«Θετική» χαρακτήρισε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος συμμετείχε σε σύσσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ηταν μια θετική έκθεση αλλά δεν εφησυχάζουμε. Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε μεγάλη απόσταση, μακρύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος ερωτηθείς εάν ο χαρακτήρας του επικείμενου Eurorοup της 13ης Μαϊου είναι τυπικός είπε: «Ποτέ οι συνεδριάσεις του Eurogroup δεν είναι τυπικές».

Στη σύσκεψη του Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, στην ατζέντα δε της συνάντησης εκτός από το επικείμενο Eurogroup βρέθηκε και η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Ο κ. Σαμαράς επενδύει πολλά στο ταξίδι αυτόα, το οποίο πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Λι Κεκιάνγκ.
Στόχος της ελληνικής αποστολής, στην οποία θα μετάσχουν και περισσότεροι από 40 Ελληνες επιχειρηματίες, είναι να τονωθεί το ενδιαφέρον των Κινέζων για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις επίσημες συνομιλίες θα είναι επέκταση της επένδυσης των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και η συμμετοχή τους στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του «Ελ. Βενιζέλος». Παράλληλα, θα τεθούν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού και της αγροτικης παραγωγής.

Την ίδια ώρα, ανάλογη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στο ραντεβού που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, μεταξύ του κ. Σαμαρά και του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αυτή είναι πιθανόν να γίνει στις αρχές Ιουνίου, οπότε και ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Αμερική προκειμένου να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής, που πραγματοποιείται στις 3 Ιουνίου.

Στο ταξίδι του στην Κίνα, τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, Ανάπτυξης και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης καθώς επίσης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης.

ethnos.gr