Προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά απέδωσε τα εύσημα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μια κίνηση με πολιτική σημασία λίγο πριν αρχίσουν τα δύσκολα της αξιολόγησης. Ο ίδιος ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αναφορικά με το τρίτο πακέτο ή τα μέτρα που πιθανόν να κληθεί να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Παρέπεμψε, κατά την πάγια τακτική των δανειστών, στα αποτελέσματα του ελέγχου της τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό των δηλώσεων του επικεφαλής της Κομισιόν είναι το γεγονός ότι αφιέρωσε πολύ χρόνο για να εξηγήσει αλλά και να εξάρει τον ρόλο της τρόικας. Υποστήριξε ότι στόχο έχει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες στις οποίες βρίσκεται, προκειμένου να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τα σχέδια κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας. "Δεν μπορώ να εικάσω για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Το τρέχον πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο έως τα μέσα του 2014 και η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Γνωρίζω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε ξανά τις χρηματοδοτικές ανάγκες και πιθανά κενά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες". 

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας. "Ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει πολύ "θαρραλέα" με τις μεταρρυθμίσεις. 

Ο επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι "έκαναν λάθος όσοι έλεγαν για έξοδο της χώρας από το ευρώ" και εξήρε τις προσπάθειες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. 

Τηρήστε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα 

Ο κ. Μπαρόζο, ωστόσο, σημείωσε ότι "χρειάζεται περισσότερη δουλειά". Είναι κρίσιμη, σημείωσε, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος. 

Τόνισε ότι απαιτούνται αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τόσο για τη συγκέντρωση εσόδων όσο και για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για αναδιάρθρωση του δημοσίου. "Η Κομισιόν είναι δίπλα σας και θα συνεχίσει στο μέλλον", υπογράμμισε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του προγράμματος προσαρμογής και των επισκέψεων της τρόικας. "Όταν η τρόικα πηγαίνει στην Αθήνα, είναι για να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν είναι θέμα καλού και κακού. Είναι το θέμα να σχεδιαστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Είναι αντιπαραγωγικό να πάει στην Αθήνα και να πει απλώς «είναι όλα καλώς». Εάν το έκανε, η Ελλάδα θα πλήρωνε μεγαλύτερο τίμημα", υπογράμμισε ο Ζ. Μπαρόζο. Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα απαιτηθούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 

Ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για έξυπνη δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένο να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. "Η μείωση του δημοσίου, είναι μια καλή κοινωνική πολιτική. Δεν είναι θέμα απολύσεων αλλά αποδοτικότητας. Γιατί να πληρώνουν οι Έλληνες για μη αποδοτικό δημόσιο;", σημείωσε. 

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες είναι εξαγριωμένοι γιατί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν.

Σε σχέση με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση οι ΜμΕ δεν θα κάνουν προσλήψεις. Δεν έχει νόημα να προστατεύεις τεχνητά τις θέσεις εργασίας όταν καταδικάζεις τη νέα γενιά στην ανεργία", ανέφερε. 

Σαμαράς: Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα ανατρέπει τις τάσεις και ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο, καθώς για πρώτη φορά οι εκτιμήσεις στα μέσα του έτους είναι καλύτερες από τις αρχικές. "Είμαστε κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα", τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πάνω από το 75% των μέτρων που απαιτούνται ενώ το κενό ανταγωνιστικότητας που υπήρχε το 2010 έχει κλείσει πλήρως.

Κορυφαία μας προτεραιότητα πλέον είναι οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε ότι στο τελευταίο πρόγραμμα αναφερόταν ότι εάν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ευρώπη θα βοηθήσει περαιτέρω, εάν χρειαστεί. 

Τόνισε δε ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Σουλτς: Στηρίζουμε την Ελλάδα

Τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να διορθώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία εξέφρασε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα και τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η προσπάθειά της.

Όπως είπε ο Μ. Σουλτς, συζήτησε με τον Αντώνη Σαμαρά θέματα που σχετίζονται με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η ελληνική προεδρία θα εργαστεί από κοινού με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Βασικές προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Χαίρομαι που ο κ. Σουλτς είναι πάντα υπέρ των πολιτικών ανάπτυξης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην πορεία για την έξοδο από την κρίση ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη, με περισσότερη αλληλεγγύη, συμπλήρωσε.