Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελός Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, εν όψει της έναρξης της τριήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.

Στην εισήγησή του, ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά έθεσε και το πλαίσιο που θα κινηθεί στην τοποθέτησή του στη Βουλή, αξιοποιώντας, όπως τόνισε, αυτή την «ευκαιρία» που παρέχει στο ΠΑΣΟΚ η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο κεντρική κατεύθυνση, παράλληλα με την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί η διεξοδική επιχειρηματολογία για τη στήριξη και τη συμμετοχή της κυβέρνησης, καθώς επίσης και για τη συμβολή -που ζήτησε από τους βουλευτές να παραθέσουν- του ΠΑΣΟΚ στα σημερινά αποτελέσματα που προκύπτουν, όπως είπε, για τη χώρα από τις θυσίες των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι «δεν υπάρχει και ούτε ποτέ υπήρξε σχέδιο Β», σημείωσε ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά αντίθετα ότι θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει απολύτως τις προϋποθέσεις της βιωσιμότητας του χρέους και της οικονομίας και πως η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί ευκαιρία «να απευθυνθούμε στους διεθνείς εταίρους και να τους πούμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η αναποτελεσματική, επικίνδυνη, άδικη και υπονομευτική συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα». Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αυτή τη φορά δεν καλούνται να πουν “ναι”, αλλά “όχι”: «όχι στην πρόταση μομφής, στον τυχοδιωκτισμό, την εθνική ανευθυνότητα, τη διάλυση της χώρας, σε μια πορεία προς το άγνωστο που ακυρώνει τις θυσίες του λαού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ως «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας», που «υπονομεύει για ακόμη μια φορά τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία κατά τη στιγμή δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τη στιγμή που η χώρα πρέπει με πνεύμα εθνικής συναίνεσης να στείλει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας, που το δικαιούνται οι πολίτες μετά από τόσες προσπάθειες, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχουν αποτελέσματα». Κατά τον κ. Βενιζέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας «λέει ξεκάθαρα και κυνικά ότι επενδύει στο σενάριο της καταστροφής και της αποτυχίας τη χώρας», κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι «εθνικά απαράδεκτο», αφού «δεν μπορεί κανείς να στηρίζει τη δική του μικροκομματική μικροφιλοδοξία» πάνω στην προοπτική της ανοικτής έκβασης των προσπαθειών της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευκαιρία «να θέσουμε στον κ. Τσίπρα προσωπικά το ερώτημα γιατί αργεί τρεις εβδομάδες να υποβάλλει την περιβόητη πρότασή του για εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των Ναυπηγείων». «Τον περιμένουμε να έρθει στη Βουλή, έχει να απαντήσει σε πάρα πολλές ερωτήσεις για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και το λέω μετά λόγου γνώσης», προσέθεσε, εισπράττοντας το χειροκρότημα της ΚΟ. Ολοκληρώνοντας την αναφορά στην υπόθεση αυτή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ίσως έχει έρθει η στιγμή να ζητήσουμε μια άλλη εξεταστική επιτροπή για τις συνωμοσίες και τα δίκτυα συμφερόντων, στα οποία μετέχουν πολιτικοί σχηματισμοί και πολιτικά πρόσωπα που επαγγέλλονται το νέο και υπηρετούν το παμπάλαιο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ για «παλινωδίες» και «στρατηγικό αδιέξοδο», για έκφραση της πιο παλιάς εκδοχής του «συντεχνιασμού», του «λαϊκισμού» που υπόσχεται, όπως είπε, παλινόρθωση όλων των αιτιών της κρίσης, και μίλησε για «τεράστιο εσωκομματικό πρόβλημα» που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή και την επίσκεψή του στο Όστιν, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «με φόρα από το Τέξας, όπου διατύπωσε με άνεση τις αφελείς φιλοαμερικανικές απόψεις του για το πώς θα μπορούσε να είναι μια Ευρώπη, στην οποία όμως δεν πιστεύουν δυστυχώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», επιχειρεί «επικοινωνιακό παιχνίδι» που «γίνεται για να εμφανιστεί το πρόσωπο ενός δήθεν πιο υπεύθυνου, κυβερνητικού και φιλοευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό δεν αληθεύει», είπε, «γιατί στον σκληρό πυρήνα του ζητήματος της παραμονής στο ευρώ και την Ευρωζώνη η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν υπάρχει περίπτωση “εθελοντικής” εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συσπειρωθεί το συνταγματικό τόξο κατά του ναζισμού της Χρυσής Αυγής, «είναι να ψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας και από τον κ. Καμμένο και από τον έγκλειστο στη φυλακή κ. Μιχαλολιάκο και τους άλλους βουλευτές της ΧΑ». Κάλεσε έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξει εάν θέλει να ανήκει στο μέτωπο της εθνικής ενότητας και κοινωνικής προοπτικής ή να ηγηθεί του ετερόκλητου μετώπου της πρόκλησης και τους αδιεξόδου.

