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο κ. Parker δήλωσε ότι συντάσσεται με όσους υποστηρίζουν πως μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την ίδια αλλά παράλληλα θα επέφερε και σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Θεωρεί μεν πως στην παρούσα φάση οι πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ αγγίζουν το 70% αλλά κι αυτό «βραχυπρόθεσμα», ενώ προέβλεψε πως υπάρχει επίσης «πιθανότητα 70% να φύγει η χώρα από το ευρώ τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αν δεν διαγραφεί σημαντικό μέρος του χρέους της».

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Credit Suisse είναι απόλυτος μόνο σε μία θέση: «Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και από το πρόγραμμα διάσωσης θα έχει χρεοκοπήσει ως τις αρχές Ιουλίου» …

le-monde-greceΣτις 8:10 το βράδυ, η ηλεκτρονική έκδοση στο Πρώτο Θέμα αφιερώνει χώρο σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Με τίτλο “Η ελληνική κρίση κεντρικό θέμα στην «Le Monde»” το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής: 

Με δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Le Monde” ο Γκί Μπουρζέλ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Ouest-Nanterre-la Défense, αναλύει διεξοδικά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και αναρωτιέται αν η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη βοήθεια προς τη χώρα μας.

Ο καθηγητής αναφέρεται στα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τη δημόσιας διοίκησης σε μια χώρα όπου στήριξε τις κοινωνικές παροχές, χωρίς την παραίτηση δημοσιονομική οργάνωση, τη δημόσια εκπαίδευση σε μια οικονομία που αδυνατεί εξορισμού να απορροφήσει τόσους πτυχιούχους, καθώς και στο σαθρό πολιτικό-οικονομικό σκηνικό της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και λίγο καιρό μετά έφτιαξε το Μετρό της Αθήνας, το νέο διεθνές αεροδρόμιο και η εντυπωσιακή γέφυρα στο Ρίο. Η χώρα κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Λίγα χρόνια μετά βλέπαμε όλοι την καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο… Τι άλλαξε;» αναρωτιέται ο κύριος Μπουρζέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο το κράτος που ουσιαστικά δομήθηκε σε σαθρά θεμέλια κοινωνικής παροχής ήδη από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου οδήγησε σε μια τοπικιστική αντίληψη περί ευθύνης και παραγωγής η οποία δεν επέτρεψε στη χώρα να αναπτυχθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο μερίδιο ευθύνης φέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ενώ δημιουργήθηκε στη βάση της αλληλεγγύης των κρατών δεν λειτουργεί πλέον με αυτόν τον τρόπο.

«Οι Έλληνες στην μεγάλη πλειοψηφία δεν θέλουν άλλα μέτρα λιτότητας, αλλά επιθυμούν το ευρώ. Δεν είναι αντίφαση. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει μια εικόνα που δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά δημοκρατική και κοινωνική» καταλήγει ο κ. Μπουρζέλ

eurosΈξι στους δέκα θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ” τιτλοφορείται στις 6:51 μ.μ. το δημοσίευμα από την ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος, παρουσιάζοντας δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos.

Ψηφοφόροι από τη Γερμανία ως την Ελλάδα θα επέλεγαν να παραμείνουν στο ευρώ αν οι χώρες τους πραγματοποιούσαν δημοψήφισμα αύριο για το θέμα αυτό, όπως δείχνει μια δημοσκόπηση.

Έξι στους δέκα ψηφοφόρους από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία που εξέφρασαν τη γνώμη τους δήλωσαν ότι θα επέλεγαν την παραμονή των χωρών τους στο ευρώ, αναφέρει σημερινή δημοσκόπηση του Ipsos.

Παράλληλα ίδιο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

Η υποστήριξη για το ευρώ εμφανίζεται πιο έντονη στην Ελλάδα με τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων να απαντούν ότι επιθυμούν η χώρα να παραμείνει στο κοινό νόμισμα, ενώ στη Γερμανία και την Ιταλία το 57% των ερωτηθέντων υποστήριξε το ευρώ.

«Ανεξάρτητα από την αναταραχή και το διάλογο για το τι συμβαίνει σε αυτές τις κρίσιμες χώρες, φαίνεται πως για την ώρα ο κόσμος θέλει να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αντιπρόεδρος δημοσίων υποθέσεων της Ipsos, Τζον Ράιτ.

«Νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το ίδιο το ευρώ. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν – όχι ακόμη», συμπλήρωσε.

Η υποστήριξη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν μεγαλύτερη στη Γερμανία με επτά στους δέκα να τάσσονται υπέρ.

Τέλος, περίπου το 10% των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες δεν εξέφρασε άποψη σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

 

 

euro-smallΣτις 6: 27 ώρα Ελλάδος σε νέο δημοσίευμα με τίτλο “Νέος γύρος αναλύσεων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ“, το Πρώτο Θέμα στην ηλεκτρονική του έκδοση μετέδιδε τα εξής: 

Νέες αναλύσεις και σενάρια σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κάνουν και σήμερα τον γύρο του κόσμου με τον τραπεζοπιστωτικό όμιλο που πρώτος εισήγαγε τον όρο “Grexit”, δηλαδή την συντομογραφία που περιγράφει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, να προβλέπει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε επτά μήνες από σήμερα!  

Στην τελευταία του έκθεση, ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, Willem Buiter, προβλέπει την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013, επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι 100% σίγουρο, εκτιμά όμως πως είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P για την Ευρώπη, κ. Moritz Kraemer, χαρακτηρίζει ολέθρια για την Ελλάδα μια πιθανή επιλογή εξόδου της από το ευρώ.


Ο γνωστός αναλυτής τονίζει χαρακτηριστικά πως οι οικονομικές συνέπειες από μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν δυσβάστακτες για την Ελλάδα, ενώ οι επιπτώσεις στην όλη κατάσταση της χώρας θα ήταν καταστροφικές, μιας και πρώτα απ’ όλα θα κατέρρεε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ασύμφορη θεωρεί η Goldman Sachs για την Ελλάδα την επιλογή της αποχώρησης από το ευρώ , καθώς το κόστος έκδοσης ενός αξιόπιστου εθνικού νομίσματος θα είναι εξίσου υψηλό με την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση, όπως εξηγεί στη σημερινή της έκθεση.

Σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς, η κρίση χρέους στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση νέου νομίσματος προς αντικατάσταση του ευρώ. Όπως υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα, αυτή θα ήταν το αποτέλεσμα μονομερών κινήσεων που θα ανάγκαζαν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, πάντως, εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά επιλογή για τους Έλληνες πολιτικούς, καθώς η έκδοση εθνικού νομίσματος είναι στην ουσία πολύ πιο δυσβάσταχτη απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο η χώρα να εγγυηθεί την αξιοπιστία του νέου νομίσματος.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και «σφιχτή» νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι οι αρμόδιοι άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν πρόκειται να διαλέξουν τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ. Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο οι ενέργειες της ελληνικές πλευράς να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

larainΓια τα όσα είπε ο Χιλιανός υπουργός Οικονομικών Φελίπε Λαράιν ασχολείται η ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος στις 17:53 σε άρθρο με τίτλο “Φ. Λαραίν: «Η παγκόσμια οικονομία είναι στην εντατική»“, όπου αναφέρονται τα εξής: 

Η παγκόσμια οικονομία είναι «στην εντατική» και καμία χώρα δεν είναι προφυλαγμένη από την ευρωπαϊκή κρίση, δήλωσε σήμερα ο Χιλιανός υπουργός Οικονομικών Φελίπε Λαράιν, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την αντιπροεδρία της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Ο κ. Λαράιν προσέθεσε πως «είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο, για την έξοδο της Ελλάδας» από την ευρωζώνη και αυτή η έξοδος «είναι μια πιθανότητα που πρόσφατα ενισχύθηκε». Η σχετική δήλωση του κ. Λαράιν έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την έδρα του ΟΟΣΑ.

«Καμία οικονομία δεν έχει ανοσία από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη», συνέχισε εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητη «μια αποφασιστική δράση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

«Για να καθησυχάσουμε τις αγορές πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα ότι το τείχος προστασίας [της ευρωζώνης] επαρκεί για τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και για πιο μεγάλες χώρες, και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με όλα τα απαραίτητα μέσα», υπογράμμισε ο Λαράιν.

