Οι δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες, οι όμιλοι Εθνικής και Alpha δείχνουν ξεκάθαρα την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία. Τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2012 δείχνουν το σοκ και δέος που περνούν οι τράπεζες μετά και το κούρεμα που υπέστησαν. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο έτους ο όμιλος της Εθνικής κατέγραψε ζημιές ύψους 2,139 δισ. ευρώ ενώ το δ’ τρίμηνο κατέγραψε κέρδη ύψους 314,8 εκατ. ευρώ. Τα πράγματα για την Εθνική θα ήταν χειρότερα αν δεν υπήρχαν οι… Τούρκοι, δηλαδή η Finansbank, η οποία κατέγραψε κέρδη 668 εκατ. ευρώ περίπου για το 2012, αυξημένα κατά 82% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Με ζημιές της τάξης των 747,1 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2012 και για τον όμιλο Alpha Bank.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από το ποσό εξαιρείται το αποτέλεσμα χρηματοοικονομικών πράξεων ύψους -288,3 εκατ. ευρώ από την αναγνώριση των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στην εύλογη αξία κατά την ημερομηνία συναλλαγής, και έκτακτα έξοδα ύψους 125,1 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης οδηγεί σε Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ύψους 4,6 δισ. ευρώ, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ. Τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά της Alpha Bank ανέρχονται σε 7,9 δισ. ευρώ λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο της ανακεφαλαιοποιήσεως.

Ουσιαστικά, σχεδόν 3 δις ευρώ είναι οι ζημιές των δύο ομίλων, αλλά φαίνεται ότι έχουν πιάσει πάτο και πλέον θα πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα.

1,5 δισ. ζημιές και για την Eurobank

Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον επηρέασαν καθοριστικά τις λειτουργικές επιδόσεις και της Eurobank το 2012.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2012 (εκ των οποίων 686 εκατ. ευρώ αφορούν έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες ζημιές) λόγω κυρίως του υψηλού κόστους χρήματος και της μείωσης των εσόδων από τόκους κατά 26% σε ετήσια βάση.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2012, ενώ επετεύχθη μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα κατά 13 δισ. ευρώ τους τελευταίους 8 μήνες. Το σύνολο καταθέσεων εξωτερικού υπερέβη το σύνολο των δανείων.