Έτοιμη να καλύψει το 12% των κεφαλαίων με ιδιωτικά κεφάλαια η Εθνική Τράπεζα – Ποιοί είναι οι τρεις διεθνείς μεγιστάνες που έχουν βολισκοπηθεί απ' τη διοίκηση της Εθνικής για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλάιου

Αναλυτικό παράδειγμα για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και την άσκηση των warrants

Τα χαρτιά της ανοίγει σήμερα η Εθνική Τράπεζα καθώς η διοίκηση αναμένεται να ενημερώσει το ΤΧΣ και την ΤτΕ για τη δυνατότητα άντλησης των απαραίτητων ιδιωτικών κεφαλαίων απ' την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να παραμείνει ιδιωτική. Παράλληλα θα υποδεχθεί το μεσημέρι τους μετόχους της ώστε η γενική συνέλευση τους να δώσει το πράσινο φως για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Η κινητοποίηση της διοίκησης φαίνεται ότι έχει αποφέρει τα απαραίτητα κεφάλαια, ένδειξη που ενδυναμώθηκε απ' την κίνηση της τράπεζας να ανακοινώσει ότι αλλάζει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης θέτοντας ως στόχο την κάλυψη του 12% της αύξησης κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο που προβλέπει ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης για να διατηρήσει μια συστημική τράπεζα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα είναι η κάλυψη από ιδιωτικά κεφάλαια του 10% της αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής τράπεζας είναι 9,756 δισ ευρώ. Το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής είναι κατ' ελάχιστο 785,6 εκατ. ευρώ με παράλληλη έκδοση Cocos και 975,6 εκατ. ευρώ χωρίς Cocos. Στην περίπτωση του 12% το ποσό αυξάνεται στο 1,17 δισ ευρώ (χωρίς Cocos).

Η δέσμευση που εξασφάλισε η ΕΤΕ από την οικογένεια Λάτση ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα που αναλογούν στο ποσοστό του περίπου 11,5% που κατέχει αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, στο άτυπο βιβλίο προσφορών έχουν εγγραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, επιχειρηματίες πρώτης γραμμής αλλά και η τεράστια δεξαμενή των πελατών – μετόχων της τράπεζας. Επίσης τρεις σημαντικοί διεθνείς επενδυτές θα συνδράμουν της προσπάθειας. Πρόκειται για τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κατσιματσίδη, τον άραβα κατασκευαστή κ. Ταφίκ Κούρι και τον γαμπρό του Μπιλ Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι πρώην στέλεχος της Goldman Sachs που διευθύνει σήμερα το δικό του hedge fund.

Έτσι το πρωί η διοίκηση της Εθνικής αναμένεται να ενημερώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ΤτΕ για το αν έχει εξασφαλίσει ή όχι με βάση υπογεγραμμένες δεσμεύσεις, το ποσό της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών.

Λίγο αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παρουσιάσει στους μετόχους τη στρατηγική της Εθνικής και τις προοπτικές που διανοίγονται,

Εάν η Εθνική καταφέρει να καλύψει το 12%, τότε δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση ειδικών μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές (Cocos) υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα Cocos έχουν κριθεί ακριβά για τις τράπεζες καθώς θα αποπληρώνονται με κλιμακούμενο επιτόκιο από 7% ως 9% και στην πενταετία, εάν δεν επαναγοραστούν από τα πιστωτικά ιδρύματα, θα μετατραπούν με μετοχές, π  ροκαλώντας απομείωση της αξίας τους. Επιπλέον εάν η ιδιωτική συμμετοχή ανέλθει στο 12%, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) θα αντιστοιχούν σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για καθεμία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση. Εάν καλυφθεί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής τα warrants είναι 9.