«Οι πιο σημαντικές ελπίδες για να αποφύγουμε μια παγκόσμια ύφεση βρίσκονται στις αναδυόμενες οικονομίες», οι οποίες αποτελούν «από άποψη καταναλωτικής δύναμης, το 49% της παγκόσμιας οικονομίας», εκτίμησε ο Λαράιν.
klegΣτις 17:48 μ.μ. νέο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα ασχολείται με την ομιλία του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης, Ν. Κλεγκ. Με τίτλο “Ν.Κλέγκ: Μοναδική λύση για την Ευρώπη τα ευρωομόλογα” το δημοσίευμα λέει τα εξής:
Η Ευρωζώνη δεν έχει άλλη επιλογή από την έκδοση ευρωομολόγων ή τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ των μελών της, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία η Άγγελα Μέρκελ επαναδιατύπωσε την αντίθεσή της στην προοπτική αυτή.

Η Ευρώπη οφείλει «είτε να αμοιβαιοποιήσει το χρέος είτε να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούν οι πόροι. Δεν μπορεί να έχει κανείς μία νομισματική ένωση στην οποία μία χώρα εξοικονομεί, εξάγει και επενδύει και μία άλλη δανείζεται και καταναλώνει χωρίς κάποιον μηχανισμό αμοιβαιοποίησης», θα αναφέρει κατά την ομιλία του ο Νικ Κλεγκ.

Σύμφωνα με τον Κλεγκ, η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη υπήρξε «αξιοθρήνητα αποσπασματική» και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού. «Πρόκειται για αποσπασματική πολιτική -ανεξάντλητος τακτικισμός, χωρίς στρατηγική», σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης θεωρεί επίσης ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε «απρόβλεπτη και ανεπανόρθωτη ζημιά».
griliΣτις 17:45 τις απόψεις του υφυπουργού Οικονομικών της Ιταλίας μεταφέρει το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος. Με τίτλο “Γκρίλι: Η Ιταλία πρέπει να είναι έτοιμη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ“, αναφέρονται τα εξής:
«Όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι πιθανές» για την Ελλάδα, ακόμη και μία έξοδός της από τη ζώνη του ευρώ και η ΕΕ οφείλει να είναι έτοιμη για όλες τις πιθανότητες, ωστόσο ο στόχος όλων των Ευρωπαίων εταίρων θα πρέπει να είναι η αποφυγή μίας τέτοιας κατάληξης, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομίας Βιτόριο Γκρίλι.

Ερωτηθείς στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνέλευσης του διοικητικού οργάνου των Ιταλών βιομηχάνων Confidustria, σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ο Γκρίλι απάντησε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, σε κάθε περίπτωση».

«Όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι πιθανές, όμως στόχος μας είναι να αποφύγουμε να συμβεί αυτό», επέμεινε ο ίδιος.
dragiΝωρίτερα στις 17:40 οι δηλώσεις του Μ. Ντράγκι, από το Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης συνέχιζαν στην ροή των ειδήσεων για την οικονομία στην ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος. Το δημοσίευμα με τίτλο “Μ. Ντράγκι: Η ανεργία των νέων εξασθενεί την ανάπτυξη” αναφέρει τα εξής: 
Ο αριθμός των άνεργων νέων είναι υπερβολικά υψηλός, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης.

Σημείωσε ότι η υπερβολικά χαμηλή απασχόληση των νέων εξασθενεί την οικονομική ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι «χωρίς ανάπτυξη, ο καθένας τείνει να κλείνεται στον εαυτό του και η αλληλεγγύη μειώνεται».

Κατά την άφιξή του στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ομάδα συγκεντρωμένων φοιτητών έριξε αυγά προς το μέγαρο όπου πραγματοποιείται η συνάντηση, αφιερωμένη στον ιταλό οικονομολόγο Φεντερίκο Καφέ.
standardspoorsΜε τίτλο “S&P: «Ολέθρια για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ»” στις 17:31, η ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος μεταφέρει τις δηλώσεις του επικεφαλής αξιολογήσεων του οίκου και λέει τα εξής: 
Ολέθρια για την Ελλάδα χαρακτηρίζει μια πιθανή επιλογή εξόδου της από το ευρώ ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P για την Ευρώπη, κ. Moritz Kraemer.

Ο γνωστός αναλυτής τονίζει χαρακτηριστικά πως οι οικονομικές συνέπειες από μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν δυσβάστακτες για την Ελλάδα, ενώ οι επιπτώσεις στην όλη κατάσταση της χώρας θα ήταν καταστροφικές, μιας και πρώτα απ’ όλα θα κατέρρεε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το ανώτατο στέλεχος της S&P συμπλήρωσε πως υπό καμία προϋπόθεση δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να βγει από την ευρωζώνη, ενώ ξεκαθάρισε πως ο ίδιος και οι υπόλοιποι αναλυτές του οίκου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί το κόστος μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου.

