Για το απόγευμα της Τετάρτης, 3 Απριλίου, ορίσθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Αντικείμενο –φυσικά– θα είναι η συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων που παρέμειναν ανοικτές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποί της θα επιστρέψουν στην Αθήνα… λίγες ώρες αργότερα. Από τα αρχηγεία των τριών κυβερνητικών εταίρων προβάλλεται η εκτίμηση (ή η προσδοκία) ότι οι «τροϊκανοί» δεν θα έλθουν με «άγριες» διαθέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους «στα συμφωνημένα και μη υλοποιημένα». 

Κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ενδεικτικά το πρόβλημα στην υστέρηση των εσόδων, καθώς κατά ένα μέρος οφείλεται στην φοροδοτική ανικανότητα μεγάλου αριθμού πολιτών, αλλά ένα άλλο αποδίδεται στην κωλυσιεργία γύρω από τη διαμόρφωση νέου, αποτελεσματικού, εισπρακτικού μηχανισμού. 

Κατά τον ίδιον, ανάλογη κωλυσιεργία διαπιστώθηκε και στον… έτερο μηχανισμό για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Επ΄αυτού, ο Α. Σαμαράς εμφανίσθηκε «οργισμένος» καθώς η καταβολή αποτελούσε προσωπική του δέσμευση, ενώ δεν θεωρείται τυχαία η εγκύκλιος Μαυραγάνη για συμψηφισμό χρεών από και προς το Δημόσιο. 

Για το μείζον θέμα του Δημοσίου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο Μανιτάκη θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα, καθώς είναι δεσμευτικό ως προς την διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Οι προς άμεση απόλυση επίορκοι, των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, ανέρχονται στους χίλιους, ενώ αναζητείται ακόμη ο τελικός αριθμός των «προβληματικών» περιπτώσεων και των πλαστών δικαιολογητικών. 

Για την παράταση του «χαρατσιού», το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη επεξεργασθεί σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης στα ασθενέστερα στρώματα (σ.σ. μιλά για μείωση κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές).

Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ δείχνει να παραμένει αμετακίνητη από τη θέση «νέο χαράτσι ίσον νέο μέτρο και νέο μέτρο δεν δεχόμαστε». Και δεν θα δεχθεί, όπως διατείνεται, να περάσει η παράταση χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή – για παράδειγμα ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Και των τριών εταίρων οι επιτελείς, τέλος, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων: «Αυτό ξεχάστε το», είναι η πλέον χαρακτηριστική φράση πρωθυπουργικού συνεργάτη.

 

Πηγή:www.capital.gr