Αργότερα, μέσα στο Μάιο η ΕΤΕ πρόκειται να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την ΤτΕ και το υπ. Ανάπτυξης για να προχωρήσει στην ΑΜΚ και στη συνέχεια θα εκδώσει το ενημερωτικό της δελτίο και μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Παράδειγμα

Η τιμή διάθεσης θα οριστεί κατά 50% από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 50 ημερών πριν από την ΑΜΚ και κατά 50% από την τιμή της τελευταίας συνεδρίασης, πριν από την ημερομηνία καθορισμού της τιμής διάθεσης. Με βάση παράδειγμα που προετοίμασε η διοίκηση της τράπεζας υπό συνήθεις μακροοικονομικές συνθήκες, πχ έστω ότι η χρηματιστηριακή τιμή είναι 0,545 ευρώ και η τιμή διάθεσης 0,338 ευρώ. Κάποιος έχει 100 μετοχές πριν από την ΑΜΚ με τρέχουσα αξία επενδυτή 55 ευρώ. Αν συμμετάσχει στην αύξηση θα του αντιστοιχούν 191 μετοχές. Αυτές οι μετοχές του δίνουν και 191 δικαιώματα προτίμησης, τα περίφημα warrants. Για να πάρει αυτά τα δικαιώματα θα πρέπει να επενδύσει 65 ευρώ. Ο αριθμός των μετοχών που αντιστοιχούν στα warrants είναι 1.718. Θα 9πλασιάσει την αξία της συμμετοχής του, αφού από 191 μετοχές θα βρεθεί με 1.718.

Σε κάθε περίπτωση η Εθνική διατηρεί αρνητική καθαρή θέση ύψους 2,1 δισ ευρώ με στοιχεία 2012, οπότε δεν αποκλείεται σύντομα η διοίκηση της να παρουσιάσει πρωτοβουλίες για να κλείσει σταδιακά αυτή την τρύπα, όπως η επαναγορά υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης , μια κίνηση στην οποία προχώρησε η Alpha Bank. Επιπλέον η ΕΤΕ διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να πετύχει κεφαλαιακή επάρκεια.

 
Διαβάστε και αυτό
 

Τρεις μεγιστάνες στηριζουν τη διασωση της Εθνικής Τράπεζας

Των Αλέξανδρου Κασιμάτη, Δημήτρη Μαρκόπουλου

O γαμπρός του κ. Μπιλ Κλίντον, κ. Μαρκ Μεζβίνσκι (αριστ. στη φωτ.), ο Αραβας κατασκευαστής κ. Ταφίκ Κούρι (στο κέντρο της φωτ.) και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Τζον Κατσιματίδης (δεξιά στη φωτ.) είναι τα νέα πρόσωπα που προσέγγισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Το πατριωτικό προσκλητήριο που απευθύνουν προσωπικά ο πρωθυπουργός και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση της ΕΤΕ είχε αποδέκτες τους 200 πλουσιότερους Ελληνες.

Ενας προς ένας δέχτηκαν την πρόσκληση να δηλώσουν «παρών» στην αύξηση και ο στόχος -παρά τις μεγάλες δυσκολίες- φαίνεται να έχει επιτευχθεί, καθώς οι πληροφορίες θέλουν να έχουν συγκεντρωθεί από μια ομάδα 80-100 επιχειρηματιών περίπου 700 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν και τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας, όπως και ότι υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα απαντήσεις επιχειρηματιών για ποσά της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα καλυφθεί η αύξηση της Εθνικής.
 
Αυτό άλλωστε δείχνει και η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να ανεβάσει τον πήχη της αύξησης κεφαλαίου με στόχο να συγκεντρωθούν 1,17 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου των 975 εκατ. ευρώ. Οι προσωπικές παρεμβάσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά, που κυριολεκτικά πήρε το παιχνίδι πάνω του, άλλαξαν το κλίμα για την αύξηση της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχία της αύξησης, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Τουρκολιάς, μετά και τα προσωπικά αιτήματα που είχε θέσει και ο ίδιος σε ισχυρούς επιχειρηματίες, πήγε πόρτα-πόρτα και συγκέντρωσε προσύμφωνα για τη συμμετοχή στην αύξηση.
 Ολο το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της Εθνικής κινήθηκε από την Εκάλη μέχρι τη Βούλα σε αλλεπάλληλα ραντεβού στις κατοικίες των επιχειρηματιών για να συγκεντρώσει τις βεβαιώσεις προθέσεων συμμετοχής στην αύξηση. Αύριο είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Εθνικής, ενώ θα τεθούν υπόψη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι βεβαιώσεις των επιχειρηματιών ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου.
 
