Την εκτίμηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει στο β' εξάμηνο του 2013 εξέφρασε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενώ σημείωσε ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.

Η στήριξη της αξιοπιστίας δανεισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή η μεταξύ τους αλληλεγγύη, είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να βαδίσει η Ευρώπη, ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

O Mario Draghi σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και ότι τα οφέλη από τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι ορατά. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγούν σε ύφεση και τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η πολιτική αύξησης της φορολογίας και  της περικοπής των δημοσίων δαπανών, δηλ. να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής, ενώ, παράλληλα, οι δημοσιονομικές προσαρμογές δεν θα πρέπει να υλοποιούνται μόνο όταν τα οικονομικά μεγέθη αρχίζουν να ξεφεύγουν.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ), ο κ. Draghi ανέφερε ότι θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ για όσο χρειαστεί, ενώ, όσον αφορά στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες ανέφερε ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Σημείωσε πάντως ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πορεία των κρατικών ομολόγων των χωρών μελών που αντιστοιχούν στο δημόσιο χρέος.