Κλειδί ο ρόλος Προβόπουλου 

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Το πόρισμα της Blackrock δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί και δεν θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου,παρά το γεγεονός ότι οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για την πρωτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Αν και τραπεζικές πηγές το αποδίδουν στο ότι η τρόικα ζητά να ισχύσει σαν δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας το 9% ενώ υπάρχει αίτημα για 8%, το παρασκήνιο μιλά για την εμπλοκή του θέματος στην συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι τροικανοί με αφορμές τεχνικές παραδοχές αμιφισβητούν την αξιοπιστία των εκτιμήσεων και προβλέψεων της Blackrock, απευθυνόμενοι στην ΕΚΤ. Ετσι σε ρόλο ενδιάμεσου διαπραγματευτή βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος,που θα επιχειρήσει να συγκεράσει τις απόψεις των δυο πλευρών.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πάντως ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Blackrock έχει επιβεβαιωθεί στην προηγούμενη έκθεσή της στο ακέραιο. Πηγές προσκείμενες σε κυβερνητικό επίπεδο ερμηνεύουν την στάση της τρόικας σαν μια γενικότερη στρατηγική αμφισβήτησης, που στόχο έχει να ενισχύσει την συνολική της διαπραγματευτική ισχύ ενόψει του Ιανουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το νούμερο αυτό της τελικής επιβάρυνσης θα κινηθεί περί τα 5,5 δισ ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο,ενώ αν επικρατήσει το δυσμενέστερο σενάριο στα 7,5- 8 δισ.

Η κατάληξη έχει σημασία για το τι μέλλει γενέσθαι με τις προβλέψεις των 4 συστημικών τραπεζών. Από την μια Πειραιώς και Alpha με υψηλούς συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας στο 13% δεν έχουν να φοβηθούν προς το παρόν τουλάχιστον κάτι.Από την άλλη η Εθνική, χωρίς να συμπεριληφθούν τα έσοδα από την πώληση του Αστέρα , έχει μια οριακή κεφαλαιακή επάρκεια στο 9% ενώ θα πρέπει να προσδιοριστεί το νούμερο της αύξησης και για την Eurobank που θα επισημοποιήσει πρόσθετες προσωρινές απώλειες 2 δισ περίπου για το ΤΧΣ,με την αυξησή της.

Αρα το συνολικό νούμερο που θα απαιτηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών, θα αφαιρεθεί από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος την περίοδο 2014 και εντεύθεν. Αποτελεί κατά συνέπεια σημαντική παράμετρο για τις διαπραγματεύσεις στα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα να επιβληθούν και κατά τον Ιανουάριο αλλά και για την συνέχεια. Πόσο μάλλον σε μια περίπτωση που οι αβεβαιότητες προερχόμενες από το πολιτικό πεδίο μπορούν να δυασχεράνουν την πρόσβαση στις αγορές  της ελληνικής πλευράς μέσα στο 2014.