Αντικρουόμενα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

protothema.gr
Με τους Ευρωπαίους να διατρανώνουν σε όλους τους τόνους την βούλησή τους να στηρίξουν την Ελλάδα αρκεί αυτή να τηρήσει τις δεσμεύσεις και το … Μνημόνιο, αλλά και με το πολιτικό τοπίο στην χώρα να παραμένει «θολό», τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, όπως εξάλλου και οι εκτιμήσεις περί του αντιθέτου.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο οι «χρησμοί» για το θέμα δίνουν και παίρνουν, με αποτέλεσμα η σύγχυση να επιτείνεται, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην κατακρήμνιση των ευρωαγορών και του ίδιου του ευρώ.

Από τα σενάρια που στέλνουν την Ελλάδα εκτός ευρώ εκείνα που ξεχώρισαν τις τελευταίες ώρες είναι αυτό της Citigroup, που προβλέπει έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2013 και άμεση υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 60% έναντι του ευρώ με το ελληνικό χρέος να εκτινάσσεται ακαριαία στο 400% του ΑΕΠ, αλλά και η «συνταγή» Ρουμπινί, που σχολίασε στο blog του πως η πιο «σωστή και συμφέρουσα» λύση θα ήταν μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά όχι και από την ΕΕ, ώστε οι εταίροι της να μπορούν να συνεχίσουν να τη στηρίζουν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η HSBC από την πλευρά της κυκλοφόρησε τέσσερα σενάρια που μπορεί να λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες και περιγράφει τις επιπτώσεις τους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές. θεωρεί πως είναι σοβαρή πλέον η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας αν και δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις πως τελικώς κάτι τέτοιο θα συμβεί. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Σε κάθε περίπτωση συνδυάζει τις εξελίξεις με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου και «βλέπει»: Αποτέλεσμα εκλογών υπέρ μνημονίου και παραμονή στο ευρώ, ψήφο κατά του μνημονίου αλλά απόφαση για παραμονή στο ευρώ, έξοδο της χώρας από το ευρώ αλλά χωρίς ντόμινο στις υπόλοιπες προβληματικές οικονομίες και τέλος, έξοδο από το ευρώ με άμεση διάχυση της κρίσης (ντόμινο) στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Στην αντίπερα όχθη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε ότι δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί με την Ευρώπη για να απομακρύνει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

Ενώ την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθώς το κόστος μιας αποχώρησης είναι μεγάλο τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη, αναφέρει σε έκθεσή της και η UBS, που ως πιθανότερο σενάριο «βλέπει» μια «προσεκτική» επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας και ίσως μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στην πιο ακραία περίπτωση οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί μεν να χρεοκοπήσει και να αποκηρύξει το χρέος της, χωρίς όμως να βγει από το ευρώ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ‘Ανχελ Γκουρία χαρακτήρισε «εικίνδυνη οδό» μια έξοδοςτης Ελλάδας από το ευρώ και ζήτησε να σταματήσουν όλοι «να στέλνουν στην Ελλάδα σήματα για το πώς να βγει από το ευρώ»!

Σε αντίθετη ρότα ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενωσης (CSU) – ενός από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Αγκελα Μέρκελ, που θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη, «αν οι ριζοσπάστες, που τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας, κερδίσουν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και σταματήσουν τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Απόψεις που σε τελική ανάλυση συμμερίζεται και η Bundesbank, στην μηνιαία έκθεσή της.
EU to Greece: Stick With Us