Η διοίκηση της Εθνικής αισιοδοξεί αλλά ταυτόχρονα επιφυλάσσεται, καθώς πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που η επιτυχία του θα κρίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ενα μέρος των κεφαλαίων που θα δοθεί στην αύξηση -περίπου το 28%- θα «καεί» λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης της ΕΤΕ μετά το κούρεμα των ομολόγων. Εξάλλου οι βεβαιώσεις που υπογράφουν οι επιχειρηματίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και οικονομικοί παράγοντες που απάντησαν αρνητικά, όπως οι εφοπλιστές κ. Γιώργος Οικονόμου, οι κύριοι Θανάσης Ντίνος και Ανδρέας Μαρτίνος, ο κ. Γιώργος Προκοπίου κ.ά. Υπάρχουν όμως και αυτοί που αποφασίζουν να συμμετάσχουν, όπως π.χ. η Εκκλησία της Ελλάδος, εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν γι’ αυτό τον λόγο με τον κ. Τουρκολιά την περασμένη Τετάρτη.
 
Το «κυνήγι» όμως σε πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια συνεχίζεται. Η Εθνική χτύπησε την πόρτα της οικογένειας του κ. Κούρι, του Αραβα κατασκευαστή και συνιδιοκτήτη της CCC που ζει στην Ελλάδα και έκανε τους κατοίκους του Παλαιού Ψυχικού να φαντάζουν φτωχοί με το σπίτι που χτίζει σε τρία συνεχόμενα οικόπεδα στην περιοχή. Εξάλλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Πέτρος Χριστοδούλου επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη όπου συνάντησε τον κ. Κατσιματίδη. O Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, που είναι υποψήφιος για δήμαρχος της Νέας Υόρκης, συμφώνησε να συμμετάσχει στην αύξηση με 50 εκατ., ενώ εξέφρασε στον κ. Χριστοδούλου το ενδιαφέρον του να κάνει δουλειές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.
 
Στο ίδιο ταξίδι, ο αναπληρωτής διευθύνων της ΕΤΕ προσέγγισε και τον κ. Μεζβίνσκι, σύζυγο της Τσέλσι Κλίντον, κόρης του πρώην Αμερικανού προέδρου. Ο 35χρονος Μεζβίνσκι, απόφοιτος του Στάνφορντ, εργάστηκε στο παρελθόν στην Goldman Sachs και στην 3G Capital Management. Το 2011 μαζί με δύο συναδέλφους του από την Goldman Sachs δημιούργησαν ένα νέο hedge fund, το Eaglevale Partners. Ο γαμπρός του κ. Κλίντον είναι πολυεκατομμυριούχος, γόνος γνωστής εβραϊκής οικογένειας με πολιτικό παρελθόν, καθώς και οι δύο γονείς του ήταν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 Ο πατέρας του είναι ο πρώην Δημοκρατικός βουλευτής της Αϊόβα κ. Εντουαρντ Μεζβίνσκι, ο οποίος καταδικάστηκε για απάτες σε βάρος επενδυτών συνολικού ύψους 10 εκατ. δολαρίων και πέρασε από το 2002 μέχρι το 2008 πίσω από τα κάγκελα. Η μητέρα του, κυρία Μάρτζορι Μεζβίνσκι, είναι δημοσιογράφος του NBC και διετέλεσε επίσης βουλευτής των Δημοκρατικών της Πενσιλβάνια. Η πολιτική της καριέρα τελείωσε άδοξα το 1993, όταν έδωσε την καθοριστική ψήφο για να περάσει ένα αντιδημοφιλές φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Κλίντον. Οι ψηφοφόροι δεν τη συγχώρεσαν και δεν επανεξελέγη. Ο κ. Μεζβίνσκι είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες. Σε ένα κλειστό γεύμα που είχε γίνει τότε είχε υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να απογειωθεί στο τέλος του 2013».

 

Τζον Κατσιματίδης – Θα δώσει 50 εκατ. για την Εθνική

«Ελεγα παλιά πως η Ελλάδα είναι τα τρία B. Δηλαδή ιδανική για beaches, bouzoukia, baklava, όχι όμως ιδανική

Είναι ένας 100% Ελληνας στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Το γραφείο του, γεμάτο από φωτογραφίες του μαζί με τους ισχυρούς του πλανήτη. Θα τον δεις να παίζει πόκερ με τη Χίλαρι Κλίντον (και να της τα… παίρνει), να ξεκαρδίζεται με τον Τζορτζ Μπους και να καπνίζει πούρα με τον Μπιλ Κλίντον. Στο κάδρο φυσικά και ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς όλοι θέλουν να έχουν σχέσεις με τον Ελληνοαμερικανό billionaire Τζον Κατσιματίδη. Εναν άνθρωπο που εκτός της ανακοίνωσης συμμετοχής του στις επικείμενες εκλογές για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, πρόσφατα δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
 
