Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα θα έχουν αύριο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, αρμόδια στελέχη του οίκου Moody΄s, με αντικείμενο την επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά κυρίως η τελευταία αξιολόγηση της Τρόικας, διαμορφώνουν προϋποθέσεις αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο. 

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν σε ανεπίσημες αναφορές τους προς το Capital.gr, ότι η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε σημαντική αναβάθμιση (σε επίπεδο βαθμίδων) την οικονομία της χώρας, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. 

Σημειώνεται ότι στο σημερινό και αυριανό πρόγραμμα του κλιμακίου της Moody΄ s συμπεριλαμβάνονται συναντήσεις τόσο με τη διεύθυνση του ΟΔΔΗΧ όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε ερώτηση του Capital.gr προς αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εάν η αναβάθμιση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επίσπευση της εξόδου της χώρας στις αγορές, σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα πρέπει να πιστοποιηθεί και με τη νέα αξιολόγηση και οπωσδήποτε θα βελτιώσει σημαντικά τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται για το 2014. Όμως, προσθέτει ο ίδιος, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τελειώνει στα μέσα του 2014 και ως εκ τούτου η έξοδος στις αγορές συναρτάται με την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody΄s για την Ελλάδα είναι στην παρούσα φάση πέντε βαθμίδες χαμηλότερη από τις αντίστοιχες των Standard & Poor΄ s και Fitch. Η Moody΄ s διατηρεί αξιολόγηση C για την χώρα μας, που είναι η χαμηλότερη δυνατή. Στελέχη ξένων οίκων σημειώνουν ότι πιθανή αναβάθμιση από τη Moody΄s αποτελεί σημαντικό γεγονός κυρίως σε επίπεδο κλίματος και ψυχολογίας, αλλά δεν ανατρέπει το συνολικό σχεδιασμό για την έξοδο της χώρας στις αγορές, βάσει του προγράμματος στήριξης.

Κ. Μαριόλης

Πηγή:www.capital.gr