Στα 6,8 δισ. ευρώ "κλείδωσε"  τελικά το πακέτο των δόσεων που θα λάβει η Ελλάδα. 

Αναλυτικότερα, το Eurogroup αποφάσισε την καταβολή 4 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο μετά από την επίτευξη μιας σειράς προαπαιτούμενων δράσεων.

Από τα 5 δισ. ευρώ που συνολικά εγκρίθηκαν εκ μέρους της Ε.Ε., τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από SMPs, δηλαδή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (1,5 δισ. τον Ιούλιο και 500 εκατ. επιπλέον τον Οκτώβριο). 

Επιπλέον, το ΔΝΤ αναμένεται να διαθέσει στην Ελλάδα την δόση του 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. 

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, οι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων για να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα prior actions πριν της 19 Ιουλίου για να δοθούν τα 2,5 δισ. ευρώ από το EFSF και πρόσθεσε ότι η χώρα θα λάβει επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ από το ταμείο τον Οκτώβριο. Την ανάγκη πιο αποφασιστικής εφαρμογής μέτρων σε ορισμένους τομείς προκειμένου να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις και να επιταχυνθούν η ανάκαμψη και η απασχόληση τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn.

Πως φτάσαμε από τα 8,1 δισ. ευρώ στα 6,8 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα προσδοκούσε από την διαπραγμάτευση, όπως ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη, να λάβει έως 8,1 δισ. ευρώ, καθώς αναμενόταν να εγκριθούν μαζί οι δόσεις τρίτου και τετάρτου τριμήνου. Κάτι που όμως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται πως δε συνέβη, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ.

Από τον EFSF θα έρθει μόνο η δόση του τρίτου τριμήνου (3 δισ. ευρώ) και όχι η τελευταία δόση του 2013 (2,6 δισ. ευρώ). 

W. Schaeuble: Η εκταμίευση θα γίνει σε δόσεις γιατί καθυστέρησαν οι μεταρρυθμίσεις 

Στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, απέδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, την απόφαση για τμηματική εκταμίευση της ελληνικής δόσης. 

«Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς όσον αφορά πολλά πράγματα, σημειώνονται καθυστερήσεις σε άλλα τόσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξερχόμενος του Eurogroup παραπέμποντας στις φορολογικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις. 

«Έχουμε εκφράσει τον σεβασμό μας σε όσα έχει πετύχει η Ελλάδα, δεν ήταν εύκολο αλλά αυτός είναι ο σωστός δρόμος», πρόσθεσε. 

Παράλληλα σημείωσε πως η δόση βρίσκεται ήδη σε έναν ειδικό λογαριασμό για τη χώρα αλλά οι υπουργοί της ευρωζώνης έκριναν σωστό η εκταμίευσή της να γίνει σε τρία στάδια. 

«Είναι καλό που το κάνουμε βήμα – βήμα. Σε ευθυγράμμιση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας οι δόσεις θα εκταμιεύονται τμηματικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων».

Καλωσορίζει τη συμφωνία με την τρόικα το Eurogroup

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι ενημερώθηκε σχετικά με την έκθεση της τρόικας μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και ότι «χαιρετίζει» τη συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων που επιτεύχθηκε με τις ελληνικές αρχές. 

Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και αναμένεται σύντομα η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων. 

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται βάσει συμφωνίας, παρότι με αργούς ρυθμούς σε ορισμένες περιπτώσεις. Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη πως οι οικονομικές προοπτικές έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητες συγκριτικά με την προηγούμενη αξιολόγηση και ενθαρρύνεται από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Eurogroup. 

Εύσημα σε κυβέρνηση, τράπεζες και πολίτες 

Εύσημα για την εντυπωσιακή ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, για τον πιο ανθεκτικό τραπεζικό τομέα, αλλά και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δίνει το Eurogroup, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα το Eurogroup εξέφρασε την εκτίμηση του στους Έλληνες πολίτες και στις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Τροχάδην τις επόμενες ημέρες 

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του το Eurogroup τονίζει ότι: «σημαντική πρόσθετη εργασία είναι αναγκαία τις επόμενες εβδομάδες ώστε να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι απαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης». 