Τον κ. Κατσιματίδη τον είχαμε δει πέρυσι. Ενας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, βάσει της περίφημης λίστας του περιοδικού «Forbes», θα περίμενε κανείς να είναι πιο ιλουστρέ. Ωστόσο τα γραφεία της Red Apple Group Inc. στην 11η Λεωφόρο κάθε άλλο παρά δημιουργούν ατμόσφαιρα χλιδής. Πιο πολύ παραπέμπουν σε παλιά ελληνική εταιρεία, σε σούπερ μάρκετ της δεκαετίας του ’80, όπου οι εργαζόμενοι και τα γραφεία τους στοιβάζονται δίπλα σε κασόνια με μορταδέλα και οι χώροι διέπονται από φοβερή οικονομία. Σε αυτό τον χώρο μας υποδέχθηκε ο ισχυρότερος επιχειρηματίας με ελληνική καταγωγή στις ΗΠΑ, ο Νισύριος Τζον Κατσιματίδης. Ο άνθρωπος που έχει παντρέψει την κόρη του Αντρεα με τον εγγονό του τέως Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, Κρίστοφερ Κοξ-Νίξον, παρουσία της οικογένειας Κλίντον και του Χένρι Κίσινγκερ. Ιδιοκτήτης εταιρειών σούπερ μάρκετ, real estate, μεταφορών, χρηματοοικονομικών, με εργαζομένους που ξεπερνούν τα 25.000 άτομα, δεν σταματά να μιλά ποτέ για την Ελλάδα αλλά και την πολιτική. Γεννημένος στη Νίσυρο το 1948, έφτασε στην Αμερική με τους μετανάστες γονείς του όταν ήταν 6 μηνών και μεγάλωσε στο Μπρονξ. Κατόπιν έκανε τεράστια περιουσία και θεωρείται ο άνθρωπος που αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της αμερικανικής πολιτικής εξουσίας. Ο ίδιος σε παλαιότερες συνεντεύξεις του έχει τονίσει ότι δεν θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα διότι οι Ελληνες βλέπουν τους Ελληνοαμερικανούς και τους Αμερικανούς ως κορόιδα. Τώρα όμως κάτι άλλαξε και αναμένεται να βοηθήσει την Εθνική Τράπεζα. «Ελεγα παλιά πως η Ελλάδα είναι τα τρία B. Δηλαδή ιδανική για beaches (σ.σ.: παραλίες), bouzoukia, baklava, όχι όμως ιδανική για το τέταρτο Β, τις business. Η κρίση μού άλλαξε γνώμη», μας είχε πει προφητικά πέρυσι τον Μάρτιο. Και να που τώρα, συνεπής στον λόγο του, το κάνει. Για να κατανοήσουμε το πόσο σημαντικό είναι αυτό που επιχειρεί ο κ. Κατσιματίδης με τη χορήγηση ρευστού στην Εθνική Τράπεζα, θα πρέπει να πούμε πως για να καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος στη Νέα Υόρκη θα χρειαστεί -σύμφωνα με δική του εκτίμηση- περί τα 100 εκατ. δολάρια. Η συμμετοχή του, λοιπόν, στην αύξηση κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας είναι μια πράξη σημαντική. Ο ίδιος παράλληλα ετοιμάζεται να συμμετάσχει και στις ιδιωτικοποιήσεις, αν και τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Στο παρελθόν είχα απογοητευτεί από τη συμπεριφορά διαφόρων πολιτικών που ζητούσαν λεφτά κάτω από το τραπέζι. Αν είναι να υπάρχουν τα ίδια μυαλά, ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω. Πάντως περίμενα 20 χρόνια για να κάνω δουλειά στην Ελλάδα. Περιμένετε λίγους μήνες ακόμα και θα δούμε. Κάτι θα γίνει και προς αυτήν την κατεύθυνση», μας είχε πει με νόημα. Για το τέταρτο, τις business. Η κρίση μού άλλαξε γνώμη», δήλωνε πέρυσι ο Ελληνας πολυεκατομμυριούχος

 

