The New York Times

Αν επανεκλεγεί ο Ομπάμα, θα επεκταθεί η κοινωνική ασφάλιση, θα αυξηθούν οι φόροι στους πλούσιους και θα επιβληθούν αυστηρές ρυθμίσεις στη Wall Street. Αν εκλεγεί ο Μιτ Ρόμνεϊ, θα συρρικνωθεί δραματικά η κοινωνική ασφάλιση, οι φόροι στους πλούσιους θα μειωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 80 ετών και θα ανακληθούν οι ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Θα περίμενε κανείς πως οι ψηφοφόροι από όλο θα επιλέξουν βάσει αυτών των ζητημάτων. Τελευταία, όμως, όλο και περισσότεροι οπαδοί του Ρόμνεϊ υιοθετούν ένα άλλο επιχείρημα. Ψηφίστε τον Ρόμνεϊ γιατί, αν χάσει, οι Ρεπουμπλικανοί θα καταστρέψουν την οικονομία. Δεν το λένε έτσι ακριβώς. Επικαλούνται το «αδιέξοδο στη συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων». 

Δεν είναι, όμως, εξίσου αδιάλλακτα τα δύο κόμματα. Δείτε, για παράδειγμα, άρθρο που υποστηρίζει τον Ρόμνεϊ μολονότι αναγνωρίζει πως ήταν σωστή η οικονομική πολιτική του Ομπάμα με τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας το 2009 και ότι ο Ομπάμα κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για να γεφυρώσει το χάσμα με το αντίπαλο κόμμα αλλά αυτό τον αντέκρουσε. Υποστηρίζει, όμως, τον Ρόμνεϊ με το επιχείρημα ότι θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς ενώ ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς. Παράλληλα, ισχυρίζεται πως, αν αναλάβει ο Ρόμνεϊ, θα είναι πολύ πιο κεντρώος από όσο εμφανίζεται. Στην πραγματικότητα, απλώς θεωρεί δεδομένο πως οι Δημοκρατικοί θα είναι πολύ πιο συνεννοήσιμοι. Αφετηρία όσων χρησιμοποιούν επιχειρήματα του τύπου «ψηφίστε τον Ρόμνεϊ, ειδάλλως…» είναι πως, αν επανεκλεγεί ο Ομπάμα, δεν θα μπορέσει να επιτύχει τίποτε στη δεύτερη θητεία του. Εχει, όμως, ήδη επιτύχει πολλά, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα τεθούν σε εφαρμογή εάν και μόνον εάν επανεκλεγεί. Θα μπορέσει, όμως, ο Ομπάμα να διαπραγματευτεί σκληρά για τον προϋπολογισμό. Ισως όχι. Και λοιπόν; Η Αμερική δεν αντιμετωπίζει καμία βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική κρίση. Αν ανησυχείτε για τη διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και στις δαπάνες, πρόκειται για θέμα που πρέπει να διευθετηθεί εν ευθέτω χρόνω όχι άμεσα.

πηγή