17 νεκροί από τις συγκρούσεις- «Θα θυσιαστούμε για τον Μόρσι» δηλώνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Σε 17 ανήλθαν οι νεκροί στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, την ώρα που οι υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι διαμαρτύρονταν για την ανατροπή του από τον στρατό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Η κρατική τηλεόραση δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον Μόρσι.

"Δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών", δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι. "Ο στρατός θα επέμβει για να χωρίσει" τις δύο αντίπαλες πλευρές, πρόσθεσε.

Παράλληλα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απελευθέρωσε απόψε τον Σάαντ αλ Κατάτνι, επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, το οποίο είναι ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, και τον αναπληρωτή ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Ράσιντ Μπαγιούμι.

Το ΜΕΝΑ διευκρίνισε ότι ο Κατάτνι και ο Μπαγιούμι έμειναν υπό κράτηση για δύο ημέρες και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η εισαγγελία "βεβαιώθηκε για τον τόπο κατοικίας τους στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποκίνηση σε φόνο" διαδηλωτών, μετά τον θάνατο την νύχτα της προηγούμενης Κυριακής προς Δευτέρα οκτώ διαδηλωτών που εξαπέλυσαν επίθεση στην έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Μοκάταμ, προάστιο του Καΐρου.

Την Παρασκευή πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων πραγματοποίησε πορεία προς τους στρατώνες, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων της "Παρασκευής της Οργής" που κάλεσε το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι διαδηλωτές δέχθηκαν πυρά από στρατιώτες στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν τα συρματοπλέγματα γύρω από το στρατόπεδο. Ωστόσο, ο στρατός αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι στρατιώτες έριξαν άσφαιρα και ότι υπήρξαν μόνο τραυματίες.

Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε. "Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας", δήλωσε ο Μπαντίε σε συγκέντρωση ισλαμιστών, σημειώνοντας ότι "το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ".

Ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία καθώς "στην αντίθετη περίπτωση θα δώσουμε την ζωή μας".

Το κίνημα αυτό είχε διαψεύσει λίγο νωρίτερα την σύλληψη του Μπαντίε, την οποία είχαν ανακοινώσει χθες οι υπηρεσίες ασφαλείας. Πριν από την ομιλία του Μπαντίε, ένας άλλος αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Άχμεντ Φάχμι, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι να μην επιτίθενται στον στρατό.

"Ο αιγυπτιακός στρατός είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσουμε", δήλωσε ο Φάχμι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας προχώρησε στη διάλυση της Ανω Βουλής.

Χθες νωρίτερα ο αιγυπτιακός στρατός κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη διώρυγα του Σουέζ, αλλά και τις επαρχίες της χερσονήσου του Σινά, μετά την επίθεση που έγινε νωρίτερα στο αεροδρόμιο της περιοχής.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram, ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης του Σινά.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο επικεφαλής του Τρίτου Σώματος Στρατού, Osama Asakar, δήλωσε ότι ¨η κατάσταση ετοιμότητας" αναβαθμίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο στις δύο επαρχίες λόγω της επίθεσης.
Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού ωστόσο διέψευσε το δημοσίευμα της Al-Ahram, λέγοντας ότι ο στρατός δεν έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σουέζ και στο Σινά. Ο ίδιος τόνισε ότι ο στρατός στην χερσόνησο του Σινά είναι απλά "σε επιφυλακή".

Διαβάστε σχετικά

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις αιματηρές συγκρούσεις στην

Eρντογάν: Η ανατροπή του Μόρσι έρχεται σε αντίθεση με την

Αίγυπτος: Αιματοχυσία στο όνομα του έκπτωτου προέδρου