Ταφίκ Κούρι, – Ο Άραβας μεγαλοκατασκευαστής που "κάηκε" στον Αστακό

Την τελευταία φορά που αποφάσισαν να κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα θα τη θυμούνται για καιρό. Η συμμετοχή της Consolidated Contractors Company (CCC) στην επένδυση του υγροποιημένου αερίου, που παρουσιάστηκε ως η κορυφαία δουλειά των Αράβων του Κατάρ στην Ελλάδα, ναυάγησε στο λιμάνι του Αστακού και η μεγάλη συμμαχία (Kατάρ, CCC, Rosebud) διαλύθηκε κάτω από ένα μυστηριώδες παρασκήνιο διαφωνιών, οικονομικών διαφορών και αστοχιών της ελληνικής διπλωματίας. Εκτοτε, ο κατασκευαστικός κολοσσός των δύο παλαιστινιακής καταγωγής οικογενειών Σαμπάχ και Κούρι διατηρεί το ειδικό νομικό και φορολογικό καθεστώς που διέπει την παρουσία στην Ελλάδα της μεγαλύτερης αραβικής κατασκευαστικής εταιρείας. Αποφεύγει όμως συνειδητά το ρίσκο της χώρας που επιδείνωσαν ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός αλλά και η κυβερνητική βαβέλ στο πεδίο των επενδύσεων. Αλλωστε όταν έχεις κατασκευάσει το μισό Ντουμπάι, το αεροδρόμιο «Ρόναλντ Ρίγκαν», αγωγούς πετρελαίου, ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, τότε είναι αστείο να σκεφτείς να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα.

Ο παλαιστινιακής καταγωγής ιδρυτής της CCC Χασίμπ Σαμπάχ πέθανε πριν από τρία χρόνια, τα ηνία όμως της εταιρείας κρατούν τα παιδιά του και ο συνιδρυτής και εξάδελφός του κ. Σαΐντ Κούρι. Ο αειθαλής επιχειρηματίας μαζί με τους γιους του Ταφίκ, αντιπρόεδρο της CCC, Σαμέρ, πρόεδρο του τομέα των κατα-σκευών, και Γουίλ Κούρι, επικεφαλής των δραστηριοτήτων στον τομέα της βιομηχανίας ορυκτών, ασκούν τη διοίκηση της CCC. Ο Ταφίκ φέρεται να διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επένδυση στον Αστακό, διατηρώντας στενούς δεσμούς με τον κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος διετέλεσε νομικός σύμβουλος της αραβικής εταιρείας. Είναι επίσης από τους επιχειρηματίες που συνδέονται φιλικά με την οικογένεια Παπανδρέου, με τακτική και ηχηρή παρουσία στις εκδηλώσεις και τα συνέδρια της «I4CENSE» του κ. Αντρίκου Παπανδρέου.

Η οικογένεια Κούρι έλκει την καταγωγή της από τη Σαφάντ της Παλαιστίνης. Στον Λίβανο μετακόμισε το 1948, μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, και η πρώτη δουλειά που θα πάρει είναι η κατασκευή του αεροδρομίου της Τρίπολης.

Ως κάτοχος του 60% των μετοχών της CCC, ο Σαΐντ Κούρι το 2004 εισέπραξε μέρισμα 37,5 εκατ. δολαρίων, αφήνοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας 462 εκατ. δολάρια.  Με τον Χασίμπ Σαμπάχ ίδρυσαν τον όμιλο CCC το 1952, μία από τις πρώτες αραβικές κατασκευαστικές εταιρείες. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία τους διαδραμάτισε η σύναψη σύμβασης που πέτυχαν το 1960 για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου με την εταιρεία πετρελαίου του Ιράκ, η οποία αποτέλεσε την καλύτερη γέφυρα για τη συνεργασία με την αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία Μπέχτελ. Η συμφωνία αποδείχτηκε ιδιαίτερα επωφελής και η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν ραγδαία, εδραιώνοντας την παρουσία της παγκοσμίως.

Ο Tαφίκ Κούρι μαζί με την οικογένεια Σαμπάχ διοικούν μια μεγάλη αυτοκρατορία, που το 2011 απασχολούσε 111.000 εργαζομένους σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως. Οι ετήσιες πωλήσεις ανήλθαν σε 4,3 δισ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη σε 658 εκατ. δολάρια.