Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ρισκάρουν να διογκώσουν εκ νέου τις χρηματοοικονομικές και οικονομικές πιέσεις εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης με τη διστακτική τους αντίδραση στην ευρωπαϊκή κρίση, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη παραμένουν ισχυρές και παρασύρουν παντού την ανάπτυξη προς τα κάτω", αναφέρει το ΔΝΤ στην ετήσια οικονομική του αναθεώρηση της νομισματικής ένωσης.

Αυτό απαιτεί άμεσες ενέργειες σε πολλαπλά μέτωπα, επισημαίνει το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων της ενίσχυσης της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του σχηματισμού τραπεζικής ένωσης το ταχύτερο δυνατό και της ανακεφαλαιοποίησης αδύναμων τραπεζών με κεφάλαια της Ευρωζώνης.

Η συντονισμένη και επιθετική δράση θα μπορούσε να πυροδοτήσει την πολυπόθητη ανάπτυξη. Η ανεργία παραμένει σε επίπεδα-ρεκόρ, ιδιαίτερα στις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

"Μια αποσπασματική προσέγγιση, αντίθετα, θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και να αφήσει τη ζώνη του ευρώ ευάλωτη σε ανανεωμένες πιέσεις», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να τονώσει τη ζήτηση μέσω πρόσθετης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και να χρησιμοποιήσει περισσότερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της όπως νέα μακροπρόθεσμα δάνεια για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις ή άμεσες αγορές ιδιωτικών παγίων, σύμφωνα με το Ταμείο. 

Επίσης, οι αξιωματούχοι του ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις αδύναμες τράπεζες όταν πια θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας παγίων.

Πηγή:www.capital.gr