 


euro-dollarΣτην 1: 36 η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα δημοσιεύει άρθρο με τίτλο “Παγκόσμια τράπεζα: Η λύση για την Ευρώπη είναι ο συνδυασμός λιτότητας και ανάπτυξης“. Το άρθρο έχει ως εξής:

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μέτρα τόσο ανάπτυξης όσο και λιτότητας για να ανακτήσει μια καλή οικονομική υγεία, στο πρότυπο αυτών που εφαρμόσθηκαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

Η Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, δήλωσε πως είναι «εσφαλμένο» να συζητείται το θέμα αν το ένα από τα μέτρα είναι καλύτερο από το άλλο για την επίλυση της οικονομικής κρίσης.

«Οι πρόσφατες εκλογές στην Ευρώπη επανέφεραν τη συζήτηση για λιτότητα ή ανάπτυξη. Είναι μια συζήτηση εσφαλμένη. Η μία είναι απαραίτητη για την άλλη», δήλωσε η Ιντραουάτι στη διάρκεια ενός ιδιωτικού φόρουμ για την οικονομία στην Ασία.

«Ομιλώ εκ πείρας», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας πως η Ινδονησία είχε εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις για να βγει από την περιφερειακή οικονομική κρίση.

Η απάντηση στην κρίση είναι ένας συνδυασμός μέτρων λιτότητας και μέτρων ανάπτυξης, τόνισε η Ιντραουάτι.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο αντιμετωπίζουν το δίλημμα ότι πρέπει να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών τους προσπαθώντας ταυτόχρονα να λύσουν τα οικονομικά προβλήματά τους που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, εξήγησε.


putin-medvedevΣτη 1:10 το μεσημέρι, ο Παναγιώτης Γκρουμούτης με άρθρο του με τίτλο “Τρέμει η Ρωσία μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ” αναφέρει τα εξής:

Πολιτικές αναταράξεις στη Ρωσία αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ «βλέπουν» οι αναλυτές του  Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας!

Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Bloomberg ο επικεφαλής του Κέντρου, Μιχαήλ Ντμιτρίεφ, προειδοποιεί πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων στην περίπτωση που μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια κρίση και μια «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου.

Οι αναλυτές του Κέντρου εκτιμούν πως σήμερα οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ υπερβαίνουν το 50% και προβλέπουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σύντομα και άλλες χώρες σε έξοδο από την νομισματική ένωση.


Θεωρούν δε πως η Ρωσία, ως άμεσα εξαρτημένη από το πετρέλαιο και τις εξαγωγές ενεργειακών πόρων οικονομία, θα δεχόταν πλήγμα τέτοιο που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε «έντονη δυσαρέσκεια» προς το πρόσωπο του Πούτιν, αυξημένη πολιτική καταστολή και επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, η προοπτική ενός ντόμινο στην Ευρωζώνη και η συνεπακόλουθη περαιτέρω επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας «θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για κοινωνικές παροχές και θα απειλούσε να εξαλείψει κεφάλαια που οι Ρώσοι επενδυτές και επιχειρηματίες μετέφεραν στην Ευρώπη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

Ενδεικτική είναι και η εκτίμηση της επικεφαλής οικονομολόγου της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, OAO Sberbank, βάσει της οποίας το χειρότερο σενάριο για τη Ρωσία, εφόσον τελικώς η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα είναι αυτό της συρρίκνωσης της ρωσικής οικονομίας κατά 2,1% και η άμεση εκροή από τη χώρα επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 95 δισ. δολαρίων!

Είναι δεδομένο πως τα σενάρια αυτά τελούν σε γνώση της ρωσικής ηγεσίας, που με τη σειρά της έχει εκφράσει δημόσια τη στήριξή της στην «ευρωπαϊκή ταυτότητα» της Ελλάδας. Κάτι που επανέλαβε εμφατικά και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Οκτώ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου στο Κάμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν δήλωνε πως: «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, όμως δεν φτάνει να το θέλει μόνο το G8, πρέπει να το θέλει και ο ελληνικός λαός».