Ειδική μνεία έκανε στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που πρέπει να λάβουν χώρα με στόχο να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα αλλά και στις προσπάθειες που «είναι αναγκαίες για να βελτιωθεί η συλλογή φόρων». 

Όπως επισημαίνεται, η διασφάλιση της γρήγορης και πλήρους εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών μέτρων “που απομένουν, περιλαμβανομένων των προαπαιτούμενων ενεργειών, είναι ζωτικής σημασίας για να περιοριστούν οι κίνδυνοι του προγράμματος» και να ανοίξει ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη και το βιώσιμο χρέος. 

Dijsselbloem: Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό "κενό" στο ορατό μέλλον

Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό «κενό» για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εάν αυτό υπάρξει, θα είναι στα τέλη του 2014, που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα έχει αρκετό χρόνο να χειριστεί το ζήτημα. 

Βάσει των κανονισμών του ΔΝΤ, το Ταμείο μπορεί να παράσχει στήριξη μόνο αν μια χώρα έχει προβλέψει την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών.

Για την Πορτογαλία, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την ελπίδα "η πολιτική σταθερότητα να συνεχιστεί" ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πρόγραμμα διάσωσης δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Η νέα ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας, Maria Luis Albuquerque συμμετείχε για πρώτη φορά στο Eurogroup σήμερα.

Lagarde: Το ΔΝΤ δεν σταματά, είναι συνέταιρος στην τρόικα

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, δήλωσε η Christine Lagarde, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου. Στα τέλη Ιουλίου το συμβούλιο του ΔΝΤ θα αξιολογήσει την έκθεση της τρόικας και τα prior actions που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση. Αν εγκριθούν από το ΔΝΤ, θα καταβληθεί κανονικά η δόση των 1,8 δισ. ευρώ.

«Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, δεδομένης της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την τρόικα», είπε η Lagarde και αρνήθηκε τις φήμες που θέλουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από την τρόικα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απέφυγε να μιλήσει για τους κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως δεν τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση. 

Ξεχωριστά, η Lagarde είπε πως το ΔΝΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευθεί στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ωστόσο πως παρά την πρόοδο, η ανάπτυξη παραμένει δυσδιάκριτη και η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται. Βάσει των προτεραιοτήτων που διακρίνει το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη πρέπει να επιδιορθώσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς, να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση το συντομότερο δυνατό και να στηρίξει τη ζήτηση μέσω της νομισματικής πολιτικής (να γίνουν περισσότερα για τη σωστή μετάδοσή της) και της δημοσιονομικής πολιτικής (με κατάλληλο ρυθμό εφαρμογής, χωρίς βιασύνη, ώστε να μην ανακόπτεται η ανάπτυξη και να δημιουργείται απασχόληση).

Rehn: Κώλυμα στις αποκρατικοποιήσεις αλλά η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το momentum

Υπάρχει πράγματι κώλυμα στις αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την απόκλιση από το στόχο αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτήρισε ωστόσο σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατηρεί το momentum στον τομέα αυτό. 

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Το ευρώ είναι ισχυρότερο σε σχέση με πέρυσι 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Eurogroup προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αναζωπυρωμένες ανησυχίες για την ευρωζώνη λέγοντας πως η ένωση του ενιαίου νομίσματος είναι ισχυρότερη φέτος. 

«Η ευρωζώνη έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της και πλέον μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως όταν εκδηλώνονται τοπικές κρίσεις δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικής μετάδοσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, ενώ πρόσθεσε πως το «ευρώ είναι πολύ πιο ισχυρό σε σχέση με πριν ένα χρόνο».

πηγή

σχετικά άρθρα

Γερμανική παρέμβαση μειώνει τη δόση

 

Πηγή:www.capital.gr