Όσον αφορά στη στρατηγική και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η στρατηγική της χώρας, που έχει μόνο η κυβέρνηση, είναι η στρατηγική της εξόδου από το Μνημόνιο και την κρίση, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνιμος εγκλωβισμός. Διευκρίνισε ότι «έξοδος από το μνημόνιο» σημαίνει έξοδος από την κατάσταση της ανισοτιμίας της χώρας και όχι ότι θα φύγουμε από την Ευρωζώνη και ότι δεν θα υπάρχει σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και πολυμερής ευρωπαϊκή εποπτεία. «Το μεγάλο ζητούμενο είναι να επανέλθει η Ελλάδα στην ομαλότητα και να πάψει να είναι κάτω από αυστηρούς προσβλητικούς κανόνες επιτήρησης που υλοποιεί η τρόικα», που, όπως είπε, έχει γίνει συνώνυμη με μια μεγάλη παρέκκλιση από το κανονικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.

«Το ΠΑΣΟΚ, και στη συζήτηση που αρχίζει σήμερα, θα διασφαλίσει τη στρατηγική συνέχεια και καθαρότητα, όχι της κυβέρνησης, αλλά της χώρας», υπογράμμισε. Αυτό, τόνισε, αποτυπώθηκε και στην προγραμματική συμφωνία, που είναι «το καθαρό και σταθερό πλαίσιο της διαπραγμάτευσής μας με την τρόικα». Αναφερθείς στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων υπεραμύνθηκε της επιλογής που είχε γίνει με το «χαράτσι», προσθέτοντας ότι «τώρα βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί ένα άλλο σχήμα που να είναι πιο δίκαιο». Σημείωσε δε ότι «εμείς θέλουμε να φτάσουμε σε έναν φόρο ακίνητης περιουσίας, που είναι δίκαιος, αποτελεσματικός και εν δυνάμει να προστατεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές», τονίζοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι καλύτερο».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ποτέ δεν προσφέρθηκε μια επιλογή λύσης χωρίς θυσίες, λιγότερο επώδυνης, και πως «η μόνη λύση, που είναι εξαιρετικά σκληρή και επώδυνη και λιγότερο κακή από τις άλλες που θα ήταν καταστροφικές, ήταν αυτή που επιλέξαμε».

Τέλος, αναφορικά με την αστυνομική επέμβαση στο Ραδιομέγαρο είπε ότι «την αποφάσισε ο νόμος, η νομιμότητα, η εισαγγελική αρχή» και πως η άλλη εκδοχή ήταν να έχουμε μια μεγάλη δημόσια περιουσία υπό κατάληψη, χωρίς να μπορεί το κράτος να εφαρμόσει την ψηφισμένη από τη Βουλή πολιτική για τη δημόσια τηλεόραση. Υποστήριξε δε ότι «τα μισόλογα στο ζήτημα αυτό είναι βλαπτικά για τη δημοκρατία» και «ενθαρρύνουν την παρανομία και μια βίαιη αντίληψη για την άσκηση πολιτικής».

Πηγή