Τα ελληνικά ομόλογα, που αυτή τη στιγμή φέρουν την υψηλότερη απόδοση στην ευρωζώνη, ενδέχεται να είναι πιο ασφαλή από τα αντίστοιχα πορτογαλικά, σύμφωνα με την Insight Investment Management Ltd, μονάδας της Bank of New York Mellon Corp. με υπό διαχείριση κεφάλαια 448 δις. δολάρια. 

Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Bloomberg το ανώτατο στέλεχος της Insight Investment, Gareth Colesmith, ο κίνδυνος ενός νέου PSI στους ελληνικούς τίτλους έχει υποχωρήσει από το 2012, όταν επιβλήθηκαν ζημιές στους κατόχους ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας. 

Ο ίδιος υποστήριξε πως η εταιρεία του εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε 5ετή ελληνικά ομόλογα αν η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει στην έκδοσή τους το β’ εξάμηνο του έτους. 

Την ίδια στιγμή εμφανίζεται πιο προσεκτικός όσον αφορά τα πορτογαλικά ομόλογα καθώς όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάγκη κουρέματος των κρατικών τίτλων προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, σύμφωνα με την Insight Investment. 

«Παρότι δεν αναμένω PSI στην Πορτογαλία, ωστόσο είναι μια πιθανότητα η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αντίθετα, ένα δεύτερο PSI στην Ελλάδα είναι πιο απίθανο», σχολίασε ο κ. Colesmith, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις σε ομόλογα Ελλάδας, Πορτογαλίας και Κύπρου θεωρούνται ριψοκίνδυνες.

«Είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με την Πορτογαλία λόγω της πολιτικής κατάστασης εκεί», σημείωσε ο κ. Colesmith, ενώ πρόσθεσε «Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και του Ανώτατου Δικαστηρίου που αντιτίθεται σε πολλές από αυτές». 

Τέλος, το στέλεχος της Insight Investment εκτίμησε πως το ράλι στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας θα επιβραδυνθεί στην πορεία του έτους, με τους ισπανικούς και ιταλικούς τίτλους να υπεραποδίδουν έναντι των γερμανικών.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr