Ο Πρέσβυς της Ελλάδος σε Ημερίδα για την Ανατολική Μεσόγειο του Ινστιτούτου Hudson

Ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον κ. Χρίστος Παναγόπουλος συμμετείχε στην υψηλού επιπέδου ημερίδα του Ινστιτούτου Hudson της Ουάσιγκτον, με τίτλο «Αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο: Η αναδυόμενη στρατηγική σχέση Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου» την Τρίτη 21 Οκτωβρίου.

Στην ομιλία του ο κ. Πρέσβυς τόνισε το ότι η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε αξιόπιστος παροχέας ασφάλειας και δυναμικός σταθεροποιητικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των συνεργειών που προκύπτουν μέσα από τη σχέση των τριών «φυσικών εταίρων» της περιοχής: την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισρήλ, που χαρακτήρισε ως «φάρους ελπίδας» σε μια ταραχώδη περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ, υπό το φως μάλιστα του πρόσφατου πρώτου Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των δυο χωρών. Το ζήτημα της ενέργειας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία, η οποία «μπορεί εν δυνάμει να αντιμετωπίσει τριών ειδών ανησυχίες της Ευρώπης: περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια, φθηνότερη ενέργεια και ενεργειακή διαφοροποίηση».

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος και δη η Ελλάδα, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και χρήζει ενιαίας αντιμετώπισης. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τις επισκέψεις του στην αμερικανική πρωτεύουσα έθεσε το ζήτημα και στην κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Λέτα στη Ρώμη συμφωνήθηκε κοινή δράση στο πλαίσιο των διαδοχικών Προεδριών των δυο χωρών.

Κλείνοντας ο κ. Παναγόπουλος διαβεβαίωσε ότι, αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα εργασθεί σκληρά για να ενισχύσει και να υποστηρίξει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, διακύβευμα σημαντικό τόσο για την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ.

Στο πάνελ ομιλητρών που συμμετείχε ο κ. Παναγόπουλος, συμμετείχαν ακόμη και ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Αμερική Γιώργιος Σιακαλλή, ο Πληρεξούσιος Υπουργός Σύμβουλος της Ισραηλινής Πρεσβείας σε Οικονομικά θέματα Eli Groner και ο δημοκρατικός βουλευτής του Ιλινόι Brad Schneider. Επιπλέον, διενεμήθη παρέμβαση της ρεπουμπλικανής βουλευτή Ileana Ros-Lehtinen, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία δεν κατάφερε να παραστεί.