Τα πρόσφατα προβλήματα της Κύπρου και η προσδοκία ότι η χώρα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά της, έχουν καταστήσει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, μια σαφή πιθανότητα», δήλωσε οικονομολόγος του Institute of International Finance (IIF). «Είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος οδεύει προς μια περίοδο άνευ προηγουμένου αδυναμίας», δήλωσε ο Philip Suttle του IIF σε δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης. Προειδοποίησε ακόμη ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν τεθεί σε ισχύ, θα σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στην οικονομία. «Νομίζω πως είναι η πρώτη περίπτωση όπου πραγματικά μπορείτε να δείτε κάποιο είδος εξόδου (από το ευρώ) ως μια πολύ ευδιάκριτη πιθανότητα», τόνισε.

Και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι πολύ πιο εύκολο για μια μικρή χώρα το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη από ό,τι θα ήταν για μια μεγαλύτερη όπως η Ελλάδα ή μια πολύ μεγάλη χώρα όπως η Ιταλία».

«Η μόνη διέξοδος για την Κύπρο είναι η υποτίμηση», δήλωσε ο Suttle, επισημαίνοντας ότι «η Κύπρος υπομένει όλο το κόστος που συνδέεται με την έξοδο από το ευρώ και κανένα από τα οφέλη αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Επικαλέστηκε ακόμη την κατάρρευση της αξίας των τραπεζικών καταθέσεων, τον περιορισμό της πρόσβασης στις καταθέσεις και τις προσδοκίες για μια μεγάλη ύφεση στην Κύπρο. «Αυτά είναι όλα πράγματα που συμβαίνουν σήμερα, αλλά δεν υπάρχει κανένα όφελος στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, τα οποία θα ερχόταν τουλάχιστον προσωρινά, με την υποτίμηση», δήλωσε ο Suttle.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παρά τις διαμαρτυρίες των αρχών για το αντίθετο, πιστεύει ότι «είναι πολύ πιο πιθανό» ότι οποιοδήποτε μελλοντικό πακέτο βοήθειας για μια χώρα της ευρωζώνης, είτε αυτή είναι η Ισπανία είτε η Ιταλία, ότι θα περιλαμβάνει παρόμοια bail-in. 

Χαιρέτισε μάλιστα αυτή την εξέλιξη ως ένα πολύ αναγκαίο βήμα στο δρόμο προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού ρυθμιστικού πλαισίου.

 

Πηγή:www.capital.gr