Με την επίσημη ομόφωνη αποδοχή από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ της βελτιωμένης προσφοράς της SOCAR για την εταιρεία διαχείρισης του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη κομβική αποκρατικοποίηση στον τομέα της ενέργειας. 

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες λάβει την επίσημη βελτιωμένη πρόταση των Αζέρων για την πώληση του 65% του ΔΕΣΦΑ (400 εκατ.) ωστόσο για την αποδοχή της ανέμενε και την αποστολή εκ μέρους της Socar και της αυξημένης εγγυητικής επιστολής (προσδιορίζεται με βάση το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος). Έτσι καθώς η νέα εγγυητική έφτασε χθες στο Ταμείο, η προσφορά έγινε αποδεκτή και πλέον ξεκινούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης (ελεγκτικό συνέδριο, επικύρωση από τη βουλή και την επιτροπή ανταγωνισμού κλπ).

Και βέβαια η πώληση δημιουργεί προσδοκίες για πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τους καταναλωτές καθώς εισέρχεται στην ελληνική αγορά αερίου ένας μεγάλος διεθνής παίκτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει τα εξής: 

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, απεδέχθη ομόφωνα την βελτιωμένη προσφορά της Socar, ύψους 400 εκ. €., που αφορά στο 66% της ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο των οποίων συνεδριάζει αύριο για τον ίδιο σκοπό.

Το ΤΑΙΠΕΔ με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχεται την Socarστην Ελληνική αγορά, ως ένα πολύ σοβαρό και στρατηγικό εταίρο, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. 

Τα οφέλη που μελλοντικά θα προκύψουν, είναι πολλαπλάσια, τόσο για τον Έλληνα καταναλωτή, όσο και για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας". 

πηγή

Πηγή:www.capital.gr