Στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ποιοτικού και υψηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού αποσκοπεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο. Στόχος είναι η Ελλάδα να εγκαταλείψει το σημερινό μοντέλο του μαζικού και τελικά χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού και να στραφεί στην ποιότητα, αξιοποιώντας τους τεράστιους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους. Γνώμονα στην ανάπτυξη του νέου μοντέλου θα αποτελεί και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό προβλέπει:
-Χωροθέτηση υποδοχέων για τη δημιουργία ξενοδοχείων 4-5 αστέρων και εκσυγχρονισμό των παλαιών.
   
-Να τεθούν εκτός τουριστικής αξιοποίησης βραχονησίδες , εθνικά πάρκα, πυρήνες Natura, ακατοίκητα νησιά κάτω των 300 στρεμμάτων και περιοχές που προστατεύονται από το Σύνταγμα όπως δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός και αρχαιολογικοί χώροι.
   
-Δημιουργία οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, με ήπιους όρους δόμησης. Στις ειδικές αυτές ζώνες το 60% θα καλύπτεται από τουριστικά καταλύματα και το 40% με παραθεριστικές κατοικίες.

 -Τέλος, θα δημιουργηθούν τρεις μεγάλες κατηγορίες χώρου ανάλογα με την ένταση της τουριστικής ανάπτυξης, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την περιβαλλοντική και πολιτιστική ευαισθησία.